В категории: 2018, Актуални статии, Брой 11/2018, Инструменти

Идеи за коледни подаръци от Bosch

С края на годината наближават и очакваните Коледните празници. Време за повече радост, за повече внимание към близките хора, време за подаръци. Всеки се радва, цени и обича този материален израз на внимание. А както се знае, умело подбраният подарък носи не по-малко радост и на този, който го прави.

Изборът на добър и „по мярка” подарък е трудна задача, защото изисква познаване на интересите, наклонностите и потребностите на този, за когото е предназначен. За домашния майстор, човекът със сръчни ръце и изобретателна, творческа мисъл, независимо от пола и възрастта, това със сигурност може да бъде добрият инструмент. Качественият инструмент буди радостно вълнение не само при получаването му еднократно, а и всеки път, когато бъде взет в ръка за свършване на една или друга работа. Както се знае „Инструментът прави майстора“. Това важи с пълна сила и за домашния майстор, защото за него работата е по-често удоволствие.

За да бъде щастието пълно, както биха казали старите българи – инструментът трябва да бъде и от сой, защото марката винаги има значение. Качественият инструмент радва и окото, и ръката, която го държи. Добрите инструментите се ползват години наред.

Водени от подобни добри намерения, месец преди Коледните празници, решихме да хвърлим око, при това не за пръв път, към чувала с подаръци от „голямата работилница” на Bosch. И за да не бъдем обвинени, недай си боже в сексизъм, подбрахме такива, които са еднакво подходящи за нежната женска, крехката детска или здравата мъжка ръка. Инструменти от първа необходимост за всеки дом. Така персоналният подарък се превръща в общо използваема придобивка за дома.

 

Акумулаторна миниотвертка PushDrive

Тази компактна акумулаторна отвертка е сред последните новости в продуктовата листа на Bosch. На пазара е от октомври т.г. Както подсказва англоезичното й име, най-характерното за този очевидно немски по рождение инструмент, е начинът й на задействане. При нея липсва пусковият бутон за включване на електродвигателя. Той се задейства щом отвертката бъде леко притисната към винта. Този необичаен начин на включване следва логическата последователност при работа. Върхът на отвертката (на бита) се поставя в шлица на винта и с лек натиск тя започва да работи.

Друго предимство на тази отвертка, по наше мнение, е правата й форма. Благодарение на това, както и поради неголемите й размери – дължина 182 mm и диаметър 38 mm, отвертката безпроблемно се побира дори и в джоба на панталона. Практично и удобно. За разлика от повечето миниотвертки със същото захранващо напрежение и възможности, които имат характерната пистолетна форма, с правата отвертка се работи по-удобно. Това е особено осезаемо при някои труднодостъпни места – например при монтиране на релсите за водене на чекмеджета в тесен шкаф, при завиване на винтове откъм долната страна на даден предмет и др. Правата форма на отвертката улеснява работата и затова, че силата на натиск, необходима за сигурното задържане на бита в шлица на винта, се предава по неговата осeва линия.

Отвертката има разположен върху тялото удобен за задействане с палеца на ръката, превключвател за избор на посоката на въртене. Когато той бъде поставен в средно положение, въртенето на вала се блокира и отвертката може да се използва като обикновена механична отвертка. Това позволява дозавиване на винта в случай, че въртящият момент на отвертката не смогва да преодолее силно нарасналото съпротивление на материала. По-често до този начин се прибягва, когато се налага внимателно завиване на винтове с малък диаметър, за да не бъдат скъсани или шлицът им, повреден.

Отвертката развива максимален въртящ момент 2,5 Nm в условия на „меко завиване“ (в меко дърво) и 5 Nm при „твърдо завиване“ (в метал). По данни на производителя отвертката е способна да завива винтове за дърво с диаметър до 5 mm.

Тестовете, които проведохме, показаха, че завиването на винт Ø5 е граничната възможност на отвертката, и то при мека иглолистна дървесина. С риск да я повредим, тя успя да се справи дори с екстремното натоварване при завиване на винт Ø5х50 в същата дървесина. Това, естествено, не е задача, а и не би трябвало да се очаква подобен подвиг от представител на този клас акумулаторни отвертки със захранващо напрежение 3,6 V.

Като максимална големина на винтовете, и то при завиване в иглолистна дървесина, отвертката понася без видимо затруднение работа с винтове Ø4х50. Това е напълно достатъчно и дори надхвърля обичайните потребности при домашното майсторене.

В средно твърдата дъбова дървесина отвертката безпроблемно завива винтове Ø4х25, а при винтове с диаметри 3,5 и 3 mm се справя с лекота.

При значително по-твърда дървесина – например многослоен буков шперплат с дебелина 25 mm, отвертката може да завива винтове до Ø3. Винтовете Ø3,5х25 вече я затрудняват.

С две думи, PushDrive се справя с лекота с обичаните в домашната практика дейности по завиване на винтове. Същото се отнася и при винтове с метрична резба.

PushDrive впечатлява и с това, че позволява ограничаване по електронен път на максималната големина на въртящия момент. Тя се задава предварително на 6 степени. Това е предпазна мярка срещу пренатягане на винта, което може да причини неговото скъсване и/или повреждане на повърхността на материала.

Отвертката се захранва от вградена литиево-йонна батерия с напрежение 3,6 V и капацитет 1,5 Ah. Тя се зарежда за 1,5 часа. Зарядното устройство е от типа, ползващи micro USB куплунг (5V/1000 mA).

Понеже тази отвертка е инструмент, предназначен за използване от широк кръг хора, включително с ограничени технически познания, ще добавим, че литиево-йонната батерия има много малък саморазряд. Това означава, че и месеци наред отвертката да не се ползва, тя съхранява своята работоспособност. Също така тя може да се зарежда по всяко време, без това да уврежда батерията. Тя не се поврежда и при преждевременно прекъсване на процеса.

В задния край на отвертката се намира трипозиционен LED индикатор, който показва степента на зареждане на батерията (30%, 60% и 100%). Отвертката има система за електронна защита на батерията, която я предпазва от дълбоко разреждане и повреда. При достигане на определено ниско ниво захранването към електродвигателя автоматично се прекъсва. По същия начин защитата реагира и при надхвърляне на безопасната за батерията работна температура поради претоварване на отвертката.

В дъното на патронника се намира силен магнит, който привлича и доста здраво задържа поставения в него бит. Тялото на отвертката е двустранно покрито с еластична частично грапава гумена материя. Тя е удобна за държане и приятна при работа. Заедно с батерията отвертката тежи 280 g.

PushDrive се доставя в практична и елегантна пластмасова кутия – като за подарък. Освен зарядното устройство в нея се намира и комплект от 32 бита плюс преходник.

 

Лазерна ролетка Zamo Set

Този любителски измервателен инструмент също е новост. В продуктовата листа на Bosch е от октомври т.г. Описаният тук модел е трето поколение на утвърдената от 2015 г. насам едноименна лазерна ролетка. Тя се предлага като отделен уред или в комплект с три приставки (Zamo Set), които значително разширяват нейните възможности и приложения. Именно те я правят уникална, единствена по рода си в света лазерна ролетка. Поради своите многобройни предимства този вид електронни измервателни уреди от години насам навлязоха широко първо в професионалната сфера, след това и в домашната работилница.

Новият, трето поколение Zamo, е типичен пример за добре пригоден за домашна употреба измервателен уред. Ролетката е съвсем малка (105х38х22 mm) и заема минимално място. Лека е (с батериите тежи около 85 g), а работата с нея е максимално опростена. Управлява се с натискане на един единствен бутон. Измерва разстояния до 20 m с достатъчна за домашни цели точност. Може да пресмята и площ.

Трите приставки добавят нови възможности и значително разширяват обсега от приложения на лазерната ролетка.

С приставката, да я наречем „нивелир”, ролетката се превръща в лазерен нивелир. Точковидният лазерен лъч се преобразува в права линия – ясно очертана на срещуположната стена, таван или друга повърхнина. В зависимост от това дали ролетката е поставена на широката или на тясната си страна, линията е хоризонтално или вертикално изчертана. За точното нивелиране в една от тези равнини, приставката позволява завъртане вляво и вдясно. Настройката се извършва с помощта на две перпендикулярно разположени една спрямо друга водни либели. Линеарният лазерен нивелир има различни приложения в дома. Най-често се използва за определяне на точното местоположение при окачване на картини, монтиране на стенни етажерки и др. На разстояние 2 m дебелината на очертаната от лазерния лъч линия е под 2 mm, а дължината й – над 1 m.

Втората приставка позволява с лазерната ролетка да се измерва подобно на гъвкав шивашки метър. Уредът отчита дължината на изтеглена от барабана на приставката тънка гъвкава здрава лента. Този начин на измерване е изключително удобен и подходящ за измерване на дължини до 150 cm. За измерване на габарити на предмети лазерната ролетка по принцип не е подходящият инструмент. Това налага използването на обикновен метален или сгъваем дървен метър. С приставката това неудобство се преодолява. Нещо повече, с гъвкавата лента, подобно на шивашкия метър, може да се правят измервания, с които и металната ролетка не би се справила добре – измерване на обиколката на предмети, взимане на типичните шивашки размери, като обиколка на талия, ханш, широчина при раменете, дължина на ръката или на крака. Подходяща е за измерване на картини и различни предмети като телевизор например, за определяне на заеманото от тях място. Ценен помощник е при взимане на криволинейни и праволинейни мерки за ушиване на калъфи или тапицерия за мебели и т.н. Измерването със Zamo става бързо, лесно и най-важното точно. Точността на измерване е ±1 mm.

Третата приставка позволява измерване на праволинейни и криволинейни разстояния между две точки, по-точно на отсечки, с помощта на въртящо се колелце. На същия принцип работят и механичните картографски уреди, които се използват за измерване на разстояния върху карта. С него се обхожда дадена линия, следва се контура на предмет. Дължината на измерената отсечка се изобразява на екрана на ролетката. Също така успешно приставката може да се използва за измерване на габаритите на предмети, взимане на мерките, необходими за скрояване и ушиване на кълъфи за мебели и др. Все дейности, характерни за домашното майсторене. Приставката измерва с точност ±5 mm.

При основното си предназначение – лазерна ролетка, Zamo служи за измерване на разстоянието до даден предмет – най-често стена, на широчината на каси за врати и прозорци, във вътрешността на шкафове и др. Тя запаметява и показва на екрана последните две измерени стойност. Ако те примерно са широчина и височина на стената, ролетката може автоматично да пресметна нейната площ. По същия начин да изчисли площта на пода, тавана и т.н. Тези данни са необходими за пресмятане на количеството тапети или боя, размерите на килименото подово покритие или количеството паркетни дъски.

Ролетката Zamo е в състояние да измерва разстояния от 0,15 m до 20 m. Измерването се извършва от задния край на уреда. Тя е пригодена за използване в закрити помещения, без ярко осветление, което би влошило видимостта на лазерния лъч. Точността на измерване е ±3 mm. Диаметърът на точката от лазерния лъч на разстояние 10 m е 9 mm, а на 20 m – 18 mm.

Ценно качество е способността на ролетката да измерва разстоянието (отдалечеността) текущо, до моментно местоположение на отбелязаната от лъча точка. При отдалечаване или приближаване на даден предмет или на лазерната ролетка, тя отчита моментното разстояние. Това силно улеснява разполагането на даден предмет на точно желаното разстояние и място. С натискане на бутона моментно измерената стойност се запаметява и изписва на екрана.

Инструментът се захранва с две батерии AA, с които може да работи сумарно около 5 часа.

 

Dremel STYLO+

Dremel е марка, която не се нуждае от представяне. Поне сред хората, които се занимават с различни видове моделизми, сред професионалните и любителите творци на дърворезба и изработване на ювелирни изделия, сред занимаващите се с гравиране върху стъкло, кост, керамика, кожа, метали и т.н. Dremel е една от малкото емблематични марки, добили изключителна популярност, която ги е превърнала в нарицателно наименование на цяла група електроинструменти, предназначени за ювелирна работа – предимно шлифоване и рязане при обработката на предмети с неголеми размери.

Най-популярни сред електроинструментите на Dremel са високообортните многофункционални ръчни инструменти. Поради това изобилието от модели при тях е най-голямо.

Тук подбрахме да представим един от най-новите многофункционални електроинструменти – Dremel Stylo+. Той е на пазара от пролетта на тази година. Той се вписва особено добре в представата за любителски инструмент, разкриващ нови широки възможности пред домашните майстори и майсторки за творческа изява на техните заложби и умения. В ценово отношение, също. Ето защо и този инструмент има място в чувала с Коледни подаръци.

Dremel Stylo+ би бил чудесно подбран и желан подарък за хора с творческа дарба, призвание и желание за филигранна обработка на различни материали, което често може да се определи и като изкуство. Благодарение на многообразието от режещи и шлифоващи инструменти с него може да извършва дърворезба, гравиране, ръчно профилно фрезоване, рязане, пробиване, шлифоване, заточване, почистване на ръждиви или оксидирани повърхнини до метален блясък, премахване на боя, полиране и т.н. Инструментът е подходящ за обработка на дърво, пластмаси, кожа, стъкло, камък, метали и др.

Това, което най-силно отличава Dremel Stylo+ от останалите инструменти от този вид на Dremel, са малките му размери (160х30х23 mm) и грабваща окото форма. В съчетание с тегло от само 110 g и изпипано ергономично тяло, това е инструмент, много удобен за държане и работа с една ръка. Подобно на удебелена ръчна писалка или флумастер, той приляга удобно между палеца и средния пръст на ръката. За показалеца е предвидено специално място в предната му част. Всичко това позволява прецизното му водене при работа. По показателите ергономичност и компактност Dremel Stylo+ заема лидерската позиция.

Разнообразието от видове обработки на различни по вид и твърдост материали се дължи на изобилието от работни инструменти – свредла, фрезери, включително с посипка от диамантни зърна, четки със стоманени, месингови или изкуствени влакна, всевъзможни по едрина на зърната шлифовъчни дискове и цилиндърчета, шмиргелови камъни с цилиндрична/конусовидна форма, полиршайби от кече, полирпасти и т.н.

За отбелязване, е че при този модел тяхното закрепване към инструмента става с миниатюрен челюстен патронник, вместо по-често срещаното и по-неудобно при работа решение с цанга. Смяната на инструмента става чрез блокиране на въртенето на вала. Блокировката се задейства от бутон, разположен от долната страна на инструмента. Той е леко „вкопан” в тялото, което е направено с цел предотвратяване на случайното му натискане при работещ инструмент.

Честотата на въртене може да се избира в диапазона от 5000 до 22 000 min-¹. При изключване на инструмента, дълготрайна променлива памет запазва информация за последно използвания работен режим. При повторно включване на инструмента, той започва да работи със същата честота на въртене. Това е несъмнено улеснение, което ускорява работата, а и предпазва обработвания предмет от повреда поради неподходящ за него режим на работа.

 

Акумулаторна писалка за лепене

За лепене със стопяемо лепило обичайно се използват инструменти, които повече или по-малко напомнят формата на пистолет. Новият инструмент за лепене на Bosch се отклонява от традицията и повече прилича на маркер за рисуване, според едни, според други – на писалка.

Предлага се в привличащи погледа пет цветови нюанса. Като се прибави и цветовото разнообразие на предлаганите към него пръчки лепило, включително с брокат, очевидно става дума за мераклийски изпипан инструмент, предназначен за хора, които използват лепилото не просто за слепване на различни материали и детайли, но и за декоративни цели.

Залепването с твърди лепила, които преди употреба се стопяват до течно състояние, в редица случаи има предимства пред използването на класическите лепила. Освен за залепване, включително при грапави контактни повърхности, разтопеното лепило успешно изпълнява ролята и на запълващ материал.

„Писалката“ на Bosch използва пръчки лепило с размери Ø7х20 mm. В главата на инструмента се намира нагревателна камера, която се захранва от две акумулаторни NiMh батерии тип АА с капацитет 2100 mAh всяка. Те са сменяеми и се зареждат със зарядно устройство, което се доставя в комплекта на „писалката“. Щом предния край на пръчката лепило започне да се топи, втечненото лепило с температура около 150 ˚С изтича от дюзата под въздействие на натиск, оказват от палеца върху избутващия механизъм. Количеството на изтичащото през дюзата стопеното лепило е около 2 g/min.

Нагревателят се включва с бутон, разположен в задния край на „писалката“. След около 60 s вече има стопено лепило, на върха на дюзата се появява първата капка и лепенето може да започне. Готовността за работа се познава по постоянно светещия пръстен в средната част на инструмента. Той служи и за индикатор, показващ кога е време батериите да бъдат заредени отново. С едно зареждане на двете батерии може да бъдат стопени до около 60 пръчици лепило.

Стопяемите лепила са подходящи за лепене на хартия и картон, предмети от дърво, кожа, текстил, корк, камък, стъкло, керамика, порцелан, метали, пластмаси – както от един и същ вид, така и помежду си. Не са подходящи при чувствителни на топлина материали като стиропор например.

С подходящо избрано цветно лепило, особено с брокат, е възможно изписването на впечатляващи, релефно очертани текстове и изображения.

В редица случаи лепенето със стопяемо лепило има предимства пред използването на класическите течни лепила. Така например времето на свързване и втвърдяване на лепилото е изключително кратко – след 20–30 s то започва да се втвърдява и след около 2 min вече е твърдо, а залепването – здраво. Лепилото е винаги под ръка и е готово за употреба, защото годността му не се променя и след години. Освен това всяка пръчка лепило се използва изцяло, без остатък. Всяка следваща пръчка избутва остатъка от предната. Това трябва да се има предвид при работа с различно оцветени лепила.

Необходимо е да се знае, че „писалката“ трябва да се ползва само с оригиналните за нея пръчки лепило. Диаметърът Ø7 е стандартен, включително се използва и при пистолети с мрежово захранване. Лепилата за тях обаче не са подходящи за акумулаторно захранван инструмент, защото се топят при температури 210–220 ˚С.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 11/2018, Инструменти

Ключови думи


 
към началото