В категории: Брой 9-10/2007, Дърводелство и обзавеждане

Монтиране на мебелни врати без дръжки

Докато производителите на мебелен обков се съревновават в производството на все по-функционални, стилни и дори екстравагантни дръжки за вратите на мебелите, от близо година се появи нова мода, която изцяло отрича поставянето на дръжки. Това позволява постигане на по-изчистен дизайн с по-строги геометрични форми на мебелите и по-точно на техните врати. За сметка на това се набляга повече на различни декоративни акценти – детайли от благородна дървесина, метали и лак. Това, естествено, не означава, че вратите са оставени да хлопат свободно без притварящи механизми. Само че сега те са скрити и не се виждат при затворена врата.

Hettich е разработил няколко механизма (система P2O Push-to-Open) за врати без външни дръжки, чието монтиране не представлява трудност.

Push-to-Open Magnet

Както подсказва наименованието, вратата се придържа в затворено положение с помощта на магнит. При лек натиск върху нея са задейства пружинен механизъм, чието стъбло избутва вратата напред и тя вече с лекота може да се отвари. Механизмът работи в комбинация с някой от моделите панти Hettich Intermat P2O със специален пружинен механизъм, който се произвежда в няколко разновидности. Предвидените за скрит монтаж имат цилиндрично тяло и се напъхват в пробит в страницата на шкафа отвор Ø10 или път. Останалите се монтират открито към страницата с помощта на винтове. Първото решение е по-издържано, защото тялото на устройството е скрито и не стърчи във вътрешността на шкафа. За сметка на това се монтира малко по-сложно, а при грешка корекциите са трудни. Затова, особено при собствена изработка на шкафове, са за предпочитане моделите от втората група като показания на снимката на следващата страница.

Push-to-Open Pin

При тази система задържането на вратата в затворено положение става по механичен способ. От вътрешната страна на врата се монтира късо цилиндрично тяло, с оформена като гъба глава. Срещуположно и съосно с него към страницата се монтира тялото на задържащия механизъм. При затваряне на вратата цилиндричното тяло влиза в отвора на задържащия механизъм почти до упор, при което главата му бива обхваната от заключващия механизъм и фиксирана здраво. При това вратата не приляга съвсем плътно към канта на страницата (срещуположна на пантите), а между тях остава пролука с широчина 3 mm. При натискане върху вратата главата на цилиндричното тяло се премества навътре на това разстояние и фиксиращият механизъм я освобождава. И този механизъм работи в комбинация със специалната серия панти Intermat P2O и за него е характерно стабилното задържане на вратата в затворено положение, поради което се препоръчва за вграждане в мебели, където това е от съществено значение – например при обзавеждане на каравана или плавателен съд.

Push-to-Open Universal

От функционална гледна точка и този механизъм работи по същия начин, както и останалите два. При затворено положение е достатъчно в противоположния на пантите край на вратата да се приложи лек натиск, за да се освободи заключващият механизъм и стъблото да избута края на вратата напред. За отбелязване е по-голямата дължина на стъблото в сравнение с другите два механизма, поради което вратата се отваря първоначално по-широко. Този механизъм работи в комбинация с автоматичните панти от сериите Intermat, Ecomat, Slide-on, Unimat и Perfekt. Монтира се чрез странично приплъзване към предварително закрепена с винтове към страницата подложка.

В статията са дадени работните чертежи за монтиране на описаните устройства – два модела (вкопан и за открито монтиране) от първия вид, и по един от останалите два механизма.

Обковът и готови елементи на Hettich за производство на мебели се внасят в България от фирма „Киров“.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото