В категории: 2018, автомобили, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Представяме ви

Bosch представя иновации в транспорта и опазването на околната среда

 

Рекордни бизнес резултати на Групата за 2017 г.

 

  •  Приходите от продажби на Bosch Group  нараснаха до 78,1 млрд. евро
  •  Рекордна печалба: EBIT за 2017 г. достигна 5,3 млрд. евро
  •  Главният изпълнителен директор на Bosch г-н Фолкмар Денер: “Искаме хората да стават все по-мобилни, но и да подобряваме качеството на въздуха“
  •  Технологичен пробив: Азотните оксиди в дизеловите емисии е много под границите, предписани от закона
  •  Стратегия: Междубраншови екосистеми в Интернет на нещата (IoT)

 

Bosch се стреми към по-нататъшен растеж и през 2018 г. въпреки трудния икономически климат. След постигането на рекордни резултати през 2017 г. и в светлината на икономическите и геополитически рискове, Bosch Group очаква оборотът ѝ да нарасне с 2 до 3% през 2018 г. През първото тримесечие приходите от продажби, генерирани от компанията, съвпадат с високото ниво от същия период на предходната година и дори са се увеличили с около 5% с коригиран ефект от курсовите разлики . „Компанията ни е без конкуренция в съчетаването на всеобхватната компетентност в свързаността с широкото индустриално и производствено ноу-хау. Това е уникалното предимство на Bosch Group“, заяви изпълнителният директор на Bosch д-р Фолкмар Денер на годишната пресконференция в Ренинген. Подобряването на качеството на живота и опазването на околната среда и климата са най-важните задачи за Bosch според Денер: „Нашият девиз „Техника за живота“ ни мотивира да разработваме възможно най-добрите екологични технологии. Искаме хората да стават все по-мобилни, но и да подобряваме качеството на въздуха.“ Компанията прави огромни инвестиции, за да превърне в реалност трафика с нулеви вредни емисии. Пътищата са два – пазарният успех на електромобилите и усъвършенстването на двигателите с вътрешно горене.

Иновативна дизелова технология: безпрецедентно ниски емисии от азотни оксиди

Bosch постигна невероятен пробив в дизела – с новата си дизелова технология инженерите на Bosch успяха да намалят емисиите от азотни оксиди до една десета от законово допустимата граница. Тестваните автомобили, оборудвани с подобрената технология, отделят средно не повече от 13 мг азотни оксиди на километър или далеч по-малко от 120 мг, които ще бъдат разрешени след 2020 г. „Има бъдеще за дизела. Той ще остане неразделна част от мобилността на утрешния ден“, убеден е изпълнителният директор на Bosch .

 

Обзор на 2017 година – рекорд в оборота и печалбата

2017 година бе изключително силна за Bosch . Компанията генерира приходи от продажби в размер на 78,1 млрд. евро. Увеличението е с 6,8% или 8,4% след корекция на ефекта от курсовите разлики. Всички бизнес сектори допринесоха за изключителните резултати. EBIT (печалбата преди лихви и данъци) достигна 5,3 млрд. евро през 2017 г. и е с близо 17% по-висока в сравнение с 2016 г. „Както приходите от продажби, така и печалбата са рекордни в историята на компанията ни. Нещо повече, EBIT се е увеличила с много по-висок процент от оборота“, заяви проф. Щефан Азенкершбаумер, финансов директор на Bosch. EBIT- маржът достигна 6,8% и е с 0,6% по-висок от предходната година. Разходите за научноизследователска и развойна дейност също запазиха високия си дял, като през миналата година достигнаха около 7,3 млрд. евро или над 9% от оборота.

 

Най-силното проявление на IoT – междубраншовите екосистеми

Никоя друга компания не предлага толкова решения за свързаност в толкова много сфери като Bosch – освен интелигентната мобилност, тук се включват и свързаното производство („Индустрия 4.0“), интелигентният град и умният дом. Досега Bosch е реализирал практически 170 собствени IoT-проекта и вече се ориентира към фундаментални предизвикателства – увеличаването на населението, урбанизацията и климатичните промени. През 2017 г. компанията е продала около 38 млн. продукта, свързани в интернет – с около 40% повече от 2016 г.

 Главният изпълнителен директор на Bosch г-н Фолкмар Денер

Днес за Bosch работят над 25 000 софтуерни инженери. 4 000 от тях разработват решения за Интернет на нещата. Компанията очаква бъдещи бизнес успехи в сферата на дигитализацията на цели екосистеми. Home Connect, най-голямата екосистема в бранша на домакинските електроуреди, вече свързва 28 индустриални партньори.

Bosch идентифицира значителен потенциал в екосистемите, свързващи различни отрасли, като например „Логистика 4.0“. Тези екосистеми обединяват решения за производствени процеси, строителни услуги, сигурност и мобилност – всички области, в които Bosch играе активна роля. „Междубраншовите екосистеми са съвършеното въплъщение на Интернет на нещата. Никоя друга компания не е по-добре квалифицирана да ги реализира от Bosch . Конкурентните предимства от нашата диверсификация никога не са били по-големи„, подчерта Фолкмар Денер.

 

Електромобилност – стремеж към лидерска позиция на пазара

Bosch работи неуморно за пазарния пробив на електромобилите. През 2017 г. компанията пое 20 поръчки за производство на електрически задвижващи системи на обща стойност 4 млрд. евро. Компанията очаква масовия пазар на електрически автомобили да се развие силно след 2020 г. и се стреми да стане водещ играч на този пазар. В Китай това вече е реалност. Bosch работи съвместно с американската стартъп компания Nikola Motor Company и с китайската компания Weichai Power, най-големия производител на двигатели за товарни автомобили в света, за серийното интегриране на горивни клетки в товарните автомобили. Bosch вижда обещаващо бъдеще и в уеб базираните услуги, като представената наскоро system!e за по-бързо интегриране на електрическите автомобили в ежедневието.

Автоматизирано шофиране – от продажби на компоненти до системни решения

Bosch постигна значителен напредък и при автоматизираното шофиране. Още през 2019 г. компанията очаква да генерира продажби на системи за асистенция на водача на стойност два млрд. евро. Компанията расте по-бързо от пазара, който, според предвижданията, ще нарасне с 20% тази година. Прогнозата е продажбите на радарните и видео сензори на Bosch да се увеличат с 40%. „Повече автоматизация означава по-голяма техническа сложност. В бъдеще нашите клиенти ще се нуждаят от комплексни решения, а не само от отделни компоненти. Това е още една област, в която нашият опит е предимство“, каза Денер. Около 4000 инженери на Bosch разработват решения за автоматизираното шофиране. Броят им е нараснал с 1000 само за една година.

 

Свързано шофиране – навлизане в бизнеса със споделените пътувания

Свързаната мобилност е друг пазар, на който Bosch очаква силно развитие. Предвижданията са пазарният потенциал на свързаната мобилност до 2022 г. да достигне 140 млрд. евро в световен мащаб. До 2025 г. по пътищата в целия свят ще се движат над 450 млн. свързани автомобила. Bosch влезе в бизнеса със споделени пътувания чрез придобиване на американската компания Splitting Fares (SPLT). Bosch обедини SPLT и 20 други доставчици на мобилни услуги в новото си направление „Решения за свързаната мобилност“. Част от него е и услугата за споделяне на електроскутери COUP, която скоро ще се предлага и в Мадрид, Испания.

 

Развитие на бизнеса през 2017 г. по бизнес сектори

През 2017 г. всички бизнес сектори на Bosch отчитат по-добри приходи от продажби: „Автомобилни технологии“ е увеличил оборота си със 7,8% (9,4% след коригиране на ефекта от курсовите разлики) до 47,4 млрд. евро. Това е три пъти повече от ръста на автомобилната индустрия в световен мащаб. Приходите от продажби включват за последен път и приноса на направление „Стартери и генератори“, което беше продадено в края на 2017 г. Оперативната печалба достигна 7,3% и е с 1% по-висока в сравнение с предходната година. Оборотът на бизнес сектор „Потребителски стоки“ възлиза на 18,4 млрд. евро. Увеличението е с 4,5% или 6,7% без ефекта от курсовите разлики. Оперативната печалба е 8,1%. Бизнес сектор „Индустриална техника“ повиши оборота си със 7,8% до 6,8 млрд. евро, или с 9,2% след коригиране на ефекта от курсовите разлики. Печалбата от дейността е 3,3%, което е с 2,1% повече от предходната година. „Енергийна и сградна техника“ постигна продажби от 5,4 млрд. евро, което се равнява на увеличение от 4,1%, или 5,8% след корекция на ефекта от курсовите разлики. Оперативната печалба е 4,4%.

 

Развитие на бизнеса през 2017 г. по региони

В Европа Bosch Group генерира 40,8 млрд. евро приходи от продажби през 2017 г. Ръстът е 5,6% или 6,6% без ефекта от курсовите разлики. Компанията се възползва от възстановяването на важните западноевропейски пазари и от благоприятното икономическо развитие в Германия. Продажбите в Източна Европа също се увеличиха значително. Силен ръст се наблюдава и в Азиатско-тихоокеанския регион и в Африка. Оборотът е нараснал с 13,5% (16,5% след коригиране на ефекта от курсовите разлики) до 23,6 млрд. евро. Приходите от продажби в Северна Америка са на нивото от предходната година, след корекция на ефекта от курсовите разлики. Поради по-ниската производителност в автомобилния сектор и отрицателния ефект от обменните курсове, номиналните приходи от продажби са спаднали с 2% до 12,1 млрд. евро. За сметка на това в Южна Америка оборотът се е увеличил значително с ръст от 16,4% (13,2% след коригиране на ефекта от курсовите разлики) до 1,6 млрд. евро.

 

Брой на служителите – продължават да се търсят IT специалисти

Към 31 декември 2017 г. в Bosch Group работят около 402 000 служители. Персоналът се е увеличил с 12 900 души на годишна база. Най-сериозен ръст на служителите е отчетен в Азиатско-тихоокеанския регион и в Централна и Източна Европа. В Германия работната сила е нараснала с около 3700 души до общо 137 700 служители. През 2018 г. Bosch ще разкрие нови работни места за квалифицирани специалисти и мениджъри със специален фокус върху IT и софтуерните инженери.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото