В категории: 2019, Актуални статии, Брой 9-10/2019, Инструменти, Представяме ви, Строителство

Husqvarna Construction DXR – роботи за разрушаване на строителни конструкции

Серията роботи DXR на Husqvarna Construction може да бъдат определени и като „уникални“ машини, поне за нашия пазар на строителна техника. Това са четири модела: DXR 140, DXR 270, DXR 300 и DXR 310. Разликата между тях основно е в обхвата на рамото, респективно на работния инструмент, мощността, теглото и производителността им.

Тези роботи са предназначени за разрушаване на елементи, основно бетонни, във вътрешността на сгради. Това е възможно поради много доброто съотношение между тегло и мощност на машините, което им позволява да работят в помещения с ограничена товароносимост на подовата плоча. Широчината на четирите модела е еднаква – 780 mm. Това им позволява да преминават безпроблемно дори през отвори за стандартни интериорни врати (80 cm). Придвижват се с вериги, поради което минават безпроблемно и по стълбища.

Машините се управляват дистанционно и прецизно от оператор чрез безжична bluetooth връзка или чрез кабел. Втората възможност е особено необходима, когато се работи в близост или в сграда с апаратура, основно медицинска, която не бива да бъде смущавана. Обхватът при безжичното управление е 100 m.

Практиката е доказала, че работното рамо на машините изисква минимална техническа поддръжка.

DXR 270

Най-мощният сред роботите Husqvarna Construction – DXR 310. Мощност 22 kW. Работен обхват: на височина – 5,5 m, по хоризонтала пред машината – 5,2 m. Този робот има телескопично рамо

Получилият вече „българско гражданство“ робот DXR 270 е компактна и многофункционална машина с тегло от само 1750 kg и мощност 19 kW. Размерите му са 2442х780х1367 mm. Работният му обсег по хоризонтала е 4,5 m пред машината и по вертикала – 4,8 m. Придвижва се с вериги. По време на работа машината се повдига и стъпва стабилно на четири широко разположени една от друга опори. Всяка от тях може да се управлява самостоятелно, което позволява стабилно работно положение на робота и върху неравни терени.

Моделът DXR 270, образно казано, заменя едновременната работа на 15 души, въоръжени с мощни къртачи. За модела DXR 310, чиято мощност е 22 kW, може да се очаква да заменя бригада от около 18 души.

 

Пускане в действие на първия в България робот DXR 270, собственост на фирма „Дъга 93“, Пловдив, юли 2019 г. На снимката вдясно роботът е с монтирана челюст за разтрошаване на бетон и рязане на армировъчни пръчки

Монтиране на пневматичния къртач към робота и неговото първо изпитание в Пловдив

Роботите Husqvarna DXR са предназначени за разрушаване на елементи от бетонни конструкции, подови замазки и настилки. За целта към рамото на машината се монтира необходимия инструмент:

– Хидравличен чук (къртач) за разбиване и къртене SB 202 с енергия на единичния удар 406 J и честота на ударите 30 min-¹.

– Ножица (челюсти) за разтрошаване на стоманобетон DSR 300 със сила на натиск между челюстите 45 t, сила на срязване – 143 t. Разтрошава бетонна стена с дебелина до 400 mm. В основата на челюстите има ножица за рязане на армировъчни стоманени пръчки.

Работни инструменти за роботите DXR

– Ножица за рязане на армировъчни стоманени пръти DSS 200 с диаметър до 25 mm със сила на рязане 85,7 t, която може да се завърта на 360˚. Подходяща е също за разрушаване на различни стоманени конструкции и тръбопроводи. Максималната широчина на разтваряне на челюстите е 200 mm.

– Фреза за разрушаване на бетонни повърхнини ER 50, която може да се използва и за раздробяване на камъни. Незаменим инструмент за работа на обекти, където шумната, придружена със силни вибрации работа, е нежелана или недопустима.

– Лопата за натоварване на разрушения материал Bucket.

– Грайфер за загребване и товарене на разрушени и насипни материали MG 200.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото