В категории: 2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Звукоизолация, Инструменти, Ремонти

Уред за измерване на нивото на звука на as – Schwabe

Този цифров уред, наричан още децибелметър или шумомер, е предназначен за измерване на звуковото налягане в децибели. Доскоро това бе запазена територия за професионални, съответно значително скъпи уреди, което силно ограничаваше интереса към притежание на такъв измервателен прибор. Предназначените за същата цел приложения за мобилни телефони са ненадеждни, защото използват микрофона на телефона.

При цена под 55 лв. обаче, колкото уредът на as – Schwabe се продава в електронния магазин „Ташев-Галвинг“ ООД, покупката му вече напълно си струва и за непрофесионални цели . Така, както притежанието на качествен термометър и хигрометър за измерване на относителната влажност на въздуха – все фактори, от които зависи комфорта на обитаване било на жилището или на работното място, в крайна сметка съхраняването на работоспособността и здравето на хората.

И докато с приобщаването ни към технически развития цивилизован свят, в който грижата за човека не е изпразнен от съдържание партиен лозунг, постепенно сградният фонд става все по-енергоспестяващ, а отоплителните прибори по-икономични, проблемът с шумната градска среда и нетолерантни съседи остава. А високото ниво на шума, най-общо казано, който ни обгръща, е сред основните вредители на човешкото здраве, вреди на всяка живо същество.

Съвременната медицината определя високия звук като един от големите врагове, застрашаващи човешкото здраве. Нивото на шума в нормалната за обитаване, комфортна среда е 25–30 dB. Доказано е, че шумът с нива 60–80 dB, особено когато е с продължително въздействие, води до разстройства на вегетативната нервна система, причинява влошаване и загуба на слуха. Ниво на шума по време на сън над 40 dB, когато е редовно явление, причинява безсъние, над 50 dB нараства опасността от сърдечно-съдови заболявания.

При нива 90–110 dB възприемането на звука става мъчително, бързо уврежда слуха, предизвиква множество други болестотворни промени в човешкия организъм. Такава е шумната, силно агресивна среда в дискотеките, например. На рокконцерти силата на звука достига дори 140 dB, което вече клони към изтезание. Продължителното слушането на „опияняваща“ музика със сила над 110 dB води до пълна глухота. Сила на звука 115–120 dB е горният праг, който човек може да понесе. При 140–150 dB звукът става непоносим, води до загуба на съзнание, често до спукване на тъпанчето.

Когато високото ниво на шума е неизбежно, стремежът е да трае възможно по-кратко. По-голямата беда, че в немалка степен умишлено създаваме за себе си и за околните често влудяваща шумна среда, без да осмисляме, че сами се погубваме.

Че нацията ни прогресивно оглушава, според нас, говори и фактът, че почти няма заведение, в което музиката да не дъни оглушително, а престоят в някой от модерните днес киносалони е кошмарно преживяване за хора с все още що-годе запазен слух. Темата може да бъде продължена с шумните съседи, които се опияняват от мощността на звуковъзпроизвеждащата си уредба, налагат безогледно на околните чалгаджийския си вкус, парадират с трясъка на мотори и автомобили с умишлено свален шумозаглушител и т.н.

Ето защо едно от най-често срещаните запитвания за технически съвет и помощ от читателите на „Направи сам“ е как да шумоизолират жилищата си , как да се спасят от шумната градска среда и още по-трудно – от кресливи и арогантно шумни съседи.

В световен план изискванията към нивото на шума, който създават различните машини и прибори стават все по-строги, а производителите им биват задължени да публикуват в техническия паспорт на своите продукти реалните стойности на нивото на отделения при работа звук.

Хигрометър на as – Schwabe

За да може да се бори човек с дадено вредно и опасно явление, да търси начини и да се стреми да осигурява поне за себе си и семейството си здравословна жизнена среда, трябва да може да е наясно със степента на съществуващата заплаха. Конкретно в случая, така както мери температурата на въздуха в жилището, да знае точно какво е нивото на шумовото натоварване в средата, в която живее и работи. Затова е необходим уред за измерване на нивото на звука, иначе казано на шума в околната среда.

Уредът се продава на напълно достъпна цена, било за домашна или за по-професионална употреба Той е произведен и съответства на изискванията, нормирани в стандартите IEC 651 (IEC 60651) клас 2 & ANSI S1.4 клас 2. Предназначен е за измерване на звуковото налягане в диапазона 3–130 dB в честотния обхват 31,5 Hz – 8 kHz. Точността на измерване е ±1,5 dB.

Освен текущата стойност на ниво на звука, той показва и измерените максимална и минимална стойности. Уредът излиза от завода калибриран. За осигуряване на максимална точност на измерване се препоръчва веднъж годишно той да бъде калибриран със стандартен акустичен калибратор. Захранва се с алкална батерия с напрежение 9 V, с която може да работи в продължение на около 30 часа.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото