В категории: Брой 9-10/2007, Инструменти

Ударни отвертки

Въртящият момент или иначе казано, усилието, което човешката ръка може да приложи върху ръкохватката на отвертката, е с ограничена големина и нерядко се срещат винтове, които се опъват и остават упорито на мястото си. В такива случаи се прибягва до специални отвертки с шестостен за захващане с гаечен ключ. Приложеното върху него усилие значително увеличава големината на въртящия момент пропорционално на дължината на рамото му. Макар и по-рядко обаче, и това решение не помага, като се срещат и винтове, които продължават да не помръдват. Типични случаи на завити с голямо усилие винтове или заяли поради ръжда са винтовете за закрепване на пантите на автомобилните врати, а също и на спирачните барабани на автомобилите. Въобще при авторемонтните дейности отвиването на винтове е често срещан проблем едно поради необходимостта от осигуряване на силно притегнати съединения и второ – поради неизбежната корозия.

Тогава единственото решение е един специален вид отвертки – ударните. При тях отвиването на винта става чрез удари с чук върху главата на отвертката. Във вътрешността ù се намира специален механизъм, който преобразува ударното постъпателно движение във въртеливо. По този начин върху главата на винта се прилага краткотраен импулс с големина на въртящия момент, недостижима с друга отвертка. Той е достатъчен за първоначално разхлабване на винта, както и за неговото завършващо крайно притягане.

Водещият европейски производител на отвертки, немската фирма Wera, към момента предлага четири модела ударни отвертки, които се различават по максималния въртящ момент, който се прилага върху винта – до 80, 90, 120 и 180 Nm. Те се продават самостоятелно или в комплект с различен брой битове и накрайници за глави с шестостенна форма. Отвертките се различават лесно по оцветяването им. Най-малката е хромирана (модел 2080), а следващите по големина на въртящия момент са оцветени в червено (модел 2090), жълто (модел 2091) и синьо (модел 2200).

Ударната отвертка 2090 e подходяща за отвиване на винтове M4-M8, отвертката 2091 e предназначена за винтове M5-M10, а отверката 2200 се справя с винтове M6-M14.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Wera посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2007, Инструменти

Ключови думи


 
към началото