В категории: Брой 9-10/2007, Градина

Оползотворяване на растителните отпадъци в градината

Градината е непресъхващ източник на растителни отпадъци. Наближи ли зимата, дърветата хвърлят пожълтелите си листа, които, носени от вятъра, застилат алеи и поляни, заплитат се в тревата и храстите, завират се на най-недостъпни места. Затова тревните площи трябва да се почистват редовно от падналите листа, същото важи и за алеите, стълбищата, откритите тераси и т.н. Наслоените на пластове листа се овлажняват от есенните дъждове, зимно време замръзват, загниват и зацапват настилката (особено когато е от естествен камък), нерядко може да причинят и подхлъзване. Редовното почистване от плевели и изсъхнали растения, косенето на тревата, изрязването на прораснали издънки и резитбата на клони от дърветата, почистването на храсталаците, които бързо избуяват, са все дейности, които създават значителни количества растителни отпадъци. Тяхното складиране и премахване често създава немалки проблеми. Липсата на подходяща техника и екологична култура бе причина наесен и особено напролет от дворовете да се вият към небето пушеци от изгарянето на тези отпадъци. Този варварски способ за отърваване от отпадъците чрез изгаряне изисква често палене на огън, опушване на близката околност, причинява унищожаване на полезна от агротехническа гледна точка микрофлора в почвата под огнището и не на последно може да породи пожари. Вместо да се изгарят растителните отпадъци, е много по-разумно да се използват за подобряване на почвата и нейното наторяване, чрез превръщането им в компост – най-евтиния органичен тор. За тази цел обаче те трябва да се съберат на едно място, което при листата никак не е лесно, а клонките да се раздробят на малки парченца, подходящи за компостиране.

За всички тези дейности STIHL и VIKING предлагат подходящите машини, задвижвани с електрически двигатели или от двигатели с вътрешно горене. С тяхна помощ лесно и бързо може да се почисти и последното кътче в градината от падналите листа, а вместо да се трупат на куп и да създават проблеми, клонките биват смилани с лекота и върнати обратно в градината, но вече под формата на тор, обогатяващ почвата и подхранващ растителността.

Машини за издухване и засмукване на листа

За почистване на паднали листа, окосена и несъбрана трева, опадали цветове и семена (от липа например) и други дребни части от растения се използват два вида преносими (ръчно или на гръб) машини. Едните създават мощна въздушна струя, която помита пред себе си всичко, което не е вкоренено. Затова често ги наричат и „въздушни метли“ – идеалния инструмент, когато се налага бързо почистване на открити стълбища, алеи и площадки, на големи затревени площи като спортни площадки, за почистване на улуци от събралите се в тях листа и др. От тази група машини у нас се предлагат моделите BG 85 и BR 420 на STIHL. Те имат двигатели с вътрешно горене, което ги прави независими от електрическата мрежа.

Втората група машини според нас представляват още по-голям интерес, защото са универсални. Посоката на въздушната струя може да се обръща и те да работят било като „метли“ чрез обдухване, било като мощни листосмукачки. Докато в първия случай почистването на дадена повърхност става за сметка на преместване и натрупване на листата и останалите замърсявания в нейно съседство и събирането им на куп, листосмукачките ги засмукват и събират в торба. Тези машини имат и едно друго много ценно свойство. Закрепен към оста на ротора на турбината стоманен нож силно надробява засмуканите листа, поради което обемът им намалява до 1/12–1/14 от първоначалния. Това позволява листата да се „пакетират“ в удобна за носене торба, а в нея се побират в същото съотношение повече по обем листа. Торбата е изработена от мрежеста материя, която пропуска въздуха, но ефективно задържа (филтрира) неизбежно засмукваната с листата прах. Съдържанието на торбата се изсипва лесно и бързо, защото тя се затваря с цип. И двата вида машини са незаменими, когато трябва да се почистват трудно достъпни места сред ниски декоративни насаждения и цветни лехи, покривни улуци, ъглите покрай бордюрите на алеите и между стъпалата при стълбищата и др.

От продуктите на STIHL, продавани у нас, такава универсална машина е SH 85, а VIKING предлага модела BE 600 Plus, който е с електрическо задвижване.

STIHL BG 85

Това е мощна обдухваща „метла“, предназначена за почистване на сравнително големи площи. Теглото ù е 4,2 kg, което прави носенето ù на ръка леко и неуморително. Отделно може да се купи и самар, така, че ръцете напълно се освобождават от носене на машината.

Дебитът на въздуха с поставена плоска дюза е 580 m3/h при максимална скорост 82 m/s. Поради значителната си мощност освен за почистване от листа и окосена трева, машината може да се използва и за почистване на прясно навалял сняг. Доставя се с две дюзи – с кръгло и плоско напречно сечение. Задвижва се от двигател с вътрешно горене с работен обем 27,2 cm³. Системата за пускане на двигателя ElastoStart омекотява в голяма степен тласъците, които стартовото въже предава върху ръката, и така се елиминира опасността от набиване на дланта и пръстите. Ръкохватката за носене на машината е подплатена с еластична материя, която намалява до минимум предаваните вибрации. Върху нея удобно са разположени и органите за управление. Пусковият бутон може да бъде фиксиран в произволно положение, което е значително улеснение при по-продължителна работа.

Подобно на останалите двигатели на STIHL и този има ръчна помпа за подкачване на горивото, което силно улеснява запалването след продължителен престой на машината. Към достойнствата на STIHL BG 85 трябва да се прибави и ефективно действащият шумозаглушител за изгорелите газове.

STIHL BR 420

Тази машина е двойно по-мощна от предния модел – има работен обем 56,5 cm³ и тегло – 9,1 kg. Съответно на това дебитът на въздушния поток е 890 m³/h при поставена плоска дюза. Това я прави подходяща за продължителна работа при почистване на големи по площ терени. За намаляване на умората, причинена от неизбежните вибрации на двигателя, STIHL BR 420 има специална антивибрационна система, която ефективно поглъща трептенията и те минимално се предават на ръцете. За освобождаване на ръцете от товар и по-удобна работа машината се носи на гръб, като се закрепва с помощта на презраменни колани.

Работата се улеснява и от многофункционалната ръкохватка, в която са интегрирани всички органи за управление. Друго съществено предимство е пригодността на машината да бъде трансформирана в пръскачка за агротехническа обработка на насажденията.

STIHL SH 85

Това е универсална машина с основно предназначение да засмуква и събира в торба листа, окосена трева, дървесни стърготини и други дребни растителни отпадъци. Затова именно я нарекохме „листосмукачка“ по аналогия с домашната прахосмукачка. Същевременно тя може да бъде използвана и като „метла“ за почистване на площите чрез издухване. Двигателят ù е с работен обем 27,2 cm³, а теглото – 5,4 kg. Дебитът на засмуквания и съответно издухван въздух е 625 m³/h при скорост 81 m/s. Поради неголямото си тегло, машината се държи на ръка по време на работа.

Към оста на ротора на турбината е закрепен специален трилистен нож, който се върти заедно с нея и фино раздробява засмукваните листа – до 1/14 от първоначалния им обем. С толкова се увеличава и вместимостта на торбата. По-важното в случая е, че раздробената маса от листа и други дребни растителни отпадъци е оптимално подготвена за компостиране или мулчиране на почвата около стъблата на многогодишни растения.

STIHL SH 85 се доставя стандартно с две дюзи – с кръгло и плоско напречно сечение. Напълно си заслужава да се купи отделно и наборът от накрайници за почистване на улуци. Удобството е невероятно, а задачата – неотложна, като при това се извършва всяка есен след окапване на листата на дърветата. В противен случай при всеки по-проливен дъжд водата ще прелива през запълнените с листа улуци.

VIKING BE600 Plus

Дъщерната фирма на STIHL – VIKING – също предлага своя версия на комбинирана машина за издухване или засмукване на листа, окосена трева и други дребни растителни отпадъци. Тя се задвижва от електродвигател, а у нас се предлага най-добрата от тях – моделът VIKING BE600 Plus. Използването на електродвигател има редица предимства, стига да няма проблеми със захранването с електрическа енергия. Машината е по-тиха, по-лека и по-евтина. По-евтина е и експлоатацията и поддръжката ù, не отделя изгорели газове, нивото на вибрациите е по-ниско. Всички тези благини обаче се заплащат с неудобството от влачене на десетки метри електрически кабел.

Мощността на електродвигателя е 1,1 kW, а общото теглото на машината е 3,6 kg. Въздушният дебит в режим на издухване е 615 m³/h, а в режим на засмукване – 535 m³/h.

Тя също има монтиран към ротора на турбината трилистен нож за фино раздробяване на засмуканите листа и други дребни отпадъци, които се събират в торба с вместимост 45 l. Тя има ремък за по-удобно носене през рамо.

Стандартният комплект включва набор от накрайници (Vac-Kit) за работа в двата режима – духане и смучене. Тук ще си позволим известна волност. Към VIKING BE600 Plus също се предлага специализиран комплект за почистване на улуци и покриви, който обаче все още не се внася у нас. Предположението ни е, че това се дължи на все още слабото му търсене. Затова препоръката ни е, като купувате такава изключително полезна машина, поискайте и този крайно необходим комплект. Към казаното вече за него ще добавим, че цената му е пренебрежимо малка за работата, която върши. И още нещо – рискът от падане, който човек поема при ръчно почистване на улуците с метличка, приседнал върху последните два реда керемиди на стрехата, може да бъде напълно избегнат с помощта на издухваща листата машина, снабдена със специализирания комплект накрайници за тази дейност. Дължината на накрайниците позволява почистване от земята на улуци на височина до 3 m. За по-голяма височина е необходима стълба, но съвременните алуминиеви стълби са многократно по-сигурни и безопасни, отколкото пълзенето върху керемидите.

Дробилки за храсти и клонки

Макар и с риск да се повторим, отново ще заявим, и то категорично, че това е машината, без която всяка градина просто не може. Липсата на такава машина именно е причината за варварското палене на открити огньове с всички вреди последици от това. Органичните отпадъци се унищожават, превръщат се в дим и малко пепел, вместо да се върнат обратно на природата във вид на естествен тор (компост).

При редовното подкастряне на дърветата и оформяне на жив плет, при изрязването на бързо и непрестанно избуяващи диви храсталаци, при отсичане на дървета винаги остава голямо количество тънки клонки, които заемат много място и загрозяват градината. Прекарани през специализирана дробилка, те за минути се стопяват до купчинка накълцани парченца дървесина с максимална големина до около сантиметър. Освен че визуално и физически купчината храсти и клони на практика изчезва, така подготвената органична маса е много подходяща за компостиране, защото вече много по-лесно се разлага под въздействие на микроорганизмите и червеите. В зависимост от мощността си дробилките с лекота се справят с клонки, дебели до 30–45 mm, а за най-мощните не представлява проблем и дебелина от цели 45 mm. Освен с такава наглед непосилна задача, дробилките на VIKING са в състояние да раздробяват и далеч по-крехки и тънки стъбла от различни декоративни растения, шума и дори трева. В крайна сметка се получава компактна маса с разнообразно съдържание, отлично подготвена за получаване на компост.

В този сектор на градинската техника VIKING са се развихрили с цели пет модела, от които у нас се предлагат два. Именно тях ще ви представим тук. Моделът VIKING GE 103 е с електрическо задвижване, а VIKING GB 370 има двигател с вътрешно горене.

VIKING GE 103

Според нас най-характерното при машините VIKING, а и техен най-важен конструктивен елемент, е режещият нож. Всъщност за разлика от подобни машини на други производители, при които нарязването на клонките става между вал с остри надлъжно разположени режещи зъби и насрещна притисната към него регулируема опора, машините на VIKING използват патентована режеща система Multi-Cut, чийто номер се определя от модела на машината. В случая наименованието му е Multi-Cut 103 и представлява специален режещ диск, върху който са закрепени симетрично един спрямо друг няколко различни по форма и предназначение ножа. Затова машината се справя еднакво добре и с твърди дървесни клонки, и с меки растителни отпадъци. Електродвигателят е закрепен под наклон, така че монтираният на вала му диск с ножове да реже косо, а не напреки клонките.

VIKING GE 103 има два отвора за подаване на материалите. Единият е с форма на четирилистна детелина, което улеснява напъхването на по-разклонени клони и храсти. Веднъж краищата им достигнат ли режещия диск, по-нататъшното им придърпване до окончателното надробяване се извършва от самата машина. Широкият правоъгълен отвор е предвиден за пускане на меки растителни отпадъци, включително шума.

Машината има мощен 1,8 kW електродвигател, който позволява раздробяване на клонки с дебелина до 30 mm. Двигателят е защитен срещу претоварване чрез автоматичен прекъсвач, който позволява повторното ù включване едва след изтичане на определен промеждутък от време. Челният капак на машината също е обезопасен, така че при отвиване на закрепващите гайки захранването на двигателя автоматично се изключва.

Теглото на дробилката е 15 kg, което улеснява пренасянето ù до работното място. Това става още по-лесно при наличие на застлана алея, защото в основата на стойката са монтирани две колела, с чиято помощ машината се влачи с лекота.

VIKING GB 370

За работа в отдалечени места без електрическо захранване решението е дробилката с двигател с вътрешно горене VIKING GB 370. Тя се задвижва от бензинов четиритактов двигател (с висящи клапани OHV) с мощност 6,5 к.с. Може да нарязва и раздробява клони с дебелина до 35 mm. Режещият апарат Multi-Cut 370 е предназначен за нарязване еднакво добре на тънки и по-дебели клони и стъбла, а също и на различни декоративни и увивни растения с жилави стъбла, шума, дори на плодове и зеленчуци. Веднъж подадени през отвора, клоните и храстите биват сигурно придърпвани, така че се избягва всякакво задържане или дори обратно изхвърляне.

Машината тежи 43 kg, като придвижването ù е улеснено от наличието на две колела.

Взети са специални мерки за подобряване на шумоизолацията както на двигателя, така и на режещия апарат. Предвидени са и редица конструктивни мерки за безопасност при работа с дробилката – против обратно изхвърляне на клонки, изключване на захранването на запалителната система чрез прекъсване подаването на електрически ток с високо напрежение към свещта и спиране на двигателя при претоварване, както и при сваляне на предпазния капак за профилактика или смяна на ножовете на режещия апарат.

Comments are closed.


Категории

Брой 9-10/2007, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 




към началото