В категории: Брой 9-10/2007, Градина, Електроинсталация, Инструменти

Генераторите на Europower

Освен електрогенераторите на Honda, с които ви запознахме в предишния брой на списанието, „Киров“ предлага и електрогенератори с марката Europower. Логично изниква въпросът защо фирмата сама си отваря конкуренция, като предлага генератори на няколко конкуриращи се производители (включително и на нeмските GEKO и Еisemann). Отговорът е също така логичен – причината е в стремежа да се покрият максимално всички възможни ниши в този пазарен сектор, за да може всеки клиент да получи оптималната за себе си машина. Един-единствен производител, колкото и да е голям, най-често не смогва да стори това и решението на задачата е в ръцете на търговеца чрез правилния подбор на няколко партньори, чиито продукти оптимално се допълват. Именно така са постъпили и от фирма „Киров“, предоставяйки на клиентите си избор на генератори от четири наложили се на световния пазар марки.

Докато Honda е световно утвърдена марка, синоним на най-високо качество, с водещи позиции при производството на автомобили, мотоциклети, двигатели за лодки и ред други машини, задвижвани с двигатели с вътрешно горене, Europower Generators е сравнително млада белгийска фирма, изцяло специализирана в производството на независими източници на електроенергия. Тя произвежда генератори за електрически ток от 1990 г. и в момента заема челни позиции сред европейските производители на такава техника. Europower Generators е най-големият и предпочитан производител на електрогенератори не само в страните от Бенелюкс, но и в редица други европейски държави. В родината си Белгия фирмата държи около 40% от пазара на генератори. Продуктите ù се продават от над 800 дистрибутори в 50 държави.

Заслужава да се отбележи, че заводите ù се намират единствено на територията на Белгия, както и фактът, че тя е първият производител на малки електрогенератори в Европа, получил сертификат за качество ISO 9001.

С марката Europower се предлага широка и разнообразна гама от генератори с мощност от 1 kVA до 40 kVA, проектирани за продължителна и безотказна работа, способни да задоволят и най-тежките или специфични изисквания. Характерно за Europower Generators е, че проектира и произвежда също така и уникални генератори по конкретна спецификация на клиента. Продуктовата листа включва генератори с бензинови и дизелови двигатели (с различна степен на обезшумяване до супер ниско ниво на шума), компактни инверторни генератори, заваръчни генератори, генератори с висока степен на защита срещу влага и други външни въздействия, със специални изисквания към напрежението на електрическия ток и др.

В основата на успеха на Europower Generators стои оптималният подбор на производителите на основните компоненти на един генератор – двигателя и електрическия генератор. Преобладаващата част от малките бензинови генератори (около 99%, включително всички предлагани в България) имат двигатели с въздушно охлаждане от професионалната серия GX на Honda, които се отличават с голяма износоустойчивост и висока продължителност на работа – над 2500 часа. Фирмата предлага и генератори с двигатели от серията GC, предназначени за любителски цели и със съответно по-ниска цена. За разлика от много други производители на евтини генератори фирмата съвсем коректно посочва, че намалението на цената основно се свежда до по-краткия работен ресурс на двигателя – около 500 часа. Генераторите от тази серия не се внасят у нас.

Освен двигатели на Honda Europower Generators вгражда в своите машини и двигатели (предимно дизелови) на други утвърдени на световния пазар производители като Briggs & Stratton, Yanmar, Hatz (дизелови двигатели с въздушно охлаждане), Kubota (свръхтихи дизелови двигатели с водно охлаждане) и др.

Същият подход е приложен и при избора на електрическия генератор (синхронен тип), който задължително е от реномирана марка като Leroy Somer, Sincro, Mecc Alte, Markon Sawafuji и др. Моделът и производителят на генератора се подбират според предназначението на конкретната машина. Така например монофазните генератори Leroy Somer с мощност 2–6 kVA се използват най-често за професионални цели при захранване на чувствителна електронна апаратура. За трифазен ток се предпочитат генераторите Sincro или Mecc Alte, които имат т.нар. усилена фаза при монофазен ток, поради което позволяват черпене на по-голяма мощност при 230 V напрежение, а не до 1/3 от общата трифазна мощност.

От богатата производствена гама генератори на Europower Generators „Киров“ предлага в магазинната си мрежа няколко модела с рамкова конструкция и бензинови двигатели Honda GX с въздушно охлаждане. По мощност те попадат в диапазона от 3 kVA до 15 kVA. В зависимост от модела генераторите имат различни системи за автоматично изключване при спадане нивото на маслото в картера, термична защита срещу претоварване на генератора. С изключение на най-малкия, който се пуска със стартово въже, останалите имат стартери с акумулаторна батерия.

 

Най-малък е моделът

EP3300,

монофазен, с максимална мощност 3 kVA и мощност в продължителен режим на работа 2,7 kVA. Максималната сила на черпения от генератора ток е 12 A. Двигателят е GX200 с мощност 6,5 к.с. и работен обем 196 cm3. Нивото на отделяния при работа шум е 70 dB (измерено на 7 m разстояние), а теглото – 42 kg. Резервоарът побира 3,6 l бензин, а средният разход е 1,3 l/час. Има и модификация EP3300/11, чийто резервоар е с вместимост 11 l. Освен това този модел има подобрена система на шумозаглушаване, като нивото на шума е сведено до 66 dB.

Следващият по мощност е EP1000E с максимална мощност 10 kVA и 9 kVA в режим на продължителна работа. Максималната сила на тока е 39 А. Двигателят е GX610 с работен обем 615 cm3 и мощност 18 к.с. Средният разход на гориво е 3,5 l/час, а обемът на резервоара е 20 l. Машината тежи 140 kg, а нивото на шума е 75 dB. Този модел има и трифазна модификация

 

EP1000TE

EP12000Е също е монофазен и с максимална мощност 12 kVA и в продължителен режим 10,8 kVA, с максимална сила на тока 47 А. Двигателят е GX670 с работен обем 670 cm3 и мощност 24 к.с. Разходът на гориво е 5,1 l/час, а обемът на резервоара – 20 l. Машината тежи 148 kg, а нивото на шума е 75 dB. Този модел също има трифазна модификация.

Fig2Най-голям от предлаганите към момента генератори е EP1500TE. Произвежда трифазен ток с максимална обща мощност 15 kVA и 13,5 kVA в продължителен режим на работа. Максималната сила на черпене при трифазен ток е 16 A, а при монофазен – 23 А. Има същия двигател като EP1200E, съответно същият разход на гориво, обем на резервоара и ниво на отделяния при работа шум. Машината тежи съвсем малко повече (152 kg), като всичко това ù дава известно предимство при избора в сравнение с модела EP12000E. И двата генератора имат автоматика за оптимално поддържане на честотата на въртене на двигателя в зависимост от натоварването, както и термомагнитна защита.

Част от моделите разполагат с автоматично пусково устройство, което стартира генератора при прекъсване на мрежовото захранване или спадане на напрежението под определена граница. По този начин аварийното захранване се включва автоматично и времето, когато електрозахранването е прекъснато, се намалява до минимум. Времето за стартиране на генератора след прекъсване на мрежовото захранване се регулира в границите от 5 s до 1 min, което означава, че не отпада необходимостта от непрекъсваемо захранващо устройство (UPS), когато се захранва компютърна техника или друга електронна апаратура. На регулиране подлежи и минималната граница на спад на напрежението, под която генераторът автоматично се включва. Устройството автоматично изключва генератора при възстановяване на нормалното мрежово захранване. Освен това то отчита времето, през което генераторът е работил. От описаните тук генератори с такова устройство могат да бъдат окомплектовани EP 10000, EP 12000 и EP 15000.

По желание на клиента се доставят и устройства със специално изпълнение, които може да се управляват дистанционно – чрез GSM или радиостанция, да се диагностицира от разстояние работата на генератора, колко време е бил включен, наличието на гориво, консумираната мощност и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото