В категории: 2018, Брой 9-10/2018, Градина, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Дворна лежанка за мераклии

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 5-6/1995 г.

Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя – 1995 г. 

 

 

Лятото е сезон, предразполагат към сладка дрямка, особено когато слънцето започне да напича. Току полегнеш, и слънцето така заприжуря, че започваш да си мечтаеш за сянка. Там пък запладнее и отново мислиш как да се примъкнеш на слънце. Или с две думи, това е курортен вариант на детската приказка за „примък и отмък“ и мързеливата снаха, естествено.

Следователно това, което ви липсва в живота, е лежанка, но не каква да е, а на колела.

Кеф ти припек, кеф ти сянка, или пък, ако искаш главата на сянка, а краката дръж на слънце. Лежанката се премества с лекота, а допълнително удобство е подвижната възглавница, която може да се застопорява в шест различни положения. Когато се лежи по гръб, е по-удобно главата да бъде подпряна и повдигната. Легнеш ли по корем, лежанката трябва да бъде плоска.

Удоволствието не би било пълно без запотена чаша с питие. Затова към лежанката е предвидена и подходяща масичка.

При конструирането им е помислено и за тяхното съхранение, когато не се ползват. Краката се сгъват така, че лежанката и масичката да заемат възможно най-малко място.

В оригиналната конструкция се препоръчва използване на дъски от червен кедър. При нашите условия успешно те ги заменим с дъски от иглолистна дървесина. Детайлите се рендосват и разкрояват по дадените в таблицата размери, закръгленията се оформят и всички остри ръбове се заоблят.

Повърхностната обработка зависи най-вече от вида и качеството на материала. Ако дървесината е достатъчно плътна и без дефекти, детайлите може само да се намажат с растително масло, например ленено. Дъските могат също така да се импрегнират и оцветят с лазурен лак и т.н.

Колкото и да е сладко излежаването, накрая човек неминуемо огладнява. Тогава интересът логично се насочва към следващия представен в списанието проект – масата-барбекю.

Други материали за лежанката:

8 коларски болта М8х60 mm (месинг) с крилчати гайки; 4 гайки от месинг (глухи) М8; 4 шайби М8; 2 шпилки М8х95 mm; 14 винта за дърво 4,0×40; 96 винта за дърво 4,0×50 mm; 4 дървени топки Ø6×55.

Забележки към таблицата:

* летвички с широчина 25 mm;

** най-долната дъска е скъсена до 495 mm;

*** летва с широчина 40 mm.

1. Всички детайли на рамката се изрязват от предварително рендосани дъски, според дадените в таблицата дължини. Закръгленията на краищата се очертават с пергел. Радиусът на закръглението е равен на половината от широчината на дъската – 45 mm. Центърът на закръглението е център и на отвора за промушване на монтажните коларски болтове.

2. Отворите за болтовете се пробиват с бормашина – за предпочитане закрепена на стойка. Дъските се пристягат в менгемето, като откъм челюстите се поставят тънки летвички за предпазване на кантовете от нараняване. Дълбочината на пробиване предварително се нагласява.

3. При изрязване на закръгленията с електрически ножов трион се работи по-удобно и прецизно, ако той е закрепен неподвижно към масата и към него е монтиран допълнителен плот. Така дъската ляга с цялата си повърхнина върху плота и може плавно и точно да се води при рязането. Ако машината се води върху дъската, част от нея виси във въздуха, не се гарантира перпендикулярното на повърхността на дъската рязане, а не е изключено и счупване на триончето.

4. Закръгленията в краищата се дооформят окончателно чрез шлифоване. Това се прави най-удобно и бързо с лентова шлифовъчна машина, закрепена към масата, както е показано на снимката. Под шлифованата дъска се подлага друга, за да се обере луфтът между шлифовъчната лента и повърхността на масата.

5. Ръбовете на така изрязаните краища също се заоблят, като най-удобно и качествено това се прави със закрепена на стойка електрическа фреза. Използва се фрезер за заоблен профил. Не се заоблят ръбовете на детайлите откъм контактните им повърхнини – например от вътрешната страна на краката.

6. Носещата конструкция на лежанката и масичката се сглобяват с коларски болтове с крилчати гайки. Напречните дъсчици се монтират с винтове за дърво, като предварително за главите им се издълбава ферзенк. Понеже винтовете са множко на брой, вместо да въртите на ръка, отлична работа ще ви свърши бормашина с подходящ фрезер.

Масичка

Други материали за масичката:

4 коларски болта (месинг) М8х60 mm с шайби и крилчати гайки; 32 винта за дърво 4,0×50.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото