В категории: 2019, Актуални статии, Брой 3-4/2019, Инструменти, Представяме ви

Новата фамилия Raider Pro R20 System

В първите дни на януари т.г. фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД приятно изненада почитателите на марката Raider, като пусна на пазара ново семейство акумулаторни електроинструменти. То носи марката Raider Pro R20 System, което го прави самостоятелна подгрупа на марката Raider Pro.

Това, което свързва машините в единно обособено семейство е, че всички те са пригодени да работят с еднотипни, една или повече, литиево-йонни акумулаторни батерии с изходящо напрежение 20 V. Тази стойност отразява възприетата, основно през миналата година, световна практика, да се посочва максималната стойност на напрежението след пълно зареждане на батерията. Номиналната стойност за литиево-йонните батерии е 18 V.

Новото семейство разполага с три батерии, от които батерията с капацитет 2,0 Ah е приета за базова. Тя е включена в четирите комплекта инструменти, предлага се и в комплект с бързозарядно устройство, както и отделно. Към семейството принадлежат още два модела батерии с капацитети 1,5 Ah и 4,0 Ah. Батериите са класически тип – с пластинчати (самопочистващи се) контактни елементи и сигурно действащ, заключващ ги към ръкохватката на машината, механизъм. Семейството включва и две зарядни устройства – за ускорено или нормално, т.е. по-бързо или по-бавно, зареждане.

Raider Pro R20 System стартира с 9 машини, които се предлагат поотделно всяка или в комплект с акумулаторна батерия (с капацитет 2,0 Ah), бързозарядно устройство и пластмасов куфар. Три от комплектите имат привилегията да се доставят с пластмасов куфар, което е несъмнено удобство за притежателя на машината.

От „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са се постарали да подберат образци измежду най-често използваните видове акумулаторно захранвани електроинструменти. Включена е и машина от сектора на домашното градинарство – косачка за трева.

Идеята за създаване на многочислени семейства от електроинструменти, ползващи съвместно една или няколко батерии с еднакво изходящо напрежение, не е новост за световната практика и големите водещи производители. Това е рационално, икономически изгодно за огромна част от масовата клиентела решение, целящо най-ефективно използване на батериите.

Въпреки непрестанното усъвършенстване на най-добрите към момента литиево-йонни батерии и постепенното снижаване на цените им, батерията формира значителен дял от цената на всеки инструмент. Освен това и най-качествените, съответно най-скъпи батерии, имат краен брой цикли на зареждане и разреждане. Дълготрайността им не е безгранична.

Ето защо целта е всяка закупена батерия да се използва максимално ефективно, като се използва от повече инструменти. Затова се създават големи семейства от машини, които работят с една или повече съвместими батерии с еднакво захранващо напрежение. Изборът на една или повече батерии се свежда до капацитета им и се съобразява с най-мощните машини и продължителността на работа. Същото се отнася и за зарядното устройство, защото, със сигурност, не е необходимо за всеки инструмент или всяка батерия, да се купува отделно устройство.

Дори и в този си начален състав Raider Pro R20 System предоставя немалко възможности, включително ценово обосновани, за комбиниране на машини, батерии и зарядни устройства в рамките на семейството.

В центъра на всяко подобно семейство машини винаги стои захранващата ги батерия – базова и допълнителни.

Както стана дума в началото, тук базовата батерия е с капацитет 2,0 Ah. Теглото й е 425 g. Тя се предлага отделно, в комплект с машина, както и с бързозарядно устройство. Отделно се предлагат още два модела батерии със същото захранващо напрежение и капацитет – 1,5 Ah (тегло 417 g) и 4.0 Ah (тегло 695 g). Трите батерии имат трипозиционен LED индикатор, показващ нивото на заряда им.

Батериите имат електронна система за контрол и управление, която ги предпазва от повреда при претоварване и прегряване, както и поради прекомерно разреждане. Тя контролира поотделно всеки елемент на батерията. При повишаване на напрежението над зададена стойност, тя преустановява зареждането. При понижаване под определена стойност, захранването на електродвигателя се прекъсва. Така се осигурява и еднакво зареждане на всички елементи в батерията.

Семейството разполага с две зарядни устройства – за ускорено зареждане и нормално. Установихме опитно, че бързозарядното устройство (при сила на тока 3,5 A) зарежда батерия с капацитет 2 Ah за 48 min. Същото устройство зарежда батерия с капацитет 4,0 Ah за 70 min. При разлика в цените само 5 лв., по наше мнение, изборът силно клони към бързозаряднотоустройство.

Представяйки новата серия инструменти, брандмениджърът за Raider в „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, инж. Красимир Петков, изрично подчерта, че и трите модела батерии се продават с 18 месеца гаранция, факт, който той посочи, че е без аналог в този ценови клас. Гаранцията на машините е 3 години, колкото и на всички останали с марката Raider Pro.

Когато става дума за акумулаторно захранвани инструменти, първото, от което клиентът се интересува, е продължителността на работа с едно зареждане на батерията. По правило производителите често подминават този въпрос, защото продължителността на работа с едно зареждане на батерията силно зависи от вида на инструмента и натоварването му при работа. То, от своя страна, за всеки вид машина се влияе от редица фактори. При извънлабораторни условия почти е невъзможно да бъдат посочени съпоставими данни. Те пък силно се различават от резултатите, получени при лабораторни тестове. По сходни причини и производителите на хибридни автомобили не уточняват разстоянието, което колата може да измине само на захранване от батерията, в повечето случаи избягват да посочват дори капацитета й.

Затова избрахме да изпробваме един от инструментите, ъглошлайфмашината RDPSAG20 с шайба за шлифоване. Това е машина, която по принцип поставя завишени изисквания към възможностите на батерията. При работа на празен ход батерията с капацитет 2,0 Ah осигури 16,5 min непрекъсната работа до самоизключване на електродвигателя. Батерията с капацитет 4,0 Ah на свой ред осигури 38 min работа на машината. Докато в края на теста батерията с капацитет 2,0 Ah бе леко затоплена, то 4-амперовата не промени забележимо температурата си.

Потребителят може да създаде своето семейство електроинструменти Raider Pro R20 System по два начина. Обичайният е покупката на инструмент, фабрично комплектуван с батерия и зарядно устройство.

Към момента семейството разполага с четири такива комплекта:

– Бормашина RPD-SCD20 с 1 батерия. Опаковката е картонена кутия.

– Ударна бормашина RPD-SCDI20 с 2 батерии. Комплектът е в пластмасов куфар.

– Ъглошлайфмашина RDP-SAG20 с 1 батерия и пластмасов куфар.

– Прободен трион RDP-SJ20 с 1 батерия и пластмасов куфар.

Това са все машини от първа необходимост за работилница с универсално предназначение.

След покупката на един или повече инструменти в комплект, по-нататък наборът се разширява с нови машини според възникналите потребности. Същото важи и за набора от батерии. При избора на батерия, в някои случаи, освен капацитета, от значение е и нейното тегло. Възможни са различни комбинации, като за избор на оптималните, внимателно трябва да се преценят и цените.

Понеже серия Raider Pro R20 System е съвсем нова, още непозната, ще я представим накратко. Уточняваме, че машините, които се предлагат в комплект с батерия и зарядно устройство, се продават и поотделно. Затова цените са посочени и в двата варианта. Всички цени са с включен ДДС. Посоченото тегло на машините е без батерия.

 

Комплекти

Бормашина RDP-SCD20

Това е най-разпространеният вид акумулаторни инструменти, еднакво подходящи за завиване на винтове и пробиване на отвори. Моделът има механична двускоростна кутия, която позволява плавно регулиране чрез пусковия бутон на честотата на въртене в диапазоните 0–400/0–1400 min¯¹. Максималният въртящ момент е 44 Nm. Максималната му стойност може да бъде ограничавана в 25 степени, което се използва при завиване на винтове. Машината има едновтулков бързопритягащ челюстен патронник. Подходящ е за свредла с цилиндрична опашка до Ø13 mm. Функцията Auto Lock блокира автоматично въртенето на шпиндела за притягане и освобождаването на свредлото.

В основата на ръкохватката се намира светодиод, който осветява зоната на работа. Машината има елегантен вид и функционален дизайн. Благодарение на своята форма и релефно еластично покритие, ръкохватката е удобна за обхващане и държане. Центърът на тежестта на машината е добре балансиран, което също улеснява работата. Има кука за окачване на колан. Казаното е валидно и за останалите електроинструменти със същата фирма. Помислено е и за магнитен държател за битове от двете страни на тялото с двигателя.

Теглото на машината е 1,15 kg.

Цена на комплекта с 1 батерия – 119 лв.

Цена само на машината – 70 лв.

Заслужава да се отбележи, че покупката на комплект е по-изгодна отколкото покупката поотделно на машина, батерия и зарядно устройство.

 

Ударна бормашина RDP-SCDI20

Характерно за тази машина е наличието на ударно действие, което се включва при пробиване на отвори в строителни материали – предимно в тухлена зидария.

Бързопритягащият патронник с функция Auto Lock е пригоден и за този начин на пробиване. Максималният диаметър на свредлото е 13 mm. Машината има двускоростна механична кутия. Честотата на въртене се задава в диапазоните 0–440/0–1650 min¯¹. При включено ударно действие честотата на ударите е 0–7040/0–26 400 min¯¹.

Изпробвахме машината за пробиване на отвори в бетон. При включена 2 степен на предавката, тя се справя лесно при отвори Ø6, малко по-бавно при Ø8. С две думи тя е подходяща за монтиране на дюбели с най-често използваните големини. Все пак, по принцип, ударните бормашини не са предназначени за пробиване на множество отвори в бетон.

Максималният въртящ момент на машината е 50 Nm, като големината му може да се ограничава на 20 степени.

Изпробвахме машината за завиване на винтове при по-трудни условия – добре изсъхнала дървесина със средна твърдост (дъбова). Тя завива безпроблемно винтове с размери до 4х40. При винт 4х50 тя не се затрудни видимо поради липса на достатъчна мощност. Винтът обаче се скъса в края на завиването. За максимално изтезание я изпробвахме и с винт 5х60 – при него към края на завиването шлицът в главата на винта не издържа и битът превъртя.

Чрез селектора може да се задават също режим на пробиване без ограничаване на максималния въртящ момент и режим на ударно пробиване.

Поради възможността за пробиване в строителни материали и наличието на по-голям максимален въртящ момент, машината има и допълнителна, предна ръкохватка, която може да се монтира двустранно.

Всичко останало, казано за предната машина, важи и за тази.

Цената на комплекта с две батерии е 229,98 лв.

Цена само на машината – 89,99 лв.

 

Ъглошлайфмашина RDP-SAG20

Машината е предназначена за работа с карбофлексни дискове с диаметър 125 mm. Честотата на въртене на диска е 10 000 min¯¹. Фиксирането на предпазния диск се извършва чрез пристягащ механизъм, без помощен инструмент. Закрепването на диска е по класическия начин – с тънка притягаща гайка, която се завива и отвива с помощта на специален двурог ключ.

Машината се включва чрез избутване с палеца на бутона напред и натиск върху предния му край. Бутонът се самозадържа в това положение. Освобождаването му и изключването на машината става с лек натиск върху повдигнатия заден край на бутона. Той се връща назад от само себе си. Това осигурява лесното, бързо и най-вече сигурно прекъсване на захранването. Повишава се безопасността и удобството при работа.

За по-сигурно държане машината има втора ръкохватка, която може да се поставя от двете страни или откъм горната страна на редукторната кутия.

Теглото на машината с допълнителната ръкохватка е 1,7 kg.

Цена на комплекта – 119,98 лв.

Цена само на машината – 109,99 лв.

 

Прободен трион RDP-SJS20

Трионът може да реже детайли от дърво с дебелина до 80 mm. При рязане на алуминий допустимата дебелина на материала е 12 mm, а при стомана – 5 mm. Ходът на махаловидното движение на триончето може да се настройва на 3 степени или да се изключва. Основната плоча може да се наклонява странично за рязане под ъгъл до 45˚. За предпазване на лицевата повърхност от надраскване по време на рязане, върху основната метална плоча е поставен предпазител от пластмаса.

Трионът има механизъм за улеснено закрепване и освобождаване на триончето, което става чрез завъртане с ръка на фиксиращия пръстен. Има и водач за водене при рязане успоредно на канта на детайла. Машината е пригодена за засмукване на стърготините от свързана към него прахосмукачка.

Удобна за държане и приятна за работа машина.

Теглото на триона без батерия е 1,75 kg.

Цена на комплекта – 189,98 лв.

Цена само на машината – 99,98 лв.

 

Отделно предлагани батерии и машини

Комплект батерия с капацитет 2,0 Ah и бързозарядно устройство – 79,98 лв.

Батерия с капацитет 2,0 Ah – 74,99 лв.

Батерия с капацитет 1,5 Ah – 64,98 лв.

Батерия с капацитет 4,0 Ah – 109,98 лв.

 

Отделни машини (без батерия)

Ударен винтоверт RDP-SHID20

Винтовертът развива максимален въртящ момент 180 Nm при честота на ударите 0–3600 min¯¹. Честотата на въртене без товар е в диапазона 0–2800 min¯¹. Редукторът има изцяло масивно метално тяло. В основата на ръкохватката е поставен светодиод за осветяване на работната зона.

Шпинделът завършва с вътрешен шестостен с размер 1/4“ за закрепване на работния инструмент – бит или преходник за работа с накрайници (вложки) тип гедоре.

Теглото на винтоверта е 1,26 kg

Цена на машината – 119,99 лв. с ДДС.

 

Ударен винтоверт (гайковерт) RDP-SCIW20

Съществената разлика между този винтоверт с ударно действие и предния модел е в големината на максималния въртящ момент. Този развива до 250 Nm, което увеличава възможностите му да завива винтове и гайки с по-голям диаметър, както и да развива силно притегнати „инатливи“ спечени или ръждясали резбови съединения. По тази причина шпинделът на машината завършва с квадратно напречно сечение (1/2“) за директно захващане на накрайници (вложки) тип гедоре.

Машината има и електронна спирачка, преустановяваща мигновено въртенето на шпиндела. Честотата на въртене и честотата на ударите е същата, както при предната машина. Същото е и изпълнението на редуктора.

Теглото на винтоверта 1,33 kg.

Цена на машината – 129,98 лв.

Вляво – RDP-SHID20, вдясно – RDP-SCIW20

 

Ударен винтоверт (гайковерт) 
RDP-SCIW20-5

Този винтоверт е най-мощен от трите – неговият максимален въртящ момент достига 400 Nm. По-специалното е възможността максималната честота на въртене, респективно честотата на ударите и големината на максималния въртящ момент, да бъдат предварително ограничавани по електронен път в 5 степени. Селекторът с LED индикатор се намира в основата на ръкохватката. Изборът се извършва чрез натискане на бутонче. По този начин честота на въртене може да се задава в диапазоните 0–1500, 0–1700, 0–1900, 0–2000 и 0–2300 min¯¹. Честота на ударите: 0–2000; 0–2350, 0–2640, 0–2780, 0–3200 min¯¹. Така се ограничава и максималната големина на въртящия момент до 100, 150, 200, 300 и 400 Nm.

Несъмнено този модел има най-много възможности, което го прави приложим при значително по-широк диапазон от дейности и натоварвания.

Шпинделът завършва с квадратно напречно сечение (1/2“) за директно поставяне на накрайници (вложки) тип гедоре.

Теглото му е 1,925 kg.

Цена на машината – 169,98 лв.

 

Перфоратор RDP-SRH20

Това е лек перфоратор с SDS-plus захват на инструмента и енергия на единичния удар 1,2 J. Пригоден е да работи както с ударно пробиване, така и при изключено ударно действие, т.е. като обикновена бормашина. В първия случай е подходящ за пробиване на отвори предимно в тухлен зид, но се справя при необходимост и с бетон. При втория – в дърво, метали и др. материали. За целта е необходим челюстен патронник със SDS опашка.

Честотата на въртене се управлява в диапазона 0–900 min¯¹ (без натоварване). Честотата на ударите върху свредлото е 0–5000 min¯¹.

Изпробвахме тази малка и лека машина за пробиване на отвори в бетон. Справи се безпроблемно при пробиване със свредла Ø6, Ø8, Ø10.

Тегло на машината – 1,26 kg.

Цена – 129,98 лв.

 

Саблен трион RDP-SRS20

Този лек и компактен, удобен за работа трион, е способен, по фабрични данни, да реже предмети от дърво с дебелина до 100 mm, профили от алуминий с дебелина до 20 mm и от стомана при дебелина до 6 mm. Решихме да го изпробваме в градински условия. Сряза с лекота изсъхнал дъбов клон с дебелина 80 mm.

Честотата на въртене се задава чрез пусковия бутон в диапазона 0–3000 min¯¹. Ходът на възвратно-постъпателното движение на триончето е 20 mm. Възможността за плавно нарастване на честотата на движение на триончето значително улеснява и прави по-безопасно рязането, особено при първоначалното зарязване. За подсигуряване срещу неволно включване на машината, тя има допълнителен бутон, който, ако не бъде натиснат, блокира пусковия.

Начинът на движение на триончето се задава в единия от общо два режима. Възвратно-постъпателен и втори, при който се добавя и махаловидно движение на триончето. Така то описва силно сплесната елипсовидна траектория. При работния ход (в посока към машината) триончето се притиска към рязания предмет, а при обратния леко се повдига, като триенето между зъбите и материала намалява. В този случай, при дърво, скоростта на рязане забележимо нараства. При рязане на твърди материали, примерно метална тръба, това движение се изключва.

Машината има механизъм, улесняващ закрепването и изваждането при смяна на триончето. То е със стандартна за този вид машини опашка.

Челната опора е подвижна и се фиксира в необходимото положение. Предният й край може да се наклонява за по-удобно и сигурно рязане.

Тегло – 1,76 kg.

Цена на машината – 109,98 лв.

 

Циркулярен трион RDP-SCS20

Трионът работи с циркулярен диск с диаметър 160 mm. Максималната дебелина на рязане е 55 mm. При рязане под страничен наклон 45˚ тя е 35 mm.

Честотата на въртене на диска без натоварване е 4200 min¯¹. Основата на машината може да се наклонява за рязане при страничен наклон до 45˚. Трионът има водач за рязане успоредна на канта плочата или дъската.

Компактна, симпатична на вид и приятна за работа машина.

Неподвижният кожух и основата са изработени от прецизно отлята алуминиева сплав, което олекотява машината и я прави по-здрава. Подвижният предпазител, покриващ циркулярния диск, е от здрава пластмаса. Добре, плавно функционират механизмите за страничен наклон на основата и задаване на дълбочината на рязане. Трионът има лазерен „прицел“ – добре фокусиран лазерен лъч, който очертава на разстояние около метър напред, линията, по която дискът ще реже още преди да е докоснал материала. Основната плоча има специални изрези на челния си ръб, чрез които трионът се води по предварително очертаната линия на рязане.

Тегло – 2,55 kg.

Цена на машината – 139,98 лв.

 

Шлайфмашина RDP-SRSA20

Тази малка шлайфмашината има шлифоващ диск с диаметър 125 mm, какъвто е диаметърът на абразивните листове, с които работи. Закрепването на листовете е по системата велкро. Те са перфорирани и чрез отворите им се засмуква отделената при шлифоването прах. Тя се събира в платнена торбичка.

Движението, което дискът описва, е с ексцентрицитет при радиус около 2 mm. Така работят шлайфмашините, познати още като вибрационни. Поради това движението му, особено при висока честота, се възприема като вибриращо.

Шлайфмашината има плавно регулиране на честотата на въртене в диапазона маркиран с цифрите от 1 до 6: 2000, 3500, 5000, 6500, 8000 и 10000 min¯¹. По този начин се определя режима на работа – по-грубо шлифоване с по-енергично отнемане на материала или фино, завършващо шлифоване.

Пусковият бутон е защитен срещу проникване на отделената при работа прах. Главата на машината е оформена и изпълнена по начин, който я превръща в удобна за държане при работа с една ръка ръкохватка.

Тегло – 1,58 kg.

Цена на машината – 84,98 лв.

 

Многофункционален инструмент RDP-SOMT20

Машината представлява инструмент за прецизно рязане, използващ осцилиращо движение на работния инструмент. Ъгълът на осцилация (сектора на движение) на триончето е 3˚.

Честотата на въртене на двигателя, респективно честотата на движение на триончето, може да се задава плавно в диапазона от 5000 до 20 000 min¯¹. Стойностите са без натоварване на машината. Пусковият бутон служи само за включване и изключване на електродвигателя.

Инструментът има механизъм за лесна и бърза смяна на работния инструмент – различни по форма и едрина на зъбите триончета или ножове.

Машината има и допълнителна предна ръкохватка, позволяваща по-стабилно и точно водене при работа. Разполага със система за засмукване на стружките от работната зона с прахосмукачка.

Тегло с допълнителна ръкохватка и без трионче – 1,23 kg.

Цена на машината – 129,98 лв.

 

Косачка за трева RDP-SLM20

Четириколесната косачка има широчина на косене 360 mm. Височината на косене се регулира в диапазона от 20 до 50 mm. Честотата на въртене на ножа е 3500 min¯¹. Окосената трева се събира в кош с вместимост 35 l. Той има индикатор, който показва степента на запълване.

Ръкохватката може да се сгъва и наклонява до упор напред. Така машината заема значително по-малко място при транспорт или съхраняване. Механизмът за управление на двигателя има двустранно разположени пускови ръкохватки, което прави работата с машината еднакво удобна за хора, които работят с дясна или лява ръка.

Цена на машината – 129,98 лв.

 

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото