В категории: 2018, Брой 1-2/2018, Градина, Електроинсталация, Инструменти, Осветление

Преносими и стационарни LED лампи и прожектори на as – Schwabe

Появата и бързото развитие на светодиодите като изключително ефективен енергоспестяващ източник на светлина, извърши буквално революция в осветлението и само за няколко години LED почти напълно измести лампите с нажежаема жичка, включително и халогенните.

Немската компания as – Schwabe също не изостана от тази бурен повей на промяната. Тя произвежда доста широка продуктова гама от различни преносими и стационарни, за външна и вътрешна употреба, лампи и прожектори с мрежово захранване, със собствен акумулатор, включително и модели, които разполагат със собствен произвеждащ електричество слънчев панел. Многобройни са конструктивните решения при едни или други осветителни тела, включително прожектори, възможностите им за закрепване към стена или на стойки, за автоматично управление чрез сензори за движение и т.н.

Тук ви представяме един съвсем обичаен модел на преносим прожектор с утвърдена, бихме казали класическа лека тръбна конструкция, която изпълнява ролята и на стойка.

Източникът на светлина е панел от 30 светодиода (Samsung SMD LED) с обща електрическа мощност 10 W. Той осигурява светлинен поток 700 lm, който е сравним с потока на електрическа крушка с мощност 55 W. Цветовата температура на светлината е 4000 K, която стойност е почти като на дневната светлина – между възприеманата като „топла“ светлина на електрическата крушка с нажежаема жичка и „студената” светлина на луминесцентните лампи. Светлинният добив е 70 lm/W, което поставя прожектора в клас „А+“ по енергийна ефективност. Прожекторът на практика е вечен, освен ако зорлем не бъде механично строшен или повреден. По данни на производителя дълготрайността на светодиодите надхвърля 50 000 часа.

Тялото му е изработено от излят под налягане алуминий. Блокът светодиоди и рефлекторът са добре защитени от дебело и здраво стъкло.

Прожекторът може да се завърта надолу и нагоре, лесно се фиксира в избраното положение. Носещата конструкция е изработена от огъната стоманена тръба, която осигурява стабилност и здравина на прожектора. Горният й край е оформен като удобна за носенето му ръкохватка. Дължината на електрическия кабел е 2 m, който може да се навива върху стойката, за да не се влачи, когато прожекторът не се използва.

Ъгълът на излъчване на светлината е 120˚. Прожекторът е напълно защитен срещу проникване на прах, както и срещу директна водна струя (клас на защита IP 65).

Като цяло това е компактен, удобен за съхраняване и пренасяне, стабилно стоящ, достатъчно мощен прожектор за вътрешна и външна употреба. Не на последно място се отличава и с добрата си цена.

Добре е да се подчертае също още едно много голямо предимство на LED осветителните тела, особено при преносимите прожектори. Техните вече позабравени събратя с халогенна лампа се нагряват много силно, буквално напичат, когато се намират в близост до работещия. При топло време това прави работата не само по-тежка, но и значително по-опасна, защото малко невнимание и неволен допир до прожектора пораждат болезнено преживяване, често и изгаряне.

Накрая не устояхме на изкушението да покажем и един управляван от сензор за движение прожектор, който има собствена слънчева електроцентрала (панел).

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото