В категории: 2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Хоби

Електронен влагомер за дърво и строителни материали

Електронният влагомер е уред, необходим за всеки, който желае да майстори с материали, особено от масивна дървесина, дори за хората, които се отопляват с дърва. За добро качество и свеждане до минимум на вероятността от измятане с времето, дървесината, използвана за изработване на мебели и други конструкции, включително на дюшемените дъски за подови настилки, не бива да имат по-висока влажност от 8–19%. В условията на естествено сушене може да се постигне остатъчна влажност между 13% и 18%. За по-ниски стойности сушенето се извършва в специални камери.

Влажността на дървата за огрев също има решаващо значение за топлинната ефективност, респективно за цената, която плащаме за отопление. Дървата за огрев, на практика сурови, се продават с много висока влажност (50–65%), което ги прави неподходящи за отопление. Не само че трудно горят, ала и голяма част от отделената при горенето топлина се изразходва за изпаряване на влагата. Отделно от това горенето на дърва с висока влажност причинява отделяне на голямо количество сажди. Годните за отопляване дърва трябва да имат влажност под 24% – най-добре 15–20%. Това означава, че трябва да са престояли около 2 години на сухо и проветриво място.

Казаното дотук вече е достатъчно силен мотив за покупката на показания тук електронен влагомер. Нещо повече, освен за измерване на влажността в дървени и материали от дървесни частици, този влагомер е подходящ също така за измерване на влажността на строителни материали и елементи на строителната конструкция – мазилки, шпакловки, циментови замазки, бетонни елементи и т.н. Това е необходимо за успешното извършване на редица дейности като лепене на тапети, полагане на подови настилки, боядисване и т.н., при които се изисква пределна максимална стойност на влажността на основата.

Уредът на as – Schwabe е предназначен да измерва влагата в дърво и дървесни материали в интервала от 6% до 42% с точност ±2% при влажност под 30% и ±4% при влажност над 30%. Измерването на влажността на строителни материали е възможно в диапазона 0,2–2,0%. При стойности под 1,4% точността на измерване е ±0,1%, над тази стойност – 0,2%. Измерването се извършва с четири заострени електрода, които се забиват леко в изследвания материал.

Уредът има и вграден електронен термометър, който измерва температурата на околната среда в интервала 0–40 ˚С. Влагомерът се доставя в удобен за носене и съхраняване текстилен калъф.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото