В категории: 2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Градина

Аератор за тревни площи VIKING LE 240 – освежаване и подмладяване на тревната морава

Новост в продуктовата програма на „Андреас Штил“ ЕООД, представителството за STIHL и VIKING за България, е аераторът за тревни площи VIKING LE 240*. Така към добре познатия на нашия пазар бензинов аератор LB 540 водещият немски производител добавя още една машина – този път с електрическо задвижване. Новият аератор е създаден за обработване на по-малки тревни площи – до 500 m². За разлика от бензиновата машина, която е предназначена предимно за професионално поддържане на паркове, VIKING LE 240 позволява и на градинаря-любител да полага пълноценни грижи за поддържане на своята тревна площ в добро здравословно състояние и привлекателен естетически вид, при това с удоволствие. Мощен стимул за навлизане на LE 240 в личното стопанство е и много доброто съотношение на продажната цена спрямо качеството на машината, гарант за което е и световно утвърдената марка VIKING.

Всеки градинар знае, че поддържането на буйно растяща, свежозелена и гъста морава изисква редовно, съобразено и с метеорологическата обстановка поливане, косене, често и торене. Наред с това обаче, тревните площи се нуждаят също така от периодично прочистване за изваждане и отстраняване на вплелите се между живите изсъхнали мъртви стъбла трева. С времето те образуват все по-дебел и по-плътен пласт (филц). При малка дебелина той може да бъде и полезен, защото през летните горещини спомага за ограничаване изпаряването на влагата от почвата. Щом обаче надхвърли определена дебелина, филцът започва да вреди. Сплъстен и дебел, той затруднява достъпа на вода и въздух до корените на тревата, засенчва и ограничава проникването на слънчевите лъчи до основата на стъблата и почвената повърхност. Липсата на достатъчно влага принуждава тревата да развива кореновата си система хоризонтално, в близост до повърхността на почвата, а не в дълбочина. Така тя става по-податлива и уязвима към заболявания и погиване. По-трудно понася временни засушавания, по-трудно понася и се възстановява след механично натоварване при ходене върху поляната. В резултат на места тревата започва да оредява, появяват се и оголени места, които обичайно се заемат от бурени. Тревната морава боледува, въпреки редовното поливане и косене.

Затова се налага периодично механично отстраняване на сплъстения филц и изнасянето му извън тревната площ, за което именно служи аераторът VIKING LE 240. Възприетото у нас наименование на този вид машини подсказва, че тя извършва още една много важна и необходима за доброто развитие на тревата обработка – плитко надиране и разрохкване на повърхността на почвата. При това повече или по-малко спеченият повърхностен слой се разрушава, което улеснява проникването и попиването на водата и разтворените в нея хранителни вещества в дълбочина. Също така и за проникването на кислород в почвата – нещо, от което корените на тревата се нуждаят.

За да се развива тревата добре, е необходимо веднъж-два пъти годишно да се извършва прочистване от филца и подобряване аерирането на повърхностния слой на почвата. За целта е необходима специализирана машина, като двата аератора на VIKING, които извършват тази механична обработка, без обаче да повреждат стъблата и корените на тревата.

Лека, маневрена и удобна за работа, значително по-тиха и неотделяща вредни вещества в атмосферата поради електрическото си задвижване, VIKING LE 240 е подходящата машина за тревни площи до 500 m², намиращи се в близост до дома – на кабел разстояние.

Корпусът на машината е изработен от здрава пластмаса. Ръкохватката, чрез която се води, може да се сгъва, което е удобство при пренасяне и съхраняване. Максималната дълбочина на разрохкване на почвата е 15 mm, като може да се регулира на 6 степени. Това става чрез удобно разположен върху ръкохватката управляващ механизъм. Работната широчина на машината е 34 cm.

Машината има вал, към който са закрепени неподвижно 7 двустранни тънки стоманени ножове със сърповидно извити заострени върхове – общо 14 на брой. Валът се върти с честота 4100 min¯¹. При въртенето си ножовете разкъсват и повдигат филца, а подходящо насочената въздушна струя го събира в коша на машината, чиято вместимост е 50 l. Едновременно с това и в зависимост от зададената дълбочина, ножовете разрохкват и повърхностния слой на почвата.

Нивото на вибрациите предавани от ръкохватката към ръката (ahw) е 5,8 m/s² при коефициент на неопределеност (K) 2,32 m/s².

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

 

* Гарантирано ниво на звукова мощност LwA 94 dB(A)

Измерено ниво на звуково налягане LpA 78 dB(A)

Коефициент на неопределеност KpA 3 dB(A)

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 1-2/2018, Градина

Ключови думи


 
към началото