В категории: 2017, Актуални статии, Брой 12/2017, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Приставка за завиване и пробиване под прав ъгъл. За всяка бормашина.

Единици са производителите на електроинструменти, които предлагат за своите бормашини една или повече приставки, позволяващи работа при специфични, трудни, често невъзможни условия, например завиване на винтове или пробиване на отвори под пръв ъгъл спрямо бормашината, завиване в непосредствена близост до преграда и т.н. В повечето случаи това са професионални акумулаторни бормашини от висок клас с подобаващо и заслужено висока цена. При това нерядко тези приставки са предлагат отделно ‒ на цена, съответстваща на ценовия клас на машината, за която са предназначени. Подобен избор е доброто правилно решение, когато естеството на професионалната работа налага честото продължително използване на бормашината при такива условия.

Същевременно всяка от и без това малкото предлагани на пазара приставки е пригодена за присъединяване и работа с дадената марка и модел бормашина.

Днес пазарът предлага огромен избор от марки и модели бормашини, покриващи широкия диапазон от изисквания към качество, технически, експлоатационни възможности и цена, естествено. Борбата за пазарно надмощие в масовия клас електроинструменти, водеща до максимално „изпиляване“ на възможностите за постигане на по-ниска продажната цена, елиминира всяка мисъл за добавяне към комплекта на бормашината на подобни приставки. Основание за това е и фактът, че необходимост от тях възниква рядко. За сметка на това обаче, когато това се случи, съответната приставка е без алтернатива. Става безценна.

Ето защо погледът ни, търсещ малко познати, екзотични инструменти и приспособления в богатата колекция на немската фирма Wolfcraft, представена по време на партньорската среща „Есен 2017“ на „Ташев-Галвинг“ ООД, бе привлечен от показаната тук приставка, която решава описания проблем. С нейна помощ всяка бормашина придобива способността да пробива отвори и завива винтове на тесни места, които не позволяват работа при нормално положение на машината.

Височината на приставката е 36 mm, а с поставен бит (25 mm), става 52 mm. Ако към тази стойност се добави дължината на винта, който се завива, може да се прецени минималната широчина, при която приставката може да се използва.

Входящият вал на приставката има профил на стандартен за случая шестостен (1/4“). Той се закрепва в патронника на бормашината, независимо дали е с шестостенен отвор или има универсален челюстен патронник. В изходящия вал, със същата големина вътрешен шестостен, се поставя бит или свредло с шестостенна опашка. Приставката се държи с ръка, като се притиска с палец върху специално оформения за целта преден край.

Приставката е пригодена за максимална честотата на въртене на свредлото 400 min¯¹ и прилагане на максимален въртящ момент върху бита 13 Nm. На практика това позволява пробиване в дърво със специално свредло с центриращ връх на отвори с диаметър до 10 mm, в ламарина със спирално свредло – до Ø6 и в тухла (свредло с твърдосплавна пластина) ‒ до Ø6.

Приставката позволява предаване на въртеливото движение и в двете посоки. Задвижващият вал и зъбната предавка лагеруват на сачмени лагери, което намалява триенето и повишава нейната износоустойчивост. Тя не бива да се използва при бормашини и винтоверти с ударно действие.

В заключение, макар да е по-рядко използван инструмент, когато работата опре до него, той е незаменим. Пригоден е за всякаква бормашина, а цената напълно оправдава наличието му във всяка работилница – било професионална, било в домашната.

Приставката за пробиване и завиване под прав ъгъл да бъде закупена от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото