В категории: Брой 9-10/2007, Декорация и защита, Инструменти, Облицовки и настилки

Акумулаторни ножици

Не са много инструментите, които са еднакво полезни и ежедневно необходими за всеки от членовете на семейството. Такъв несъмнено е електрическата ножица с акумулаторно захранване. Универсалното ù ежедневно приложение я прави практичен и желан подарък, което е съвсем разумно подсказване, независимо дали се прави на друг, или пък човек е решил да зарадва себе си. На такава ножица ще се радва повелителят на домашната работилница, защото с нея рязането на дебели картони и велпапе, на дебелослойни тапети, килимени или меки подови настилки от PVC, гумени уплътнения на врати и прозорци, уплътнителни гарнитури от клингерит, кожа и други меки материали се превръща в удоволствие, а не в причинител на мазоли по пръстите. Всяка работна и къщовна жена веднага ще изнамери няколко дузини приложения на електрическата ножица, която е отличен заместител на обикновената ù механична посестрима, особено когато се разкрояват по-дебели текстилни и други материали за декорация или се отварят плътно опаковани хранителни продукти. За учениците пък да не говорим, особено когато са в творческата възраст да майсторят с картон, линолеум и други градежни материали.

В изключителното удобство да се работи с акумулаторна електрическа ножица можахме лично да се убедим от предоставените ни за тестване от представителството на Bosch в България два модела.

Bosch XEO

Като инструмент предимно за домашно приложение, ножицата е представител на зелената серия на водещия немски производител. Веднага ще изтъкнем, че реже с изключителна лекота споменатите материали при дебелина до около 6 mm. Дебелината зависи от твърдостта, като при гума ножицата безпроблемно се справя с дебелина 5 mm, не се затрудни и от доста твърдия 4-милиметров клингерит, използван за уплътнителни гарнитури, нито от жилавите ленти, с които се опаковат кашоните с електрически уреди.

От придобития при тестването опит бихме казали, че тя е по-подходяща за праволинейно рязане. Предимствата на инструмента изпъкват особено силно, когато се налага рязане на голяма дължина. Освен това с тази електрическа ножица правата линия на рязане се поддържа много по-лесно, отколкото при работа с обикновена ножица. Всичко това разширява областите на приложение на Bosch XEO далеч извън дома и домашната работилница.

Под режещия механизъм се намира метална опора, която улеснява плъзгането на ножицата върху пода, например при рязане на разстлана върху него настилка. Рязането се извършва с изключителна лекота, практически без никакво усилие, съответно и без умора на ръката. За приятната работа спомага и удобно оформеното тяло, чиято горна повърхност е покрита с удобна за държане еластична материя. Теглото на ножицата не е голямо – 430 g, поради което почти не се усеща по време на работа.

Bosch XEO се афишира като световна новост, което, по наше мнение, се дължи на самозаточващия се ротационен нож и литиево-йонната акумулаторна батерия. Ножът представлява десетоъгълен диск от закалена бързорежеща инструментална стомана с остро заточени ръбове на страните. Дискът се върти с честота 240 min–1 плътно притиснат към неподвижно право острие, за което с 99% сигурност твърдим, че е от твърдосплавен високо износоустойчив материал. Доказателство за това е и фактът, че то е занитено и не се предвижда подмяната му, освен в сервизни условия.

При въртенето на диска всяка от страните последователно преминава, като се плъзга по ръба на правото острие и така се осъществява характерното за всяка ножица срещуположно движение на остриетата при рязане. Поради триенето между правото, неподвижно острие и режещия диск, при въртенето си той се и замозаточва. Така на практика отпада необходимостта да бъде от време на време заточван, а голямата износоустойчивост на бързорежещата инструментална стомана го прави практически несменяем. Това може да се наложи при нараняване поради невнимателна работа, но не представлява никакъв проблем, защото изисква единствено развиване и завиване на притягащия винт. Ето защо ножицата е винаги готова за работа и винаги остра като нова, без да е необходимо да се заточва.

Другото голямо предимство, което прави ножицата винаги готова за работа, е захранването ù от литиево-йонна батерия (захранващо напрежение 3,6 V и капацитет 1,3 Ah). Това очевидно е поредният инструмент на Bosch, който преминава към този най-модерен и ефективен за момента вид акумулаторна батерия. Времето за зареждане на батерията е 5 часа, а с едно зареждане може да среже около 50 m мокет с дебелина 6 mm и усилена основа. Батерията е вградена в ножицата и не се изважда, освен за подмяна. Зареждането ù става от външно зарядно устройство. Защитена е срещу прекомерно разреждане и свързаното с това повреждане с вградена електронна система (Electronic Cell Protection/ECP). При достигане на критично ниско ниво на заряд електродвигателят автоматично се изключва. За литиево-йонните акумулаторни батерии е известно, че имат минимално саморазреждане, може да се зареждат при всяко ниво на остатъчния заряд, както и процесът на зареждане да се прекъсва, без всичко това да се отрази върху работоспособността им, липсва memory ефектът. Освен това са значително по-леки и компактни в сравнение с аналогична по капацитет никел-кадмиева или никел-металхидридна батерия.

За осигуряване на максимална безопасност ножицата има предпазен бутон срещу неволно включване, който блокира движението на пусковия бутон. Местоположението на изнесения напред предпазен бутон създава леко затруднение при включване на ножицата, но то е пренебрежимо, защото по време на рязане предпазният бутон е освободен.

В предния край на ръкохватката се намира светодиоден индикатор, показващ степента на зареждане на батерията (зелен) и червен, който се активира при претоварване на двигателя поради рязане на прекомерно дебели или твърди материали. Препоръчителната цена на Bosch XEO е 99 лв. с ДДС.

Skil 2900

Другата ножица, която изпробвахме, е на Skil – втората сред лидерите на световния пазар за любителски електроинструменти марка от състава на групата Bosch. Без да си поставяме за цел директно сравнение, бихме казали, че докато XEO е инструмент с по-професионална насоченост, пригоден за рязане на по-дебели и твърди материали, както и на по-големи дължини, типични при разкрояване и обрязване на меки подови покрития например, ножицата Skil 2900 може да се оприличи на малка ръчна ножица, по-подходяща за различни ежедневни домашни дейности, като рязане на хартия и картон, отваряне на прозрачни пласмасови опаковки (блистери), рязане на платове, различни шивашки материали и декоративни тъкани. Нейната сила е в криволинейното рязане, включително с малък радиус на закръгление, а също и във възможността за по-прецизен контрол докъде точно да се реже. Тя позволява също рязане и на тънки клонки и цветя в градината.

Производителят е посочил следните подходящи за рязане със стандартната окомплектовка на ножицата материали и тяхната дебелина:

» Памучни тъкани – до 3 mm

» Филц – до 6 mm

» Кожа – до 4 mm

» Килимени подови покрития – до 4 mm

» PVC меки подови покрития – до 4 mm

» Велпапе – до 6 mm

» Плътен картон – до 2 mm

» Стъбла на растения (рози) – до 4 mm

Направихме уточнението за стандартната окомплектовка, защото ножицата е предвидена да работи с две режещи глави. Едната, с която се продава, е предназначена за рязане на меки материали. Отделно може да се купи и постави и друга глава, която е предназначена за рязане на по-твърди материали:

» Листове от пластмаса – до 1,8 mm

» Листове от твърда пластмаса (PVC) – 1,25 mm

» Алуминиево фолио – до 0,4 mm.

Рязането на тези материали с главата за меки материали води до бързото ù износване.

С едно зареждане на батерията може да среже до 200 m картон с тегло 1000 g/m2 при скорост около 22 m/min. За сравнение кориците на някои списания се печатат върху картон с дебелина 180–200 g/m2.

Електрическата ножица използва режещ механизъм с две прави остриета, подобно на обикновените ножици – едното острие е неподвижно, а другото се движи възвратно постъпателно с честота 10 000 min–1 и ход 5 mm. Пусковият бутон се намира върху горната страна на тялото на ножицата и има две работни положения. При едното ножицата работи, докато бутонът е натиснат, а при другото е включена постоянно.

Инструментът има много елегантна форма и цветове, с което ще се понрави на изтънчения женски вкус. Ръкохватката е удобна за държане, а ножицата като цяло лежи приятно в дланта.

Смяната на режещата глава при износване на режещите ръбове или за замяна с другия вид глава (за твърди материали) става много лесно и бързо благодарение на системата Clic – бутонът в челото на инструмента се изтегля нагоре и главата се изважда. По същия начин става и поставянето на новата глава.

По аналогичен начин става изваждането на акумулаторната батерия от тялото на ножицата и обратното ù поставяне. Батерията е никел-металхидридна с работно напрежение 4,8 V и капацитет 1,1 Ah. Зарежда се за 3 часа, без да се изважда. Препоръчителната цена на ножицата е 59 лв. с ДДС.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Акумулаторни ножици”

Зехиде Ибрахимова | юни 27th, 2015 at 9:07 pm

Здравейте,интересува ме акумулаторната ножица Skil 2900 и Bosh XEO как мога да ги поръчам и продават ли се отделно само глави за смяна.
„Направи сам“:
Запитването Ви бе препратено на фирма дистрибутор на BOSCH откъдето ще се свържат с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото