В категории: Брой 9-10/2007, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Шлайфмашини Metabo с турбо режим

Ексцентършлайфмашините са най-често използваните ръчни електрически инструменти за шлифоване на детайли от дърво, пластмаси, цветни метали и стоманена ламарина и по-точно на автомобилни купета при подготовката им за боядисване. Те са предпочитаният инструмент на специалистите по автомобилно боядисване и майсторите мебелисти. Причината е, че този вид машини съчетават едновременно два метода на обработка на повърхността – трептене, получено чрез кръгово движение с малък ексцентрицитет (диаметър) на шлифоващия диск в съчетание с неговото въртене. В резултат на това с тези машини се постига много добро качество на обработваната повърхност в съчетание с висока отнемаща способност, т.е. добрият краен резултат при обработката се постига за кратко време. Така в мебелното производство една ексцентършлайфмашина заменя последователното използване на две машини – лентова и плоскошлифовъчна, а при подготовката на автомобилното купе за боядисване и междинно шлифоване при многослойно боядисване е направо незаменима. Ето защо всички водещи производители на ръчни електрически инструменти безкомпромисно се състезават помежду си кой ще извади на пазара по-производителна, по-фино шлифоваща, по-износоустойчива и по-удобна за работа машина.

Съревнованието е безмилостно и ту един получава жълтата фланелка, ту друг му я отнема, докато на свой ред не се наложи да я отстъпи. С новите си модели SXE 425 TurboTec и SXE 450 TurboTec Metabo набира значителна преднина в това непрестанно съревнование, а двете машини ще зарадват почитателите на марката и несъмнено ще притеснят преките конкуренти в сектора на професионалните машини. Първият модел заменя досегашния Metabo SXE 450 Duo, а вторият – моделите SXE 425 и SXE 425 XL.

Секретът на новите машини се крие в малък червен бутон върху основната ръкохватка, който включва функцията TurboBoost. При този режим се използват в максимална степен резервите от мощност на двигателя, способността на машината да отнема от шлифования материал значително се увеличава, а времето на шлифоване съответно се намалява. Тестовете са доказали, че новите шлайфмашини на Mеtabo имат с 16% по-висока отнемаща способност в сравнение с най-близкото постижение на конкурентна ексцентършлайфмашина. Този режим на работа може да се включва при всяка стойност на предварително зададената честота на въртене и се използва без значение какъв е материалът на шлифованата повърхност – дърво, пластмаса или метал.

Нарастването на производителността на машините е постигнато благодарение на „изстискване“ на резервите от мощност, а тя никак не е малка. SXE 450 TurboTec има двигател с мощност 350 W, а SXE 425 TurboTec – 320 W. По този показател и двете машини заемат челни позиции, пропускайки пред себе си само един модел на Bosch и на Hilti.

Освен по мощността си, двата модела се отличават и по диаметъра на шлифоващия диск. При по-малкия модел, SXE 425 TurboTec, той е 125 mm, а при по-голямата машина SXE 450 TurboTec – 150 mm. Честотата на въртене на електродвигателя се регулира плавно чрез електронна система Metabo V-Elektronik, което позволява оптимална повърхностна обработка за различните видове материали – от грубо шлифоване до най-фино полиране с полиршайба.

Повишената мощност на машините обаче не се е отразила върху тяхното тегло, те са станали дори по-леки от своите предшественици – съответно 2,0 kg и 2,2 kg. Това е от съществено значение за удобната и по-малко уморителна работа, защото особено при автобояджийските работи машината не лежи върху повърхността, а теглото ù изцяло се поема от ръцете.

Освен с по-голяма производителност, по-ниско тегло и с удобна за работа неуморяваща компактна и ергономична форма една професионална шлайфмашина трябва да бъде още здрава и с висока устойчивост на износване. Двете нови ексцентършлайфмашини изпълняват всички тези изисквания, а отлятото от алуминий тяло осигурява оптимални условия за дълговечна работа на разположените в него редуктор и останалите механизми, предаващи въртеливото движение на ротора на двигателя към шлифоващия диск.

Най-същественото, което отличава модела SXE 450 TurboTec, е възможността за промяна на ексцентрицитета на въртене на шлифоващия диск. Поради голямата честота то се възприема като трептене на диска. Това е новост, която засега притежава единствено тази машина. Тя има два режима на работа. Когато е необходима първоначална груба обработка на повърхност от дърво например, за да се ускори работата, се превключва в режим, при който шлифоващата плоча извършва кръгово движение с диаметър на окръжността 6,2 mm. Съответно шлифоването протича значително по-интензивно, с отнемане на повече материал и затова времето на обработване се съкращава значително. При следващата завършваща обработка вече се цели постигане на възможно най-гладка и чиста, без драскотини от абразивния лист, повърхност. Затова ексцентрицитетът на въртене на диска се намалява с 2,8 mm, при което машината преминава в режим на фино шлифоване. По този показател SXE 450 TurboTec също надминава машините на конкурентни производители, което му дава предимство за постигане на по-качествено шлифовани повърхности. При модела SXE 425 TurboTec диаметърът на ексцентрицитета е фиксиран – 5 mm.

Ето защо специалистите предричат изключителен успех на SXE 450 TurboTec в мебелното производство, където по-големият диаметър на шлифоващият диск също, е допълнително предимство при обработка на детайли с голяма повърхност. Обратно, за повърхности с леко изпъкнала или вдлъбната форма, каквито са автомобилните купета, SXE 425 TurboTec е оптималната шлайфмашина. Освен за професионални приложения и двете машини ще намерят много добър прием и в домашната работилница, заради универсалните си възможности и отлични качества.

Нова и при двата модела е системата за засмукване и филтриране на прахта. Това е особено важно при автобояджийски работи, където се шлифоват покрити с кит и грунд повърхности, а също за постигане на блестящи многослойни лакови покрития в мебелното производство, при което често се прилага междинно шлифоване. Системата за засмукване и задържане на прахта, наречена Intec, е автономна, поради което отпада неизбежно пречещият при работа маркуч, свързващ шлайфмашината с прахосмукачка. Касетата се сваля с лекота, филтриращият елемент за многократно използване се изважда и събраната прах се изсипва. При необходимост обаче на мястото на касетата посредством адаптер може да се свърже и маркучът на прахосмукачка.

В списъка с удобства при работа несъмнено попадат удобно оформените и подплатени с меки гумени вложки основна, предна и допълнителна ръкохватка.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото