В категории: 2018, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Електрозахранване, Електроинсталация, Електроника, Осветление

Перфектната система ключове за безжично управление на осветлението

Откак американецът Томас Едисон е изобретил електрическата лампа с нажежаема жичка са изминали повече от 140 години. За този близо век и половина, през последните десетилетия, крушката, която повече топли и по-малко свети, не само е изминала дълъг път на усъвършенстване до съвременните свръхикономични и на практика едва ли не вечни светодиодни (LED) осветителни тела, но скоро ще остане в историята.

Всяка лампа обаче се нуждае от електрически ключ. Едва през последните години и тук новите технологии намериха своето място. Появиха се ключове и системи за дистанционно управление на осветлението. Било чрез директно управляване на източника на светлина, било чрез замяна на класическия механичен електрически ключ с нов, който в допълнение може да се управлява и дистанционно.

Управлението от разстояние е несъмнено удобство, ала подобно на всички пренаселили дома устройства, цената му непрестанно нараства поради необходимостта от периодична покупката на нови и нови батерии. Подмяната на класическия с дистанционно управляем ключ, освен това е частично решение, защото се запазват зависимостите, характерни за класическата скрита електроинсталация – издълбаване на отвори за монтиране на конзолната кутия за ключа и на разклонителната, изсичане или изкъртване на канал в стената между тях, поставяне в него на гофрирана тръба, замазване и шпакловане, прокарване на кабелите.

Къртенето на канали и изрязването на отворите не е никак приятна работа, дори и в тухлен зид. Ако е изпълнен с керамични блокове, с тънки и крехки стени, проблемът се задълбочава. При наличие на стоманобетонен панел, задачата става почти непосилна.

При завършено строителство и обитаеми помещения, всяка промяна на местоположението на ключа за осветлението поражда сериозен проблем. При ново строителство възможността за значително опростяване на електроинсталацията чрез отказ от класическия и вече технически демодиран механичен ключ пък пести време и средства. Позволява лесно извършване на промени в бъдеще. А такива неизбежно се налагат, примерно при обръщане на посока на отваряне на врата, при поставяне на тежки масивни шкафове, които скриват ключа, обособяване на кътове в помещението, дори и при преместване на леглото.

Ето защо с много голям интерес се запознахме с една съвсем нова, уникална към момента, защитена с 27 патента система за управление на осветителните тела посредством един или повече електрически ключа. Те може да бъде поставяни на произволни места във или извън помещението. Закрепването им става директно върху стената или на друга подходяща повърхност, примерно върху нощно шкафче. Монтират се с две винтчета или чрез залепване с двойно лепяща лепенка.

Ключът управлява по безжичен път контактора (контролера), който пък управлява осветителното тяло.

Най-уникалното в тези ключове е, че те не се нуждаят от източник на електрическа енергия, т.е. от батерия. Необходимата за задействане на предавателя на сигнала електроенергия ключът произвежда сам при натискане на бутона. Затова производителят ги е нарекъл „кинетични“ ключове. При това усилието за тяхното натискане е минимално.

У нас те се внасят единствено от фирма „Киров Хай-Енд“. Към момента се предлагат три модела ключове, всеки от които в бял, сребрист и златист цвят. Моделите са обичайните – единичен, двоен и троен ключ, съответно управляващи един или повече осветителни кръгове.

Размерите им са 87х87 mm, което с няколко милиметра надхвърля големината на стандартните ключове. Това, вероятно, е направено, за да може при необходимост новият ключ да бъде монтиран, като покрие съществуваща вече конзолна кутия в стената на мястото на стария ключ. За качеството на ключовете говори фактът, че дълготрайността им се оценява на около 60 г., издържат над 200 000 превключвания.

Вторият елемент в тази иновативна система е контакторът или още контролерът, който включва или изключва захранването към едно или повече осветителни тела. На свой ред той се управлява чрез натискане на ключа.

Гамата контролери включва модели за управление на един или два независими токови кръга с мощност от 330 W (сила на тока 1,5 A) до 2020 W (сила на тока 10 A). Всеки такъв контролер може да бъде управляван от до 10 отделни ключа. Всеки ключ е способен да управлява неограничен брой контролери.

Предлага се и контролер, позволяващ дистанционно Wi-Fi управление от мобилно устройство (смартфон, таблет), работещо с една от двете най-разпространени операционни системи Android или iOS). Този модел има и разновидност, която позволява плавно управляване чрез вграден димер на силата на осветлението.

Контакторите са предназначени за монтиране във вътрешността на сградата, но при необходимост може да управляват и външно осветление, стига да са поставени във влагозащитена кутия.

Всичко това позволява лесното изграждане и управляване на най-разнообразни системи за осветление. Дори и най-често срещаното решение за управление на осветлението от двата края на дълъг коридор или антре посредством два девиаторни ключа, с новите ключове се постига изключително лесно и сигурно, отпада изкопаването на канали и прокарването на проводници.

„Обучението“ на системата става също така за секунди – лесно и сигурно. Контролерът има бутон, при чието натискане и задържане в продължение на 3 s той преминава в обучителен режим – възприема и „запомня“ излъчения от ключа практически уникален кодиран сигнал. Както вече стана дума, контролерът може да запамети сигналите на до 10 ключа. По-просто казано една лампа може да се управлява от до десет разположени на различни места ключове. Чрез натискане на същия бутон в продължение на над 13 s, записаните до момента настройки се заличават.

Обхватът на дистанционно управление между ключа и контактора е до 30 m във вътрешността на сградата и до 160 m на открито.

Безжичната връзка между тях е високочестотна и кодирана по начин, който гарантира абсолютна защита срещу дублиране на сигнала. За допълнително подсигуряване на безпогрешната връзка и функциониране на осветителната системата при всяко натискане ключът изпраща трикратно управляващия сигнал.

Колкото до свързването на лампата или осветителното тяло към контролера, няма нищо по-лесно и просто. Той има четири букси – две за свързване на захранващите проводници, и две за свързване с лампата.

Моделът контролер ERC310 е пригоден за управление както чрез ключове, така и от смартфон, поради което има антена

Накрая, след като изпробвахме работата на системата, се замислихме върху вариантите за нейното практическо изпълнение в различни ситуации.

При ново строителство е ясно. Това е задача на проектанта и изпълнителя, която в случая се улеснява изключително много. Контакторът се поставя в осветителното тяло, ако има място. Ако няма, непосредствено до него, стига това да е приемливо. Може да се постави и в обичайната разклонителна кутия, от която излизат проводниците към лампата.

При съществуваща сграда изкушението за усъвършенстване и подобряване на осветлението чрез подмяна на старите с описаните тук нови ключове, също е изключително голямо. Още повече, че обитателите добре познават, често се дразнят и биха желали да отстранят недостатъците на наличната от години осветителна система. Това се отнася и при монтирането на нови осветителни тела. Единият вариант е контакторът да се монтира във или до осветителното тяло. За тази цел той има ухо за закрепване с винт или се използва двустранно залепващата пластина, което е включена в комплекта.

Втората възможност е да се оползотвори наличната конзолна кутия, в която се намира старият ключ. При размери на предоставения ни за тестване контролер 44х61х29 mm, той би могъл да се побере странично поставен в конзолна кутия със стандартната у нас големина Ø60. Това е така поради фактът, че нейния вътрешен диаметър е 70 mm. Ухото на контролера трябва да се премахне. При дълбочина на кутията 38 mm, ако кутията се намира поне 4 mm под нивото на стената, контролерът може да се побере в нея. Остава да се реши проблемът с нейното затваряне.

Но този проблем скоро ще отпадне, защото преди публикуване на статията, от фирмата доставчик ни увериха, че вече има ново поколение контролери със значително по-малки размери. Те ще бъдат пуснати и на нашия пазар.

С лекота контролерът се побира в разклонителна кутия Ø80. В този случай новият ключ се закрепва на мястото на стария или се поставя на друго място, а кутията на стария се покрива.

За повече информация посетете сайта на „Киров Хай-Енд“ или на магазина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото