В категории: 2019, Актуални статии, Брой 3-4/2019, Градина

Трактори за косене STIHL

Армадата косачки за трева на STIHL се води от големите самоходни машини, които силно наподобяват малък четириколесен трактор. Поради това те са познати у нас като „трактори за косене“. Това, което най-силно ги отличава от останалите четириколесни косачки, е че машината има удобна за работещия седалка. Работейки, той се вози комфортно и управлява машината с волан и педали.

От началото на годината „Андреас Штил“ ЕООД пусна на нашия пазар пет модела на трактори за косене от сериите RT 4, RT 5 и RT 6. Първият, RT 4082, е предназначен за косене на площи до 4000 m², докато най-мощният – RT 6127 ZL, е пригоден за паркови площи до 10 000 m².

Тук ще представим най-малкия модел RT 4082, който принадлежи към серията T4. В буквален превод немското им наименование е „косачки с ездач“. Поради липса на подходящ български технически термин, у нас е въведено наименованието „райдер“. Двигателят се намира под седалката в задната част на машината, а предницата е максимално олекотена. Целта на производителя е да създаде по-компактна, лесно управляема и силно маневрена машина, способна да се справя с косене на тесни участъци в площи с множество храсти и други препятствия. Малкият радиус на завиване – 90 cm и осигурената добра видимост до самия преден край на машината, позволяват прецизно водене на машината и лесно заобикаляне на преградите по пътя. Маневреността на косачката се повишава допълнително и от лекото превключване на движението от преден на заден ход и обратно.

С широчина на косене 80 cm и скорост на движение около 10 km/h, „повратливата и пъргава“ машина се изявява като високопроизводителна косачка, подходяща за косене на тревни площи до 4000 m². Ако управлението на машината в паркова среда с цъфтящи храсти и цветя бъде съчетано и с добро време, може да се каже, че иначе тежката работа се превръща в желана разходка сред природата.

Производителят се е погрижил машината да не преспива зимен сън, а да може да служи на стопанина си вярно, както и през останалите сезони. С монтиране на гребло ASP 100 машината бързо и лесно се превръща в снегорин. Дължината на греблото е 100 cm. Страничният му наклон и разстояние от терена се управлява от мястото на водача. Към RT 4082 у нас се предлагат още дефлектор ADF 400, който разпръсква окосената трева зад машината, ремарке APU 300 с вместимост 150 l, градински валяк AGW 098 с широчина 98 cm, вериги за сняг и покривало.

Височината на косене се регулира централно в диапазона от 35 до 90 mm. Кошът за събиране на окосената трева има вместимост 250 l. Машината се задвижва от двигател с вътрешно горене STIHL EVC 4000 с работен обем 452 cm³ и мощност 7,6 kW (10,3 к.с.).

Управлението на косачката е силно улеснено, като управляващите органи са достъпни без работещият да напуска седалката си. Това е валидно също за регулиране височината на косене, както и за изпразването на коша.

Широчината на косачката е 90 cm, а дължината й с коша – 213 cm. Тежи 202 kg.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Актуални статии, Брой 3-4/2019, Градина

Ключови думи


 
към началото