В категории: 2018, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Представяме ви

Как да превърнеш сайта си в машина за нови клиенти

 

 

Д-р Бисер Райнов, фасилитатор на магистърска програма „Дигитален маркетинг“ на ВУЗФ.

 

 

 

Искаш ли да ти издам една тайна?

 

Всеки ден в България хиляди хора губят пари, защото не използват Интернет, като източник на приходи за бизнеса си. В същото време всеки един от тях иска повече пари и повече нови клиенти.

 

Не, това не е тайната. Сигурен съм, че за теб това е добре известен факт.

Причината всички тези хора да понасят загуба е, че приемат за много трудно и сложно нещо, което е по-лесно, отколкото биха могли да допуснат, но и това не е тайната. Нея ще оставя за накрая.

 

Ако си един от тези хора, значи ще разпознаеш пътя, който ще ти разкажа.

 

 

Всичко започва с идеята „трябва да си направя един сайт“

 

Когато решиш да си направиш сайт, първата стъпка е да намериш човек, който да свърши тази работа. Намираш го и той ти прави сайта. В случай, че имаш късмет, сайтът изглежда точно както си си го представял. Проблемът е, че или никой или почти никой не идва на него. Т.е. няма трафик.

 

Тогава правиш следващата стъпка: рекламна агенция за онлайн маркетинг. Агенцията поема нещата и сайтът се сдобива с трафик. Трафик има, но продажби не. Или малко. Не толкова, че поне да си върнеш парите, които си дал за реклама.

 

Достигайки до този етап, много хора решават, че в Интернет бизнес просто няма и престават да се занимават със сайта си, оставяйки го на самотек.

 

Този сценарии е валиден не само за самонаети или хора с малък бизнес, но и за големи компании.  Интернет е пълен със сайтове, които са рекламна брошура, позиционирана онлайн. Ако някой използва тези сайтове за нещо, то това са съществуващите клиенти на фирмата, на които им е най-лесно да извадят смартфона си и да намерят адреса или телефоните на фирмата с него.

 

Един бизнес сайт може да носи пари и за да стане това е нужно малко. Много малко.

Преди да стигнем до там, обаче – нека ти кажа, защо се е случило всичко описано по-горе.

 

 

Грешките, които всеки допуска в началото

Програмистът прави сайтове, не бизнес.

 

Отишъл си при програмиста с нагласата, че появата на сайта автоматично ще доведе и до появата на клиенти. Както казваме: „Направи гьола и жабите сами ще влязат в него“.

Програмистът е човек, който прави сайтове. Той, най-вероятно, не разбира от бизнес. Сигурно първият въпрос, който ти е задал е бил – как искаш да ти изглежда сайтът? Ти си му казал и той е направил, каквото може да прави.

 

Начинът, по който изглежда сайтът ти, не е въпрос на естетика. Дизайнът на сайта ти е начинът по който той работи. Ти си избрал дизайна, нали? А имаше ли отговор на въпроса: защо трябва да изглежда точно така?

 

Добрата новина е, че нещата лесно могат да се променят така, че сайтът ти да стане машина за нови клиенти.

 

 

Рекламата не е бизнес

 

Разбираемо е да имаш очаквания, че агенцията за онлайн реклама ще направи така, че бизнесът на сайта ти да потръгне. Все пак, това им е работата. Не е толкова просто, обаче.

 

Те са довели посетители на сайта ти, защото го рекламират. Рекламата не е бизнес. Тя е начин информацията за бизнеса ти да достигне до възможно най-много потенциални клиенти.

 

Замислял ли си се, дали хората в агенцията разбират добре твоя физически или офлайн бизнес? Толкова добре, че да имат отговор на въпросите: какъв е бизнес моделът ти, каква е стратегията ти, какво е конкурентното предимство на продукта или услугата ти, кои са клиентите ти в момента и още много други.

 

За да навлязат на такава дълбочина, трябва да си заделил поне еднократен бюджет за това, който значително превишава месечната сума за реклама. Алтернативата е, да ти е ясно как работи онлайн бизнеса, да знаеш точно какво искаш и агенцията да ти помогне с това да реализира нещата чрез съответните приложения и инструменти. Т.е. тя да свърши техническата работа.

 

Това, което става най-често в практиката е, че агенцията използва бюджета, който си заделил за да рекламира продуктите ти онлайн. За да даде резултат този подход, трябва да са се събрали съвкупност от случайности, което рядко става.

 

Например, трябва т.нар. product/market fit да ти е наред, сайтът да работи, като продажбена фуния, т.е. да ти генерира продажби и рекламата да таргетира подходящ клиентски сегмент. Обикновено приносът на агенцията се свежда до последното. Тя може да направи така, че рекламата ти да достигне до тези, които таргетираш.

Тук идва моментът да ти разкрия тайната.

 

 

Тайната на успешния онлайн бизнес

 

Никой не може да „измисли“ твоя онлайн бизнес. Ти трябва да направиш това. Това е тайната и е тайна, защото наистина много малко хора достигат до нея. Повечето се отказват, преди да са я открили. Ти достигна до тайната. Остава ти да направиш още една крачка и… си в играта. Запиши се в безплатния ми курс „Как да превърнеш сайта си от онлайн брошура в машина за нови клиенти“.

 

 

За кого е този курс

» В случай, че имаш сайт, но нямаш бизнес, свързан с него – за теб е. Ще имаш нов източник на клиенти и доходи.

» Ако планираш да си направиш сайт – не бързай да правиш грешките, които всеки допуска в началото. Ела на курса и ще избегнеш загубата на време и пари.

» Ако работиш в по-голяма компания и отговаряш за сайта, който обаче не е източник на приходи – възползвай се от курса. Ще станеш по-ценен член на екипа.

 

 

За кого не е този курс

Ако продаваш продукти на известни марки, които са добре познати и лесни за разбиране – този курс ще ти е полезен, но не е най-доброто за теб. Така например, ако си в ритейла с маратонки на глобално наложени брандове, по-добре потърси обучение, свързано със създаване на онлайн магазин.

 

 

Как работи?

 

Сигурно ти се е случвало да изпаднеш в ситуация, в която имаш проблем който не можеш да решиш сам, защото не знаеш как. Налага ти се да се довериш на някого, който знае. Например, разболяваш се и ти трябва лекар. Или пък телефона ти е повреден и ти трябва техник.

 

В такава ситуация, приемаш за истина това, което ти казва човекът, на когото си се доверил. Не знаеш дали това, което ти казва е така или не. Не можеш да прецениш. Това, което можеш да направиш е, да вярваш или да не вярваш.

 

Когато се случи нещо такова, вътре в себе усещаш, че нещата са извън твоя контрол и това те кара да се чувстваш по особен начин.

 

Понякога се оказва, че този, на който си се доверил, бърка. Последиците от неговата грешка поемаш ти.

 

Нещо подобно е и ситуацията с онлайн бизнеса. Вътрешният дискомфорт може да не е толкова осезаем, защото  сайтът не ти е приоритет в момента, но ситуацията е тази.

Курсът, който ти предлагам, ще те извади от зоната, в която нещата са извън контрола ти и ще те заведе там, където нещата са под твой контрол.

 

Основният резултат от нещо ще е, лекотата, която дава ясният поглед върху това, което правиш. Да можеш да кажеш „знам какво правя“ наистина си струва.

Ще разбереш механизма, по който работи онлайн бизнеса. Ще имаш яснота за това какво можеш да направиш и как, както и какви резултати е реалистично да очакваш. Тук ще отбележа, че в общия случай, можеш да направиш сайта си инструмент за продажби, без да се налага да инвестираш и лев.

 

Ще знаеш какво да поискаш от програмиста, от рекламната агенция и дали изобщо се налага да работиш с тях или може да се оправиш и сам.

 

На прима виста това може да ти се стори малко, но курсът е само един ден. Да обещая повече, значи да те излъжа.

 

Освен това, истината е, че няма друг курс или поне на мен не ми е известно да има, в който можеш да научиш толкова много, за толкова малко време.

 

Зад този курс стоят стотици часове работа с хора, на които съм преподавал. Благодарение на обратната връзка от тях, успях да синтезирам огромно количество информация във формат, продължаващ само един ден. При това, по начин, по който хората харесват и разбират. В този курс няма една излишна дума. Само неща, които могат веднага да се приложат на практика.

 

Първата причина курсът да е безплатен е, че ако трябваше да му определя цена, то тази цена би била значително над пазарната. За да е реална. Да кажем 250 лв. Цената за еднодневните курсове е под 100 лв., около 70. Не бих направил този курс платен, срещу такава цена.

 

 

Защо го правя?

Ако си казваш „безплатен обяд няма“ или се питаш къде е уловката и кой момент точно ще ти поискам пари – не е този случай. Нищо няма да ти продавам, нито по време на курса, нито след това.

 

Ще се запознаем и ако се окаже, че имаме общи интереси, ще работим заедно. Ако не е така – нищо не си изгубил, напротив. Времето, което си отделил, за да участваш в курса е инвестия, която ще ти се отплати многократно.

 

 

Как да се запишеш?

Има три начина да го направиш. Ще ги изброя, за да избереш най-лесния за теб.

  1. Можеш да ми позвъниш на 0878 875 472 сега и ще запазя мястото ти веднага;
  2. Можеш да ми пишеш на branov@abv.bg и аз ще ти отговоря, посочвайки дата и час, в който да дойдеш;
  3. Можеш да отидеш на страницата на курса  и да следваш стъпките оказани там.

Ти си реши. За мен няма значение. Това, което е от значение за мен е да те видя от другата страна.

 

Ако имаш интерес към това, да научиш повече за онлайн бизнеса в тази статия   събрах отговорите на често задавани въпроси. Ако искаш – виж ги. В случай, че не намериш там отговор на въпроса си – пиши ми и ще ти отговоря.

 

 

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото