В категории: Бани и кухни, Брой 9-10/2007, Електроинсталация, Електроника, Отопление

Здравословен микроклимат в дома и на работното място

 

Здравето и работоспособността на човек в много голяма степен зависят от въздуха, който диша. А той, особено в помещенията, които обитаваме, далеч не е здравословен и силно се различава от чистия планински въздух. Животът на повечето хора преминава най-вече в затворени помещения, където дишат въздух, силно обогатен с прах, акари, бактерии и вируси, растителни полени и цветен прашец, животински косми и алергени, спори на плесени и мухъл, цигарен дим, кухненски и проникнали от канализацията газове и миризми, миризми от тоалетната чиния и др. Списъкът може да бъде продължен, като към вредните съставки на въздуха в помещенията трябва да се добави задължително и насищането му с положителни йони, което води до намаляване на работоспособността, причинява бърза умора и в крайна сметка се отразява неблагоприятно на здравето. Този нездравословен въздушен коктейл, който дишаме, прави живота непоносим за алергични хора (а те са над 12% от населението), страдащи от астма и други заболявания на дихателния апарат. Проблемът допълнително се изостря зимно време, когато прозорците са плътно затворени, както и в климатизираните помещения, поради енергичната циркулация на въздуха през охладителя. Затова по-скъпите модели климатизатори имат филтри с различна степен на очистване.

Генералното решаване на проблема обаче е в използването на специализирани прибори за очистване на въздуха в помещенията. Те са специално предназначени за очистване в максимална степен на въздуха от всякакви миризми, задържат и най-фините частички, обезвреждват болестотворните микроогранизми, възстановяват оптималния йонен баланс.

Едни от най-добрите прибори за очистване на въздуха и поддържане на оптимален микроклимат в помещенията се произвеждат от италианската фирма Argoclima S.p.A. У нас те се внасят от фирма ТСП ООД.

Очистването на въздуха обаче все още не е достатъчно, за да се сигури оптимално усещане за комфорт, защото здравето и работоспособността на човека зависят също и от относителната влажност на въздуха в помещенията. Тази проблем също се решава с приборите на Argoclima S.p.A.

 

Въздухоочистители

За очистване на въздуха фирмата предлага основно три модела: Jonio EASY, Jonio DESIGN и Jonio PROFESSIONAL. В зависимост от модела те имат всички или част от описаните по-долу очистващи системи:

» Филтри за грубо (предварително) и фино очистване (HEPA филтър), способни да задържат съдържащите се във въздуха и най-малки частици – с големина над 0,3 µm, което е много добро постижение.

» Фото-каталитичен филтър с UV лампи, който разгражда до безвредни съставки миризмите, цигарения дим и други замърсители. Филтърът се самоочиства и не подлежи на подмяна.

» Стерилизиране на въздуха посредством интензивно ултравиолетово облъчване, което унищожава болестотворните и други микроорганизми и спори.

» Йонизатор за насищане на въздуха с отрицателни йони.

Въздухоочистителят се подбира най-вече в зависимост от обема (площта) на помещението, степента на замърсяване на въздуха, обема на пречиствания за час въздух, степента на очистване. По-съвършените модели позволяват програмиране за определен период от време, имат дистанционно управление, настройката им е улеснена поради наличието на LCD дисплей.

 

Jonio Professional

Това е най-съвършеният от трите модела, които за момента се предлагат у нас. Подходящ е за очистване на въздуха в помещения с площ до около 40 m2, като обемът на пречистения въздух е 210 m³/h. Той е и най-мощен – 70 W. Йонизаторът му е с производителност 3 млн. отрицателни йони на cm3. Има HEPA филтър (задържа частички с големина над 0,3 µm), фотокаталитичен филтър и три ултравиолетови лампи за стерилизация на въздуха. Програмира се за период от 8 часа, има и дистанционно управление.

 

Jonio Design

Използва се в помещения със същия обем, еднакъв е и дебитът на очистения въздух. Мощността на уреда е 30 W. Освен за грубо механично очистване има и филтър с активен въглерод. Не извършва стерилизиране на въздуха. Има LCD дисплей, дистанционно управление и възможност за програмиране 12 часа напред.

 

Jonio Easy

Това е най-малкият, опростен и същевременно най-евтин от трите прибора. Подходящ е за малки помещения с площ около 15 m², а мощността му е едва 5 W. Очистването на въздуха се извършва от фотокаталитичен филтър и UV лампа. Йонизаторът има същата производителност, както при останалите модели.

 

Регулиране на влажността на въздуха

За поддържане на здравословен климат в обитаваните помещения относителната влажност на въздуха, наред с температурата, е другият решаващ фактор за съхраняване на здравето на хората и поддържане на висока работоспособност. Установено е, че оптималната относителна влажност на въздуха в помещенията трябва да бъде 50–60%. При по-ниски стойности въздухът се усеща като сух и най-малкото дразни дихателната система. Това най-често се наблюдава в помещения с високотемпературни електрически нагревателни уреди, в по-малка степен при обикновени водни радиатори, но всички изсушават въздуха. Ефективното решаване на проблема е чрез овлажняващи въздуха уреди, при които се използват различни принципи на работа – изпаряване на водата чрез нагряване и насищане на въздуха с водни пари, механично или чрез ултразвук разпрашаване на водата до най-фини капчици във вид на мъгла, които се изхвърлят в околното пространство и там веднага се изпаряват.

Доста по-трудно се решава проблемът с високата влажност на въздуха. В този случай човек се чувства като в парна баня, по външните стени на помещенията кондензира влага и се появяват петна от мухъл, тапетите се отлепват, мебелите се повреждат, а въздухът, меките мебели и дрехите се пропиват с тежък мирис на гнило. Това най-силно се проявява в помещения с повишена влажност като бани или кухни. Повишената влага в мазето пък води до корозия на стоманените предмети, до бързо загниване на съхраняваните плодове и зеленчуци.

Масово използваните напоследък климатични инсталации не решават нито един от тези два проблема, защото те само охлаждат или затоплят въздуха, но нито го изсушават ефективно, нито го овлажняват, както това прави пълноценна централна климатична инсталация. Такива инсталации се изграждат само при новостроящи се обществени сгради. За щастие за жилищата и преобладаващата част от офисите и други работни помещения, които са без централно климатизиране, тези два проблема имат отлично решение, което може да се постигне отново с прибори на Argoclima S.p.A.

По-малкият от двата овлажнителя (Hydro) е в състояние да разпръсква в околното пространство до 150 ml/h, което е достатъчно за поддържане на оптимална влажност в помещения с обем до около 45 m³, което при средна височина 2,70 m прави около 15 m² подова площ. Водата се разпрашава напълно безшумно посредством ултразвук и във вид на струйка водна мъгла излиза през отвор в капака на прибора. Резервоарът му побира 0,9 l вода, което позволява да работи около 6 часа без доливане. Консумира само 30 W, заема минимално място, а дизайнът му е изящен.

За по-големи помещения (с обем до 100 m³ и площ около 37 m²) се използва моделът Wet. Той може да отделя в околното пространство от 300 ml/h до 700 ml/h вода във вид на водна пара. Резервоарът му побира 2,5 l. Разходът на електроенергия е в границите 300–600 W.

Значително по-сложно е решаването на проблема с високата относителна влажност на въздуха, за което е необходимо неговото изсушаване. През последните година-две този проблем намери едно от своите решения – химически изсушители, при които влагата се поглъща от специални вещества. Този вид абсорбатори обаче имат един съществен недостатък – бързото изчерпване на капацитета на поглъщащия влагата патрон, след което той трябва да се смени с нов. Така с времето се събират значителни парични разходи за закупуване на нови и нови изсушаващи патрони.

Най-доброто решение са електрическите уреди, които работят на принципа на хладилника. Те изсушават циркулиращия през тях въздух, като съдържащата се в него влага кондензира върху оребрената повърхност на топлообменник и вече втечнена, се събира в резервоар. Тези прибори имат значително по-голяма производителност при изсушаване, защото се създава енергична циркулация на въздуха през тях. Освен това не се нуждаят от подмяна на консуматива, поради което първоначалният по-висок разход за покупката им бързо се компенсира от по-ниските експлоатационни разходи за електричество, след което икономията вече става осезаема.

Към момента у нас се предлагат два такива прибора (общо пет модела) на Argoclima S.p.A. за изсушаване на въздуха.

 

Narcisio 12-14-16-20

Това е фамилия от четири високоефективни и с елегантен дизайн прибори, които се отличават един от друг по количеството отнета от въздуха влага и съответно по своята електрическа мощност. Производителността им, измерена с изсушения въздух, в зависимост от модела е от 150 m³/h до 240 m³/h. Съответно приборите са способни да отнемат от въздуха от 12 l до 20 l влага на денонощие. Това може да наложи по-често изпразване на резервоара, който е с обем 3,5 l. Мощността на електродвигателя на компресора е 280–380 W. Четирите модела имат еднаква големина и тегло 632х405х291 mm, а теглото – 16 kg.

 

LittleDry 10

Това е по-малък по мощност (220 W), по големина (425х336х223 mm), тегло (10 kg) и обем на въздуха, който обезвлажнява за един час – до 90 m³. Способен е да отнема от въздуха до около 10 l вода на денонощие.

И двата прибора имат система за автоматично обезскрежаване, поради което обслужването им е сведено само до периодично изливане на събраната в резервоара вода. Автоматична електронна система контролира нивото на запълване на резервоара и при необходимост изключва агрегата, докато водата не бъде излята. И двата прибора имат филтри за задържане на прахта и микроорганизмите, съдържащи се във въздуха, които се почистват чрез изплакване с вода. Всички уреди за изсушаване на въздуха имат и щуцер, към който може да се нахлузи маркуч за източване на кондензиралата вода в произволно голям съд.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото