В категории: 2019, Актуални статии, Брой 7-8/2019, Градина

Мотофрезите на STIHL – по-мощни и ефективни в градината

Така, както мотофрезите станаха незаменим и верен помощник на всеки зеленчукопроизводител или любител-градинар, така и марката VIKING в продължение на десетилетия се утвърди като лидер в този сектор на градинската и селскостопанска техника. Натрупаният солиден опит сега се пренася и продължава да се развива – вече под основната марка на компанията производител, немската STIHL. Редовните читатели на списанието вече знаят, че този преход се извършва от близо година насам. Еволюционният процес на техническо развитие и усъвършенстване с появата на всеки пореден нов модел, съчетан с дизайна и добре познатия в цял свят оранжев цвят на марката STIHL, се възприемат много добре от привържениците на компанията. От клиентите, притежаващи усет към качествената маркова техника.

Сега дойде ред да представим в списанието и семейството мотофрези на STIHL, които от началото на годината се предлагат и на българския пазар. Това са моделите STIHL MH 445, STIHL MH 560, STIHL MH 585 и STIHL MH 685.

STIHL MH 445

От пръв поглед върху страницата на „Андреас Штил“ ЕООД се вижда, че предлаганите машини имат работна широчина 45, 60 и 85 cm. Най-малката от тях, STIHL MH 445, обичайно работи с две двойки фрезери и широчина на обработка 45 cm. Когато на всеки от валовете се постави по един фрезер, машината може да фрезова почвата на ивица с широчина 25 cm. Моделите STIHL MH 585 и STIHL MH 685 имат по три фрезера от всяка страна. Когато се поставят по два фрезера на вал, максималната широчина на окопаване се намалява от 85 на 60 cm. С две думи, гамата мотофрези на STIHL позволява обработка на почвата на ивици с широчина от 25 до 85 cm. Предлаганите към момента четири модела позволяват избор на оптималната за конкретните условия машина – малки домашни градини или зеленчукови и друг вид градини.

Фрезерите на STIHL MH 445 са с диаметър 30 cm, а на останалите машини – 32 cm. Толкова е и максималната дълбочина на обработка на почвата.

Спираловидният профил на фрезерите е проектиран така, че заострените им ръбове да се врязват плавно в почвата, а не да я „накълцват“ чрез челни удари с голяма честота. Благодарение на това те са в състояние да обработват и твърда, силно уплътнена почва. Всеки фрезер е разположен спрямо съседния така, че да се врязват в почвата последователно. В резултат на това процесът на вкопаване и раздробяване на почвата става по-плавен и спокоен, без осезаеми и за машината, и за работещия удари и вибрации.

Фрезерите не само разкопават почвата. Те я раздробяват на ситни частици, с което се улеснява силно вкореняването и развитието на растенията. Така обработената рехава почва е пропусклива, не задържа водата на повърхността си, а я провежда към корените на растенията. Същото се отнася и за съдържащите се в нея хранителни вещества. През почвата кислородът от въздуха също по-лесно прониква в дълбочина, което е добре за растенията.

Вляво – STIHL MH 585, вдясно – STIHL MH 685

Тук е мястото да подчертаем, че всички мотофрези, преди на VIKING, а вече с марката STIHL, са снабдени с изключително здрави износоустойчиви фрезери с гаранция срещу счупване.

Моделите с широчина на фрезоване на почвата 60 и 85 mm са снабдени с четиритактови бензинови двигатели на реномираната американска компания Kohler Courage – Kohler XT675 OHV SC (мощност 2,3 kW/3,2 к.с.) и Kohler XT800 OHV SC (мощност 2,9 kW/3,9 к.с.). Те имат двустепенен въздушен филтър, който осигурява висока дълготрайност на двигателя. Системата Smart Choke силно улеснява пускането на двигателя, като значително намалява усилието, необходимо за издърпване на стартовото въже.

Най-малката фреза, STIHL MH 445 позволява максимална широчина на окопаване 45 cm. Чрез комплекта AHV 600, който съдържа два допълнителни фрезера и предпазни капаци (щитове) за тях, широчината на окопаване може да се разшири до 60 cm.

Това е станало възможно и благодарение на новия четиритактов двигател на друг световен лидер – американската Briggs & Stratton Serie 550 EX OHV RS, чиято мощност е 2,2 kW/3,0 к.с. Той осигурява с 20% по-голяма мощност в сравнение с по-предни модели, съответно и по-голяма производителност.

Новите мотофрези се отличават още с редица технически решения, целящи да намалят натоварването на работещия, да улеснят и направят работата по-удобна и производителна. По-ниско разположеният център на тежестта при тези машини също се отразява благоприятно върху тяхната устойчивост и маневреност при работа.

С грижа за работещия, в основата на ръкохватката на мотофрезите е поставена антивибрационна система, която силно намалява нивото на вибрациите, които се предават към ръцете. В резултат на това воденето на машината се улеснява, работата е значително по-малко уморяваща, включително при обработване на по-твърди почви.

Органите за управление на двигателя са разположени върху ръкохватката за водене на машината. На едната дръжка се намира регулаторът за управление на честотата на въртене на фрезерите, който може да се задейства с палеца на ръката, без тя да изпуска ръкохватката. На другата се намират две лостчета (оцветени в черно и червено), чрез които се задава посоката на въртене на фрезерите, съответно на движение на фрезата. С изключение на най-малката, съответно най-лека и повратлива фреза STIHL MH 445, която има само преден ход (едно лостче за управление), останалите мотофрези могат да се движат на собствен ход и назад. Особено при по-големите и по-тежки машини това е значително предимство, защото позволява с минимални усилия изтегляне назад на вкопалата се в почвата фреза, по-лесното насочване на машината по време на работа и маневриране, обръщане на мотофрезата след завършване на реда и започване на нов, при заобикаляне на препятствия и т.н.

Ръкохватката може да се регулира по височина според ръста на работещия. Тя може да се завърта вляво и вдясно, което позволява машината да се води без работещия да гази вече обработената ивица рохкава почва. При транспортиране на машината ръкохватката се завърта напред, за да заема значително по-малко място.

Дълбочината на фрезоване се определя чрез натиск върху спирачната опора. Така машината се задържа на място, докато фрезерите достигнат желаната дълбочина в почвата. Механизмът за нейното закрепване е усъвършенстван, което улеснява регулировката, а фиксиращият шплент е осигурен срещу изпадане и загубване.

За по-лесно придвижване и четирите модела разполагат с двойка колела, разположени в задния им край. Разположени на разстояние едно от друго, колкото позволява широчината на машината, те й осигуряват стабилна опора. Колелата са монтирани към подвижно рамо, което изключително много улеснява тяхното повдигане преди започване на работа, и спускане за преместване или транспортиране на фрезата.

Снабдяването на фрезите с двойка колела и начинът им на монтиране силно улесняват поставянето на фрезерите и тяхното почистване. При спуснати колела машината съвсем лесно и с минимално усилие може да се наклони, докато дръжките на ръкохватката опрат в почвата. В това положение фрезата стои стабилно и така се открива достъп до фрезерите. Това е особено необходимо за отстраняване на увилите се около тях тънки коренища, жилави стъбла, парчета от канап (сезал) за привързване на растенията, спекла се глинеста почва и др.

Новите мотофрези на STIHL наследяват от своите предшественици и продължават да развиват доказаната с десетилетия надеждност и дълготрайност. Взети са мерки за още по-сигурно уплътняване на предавателната кутия срещу евентуално проникване на влага, включително при измиване на машината с водна струя. За предпазване на предавателната кутия срещу надиране от камъчета и по-едри песъчинки, най-често при работа в сухи и каменисти почви, STIHL предлага специален защитен кожух AGS 100, който може да се поставя на всяка от мотофрезите.

С изключение на най-малката – STIHL MH 445, останалите мотофрези, след окомплектоване с браздир AHK 701/AHK 702, стоманени задвижващи колела (AMR 031) и допълнителни тежести (AZG 030), може да бъдат използвани за издълбаване в почвата на бразди за зеленчукови и други насаждения.

За читателите, които нямат опит при работа с мотофреза, ще допълним, че това са машини, създадени преди всичко да раздробяват ситно буците почва, останали след дълбока оран или прекопаване на почвата с права лопата (бел). При вече обработвани площи, мотофрезата е идеалният помощник за подготовка на терена за нови насаждения. При по-малки площи, с повече воля и усилия, мотофрезата се справя и с терени, където дори и малко тракторче не може да влезе. Тя е отличен помощник за разбиване и хомогенно смесване на животинския тор или компост с почвата. Използва се за окопаване в междуредията, за унищожаване на плевелите и подобряване структурата на почвата.

Като променя строежа и структурата на почвата, тази обработка значително подобрява способността й да поема и задържа водата от валежите и напояването, ограничава се нейното изпаряване, както и стичане по повърхността, улеснява се проникването й в дълбочина. С разрушаването на почвената кора се цели не само запазване на влагата, но се подобрява и въздушно-газовият и топлинен режим в почвата, което благоприятства развитието на растенията. Почвата се фрезова преди засяване, а междуредията се окопават периодично.

Мотофрезата е незаменимият помощник в зеленчуковите градини и лозята, при отглеждане на различни оранжерийни култури, за окопаване около дърветата в овощната градина. Тя може да се използва за оформяне на бразди за засяване или засаждане на растения и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Актуални статии, Брой 7-8/2019, Градина

Ключови думи


 
към началото