В категории: Брой 9-10/2007, Инструменти

Спарки Елтос – златни медали и нови машини

По каноните на журналистиката, според които новина може да бъде съобщението, че „човек е ухапал куче“, докато обратното – не е, информацията, че „Спарки Елтос“ отнесе поредните два златни медала от техническия панаир в Пловдив тази есен, също не представлява новина. Не е новина и броят на медалите, защото поне ние не си спомняме те да са били по-малко от два. Българският производител на ръчни електрически инструменти е абониран за тези най-престижни у нас награди и това не буди удивление, защото при днешните темпове на развитие на пазара на този вид машини единственият начин за успех е непрестанното усъвършенстване на съществуващите модели и създаването на нови.

Комисията по наградите очевидно е оценила изключителните технически характеристики на къртача K 306E – нещо, което нашият редакционен екип бе сторил шест месеца по-рано, представяйки подробно машината в НС 3-4/2007. Това е първият къртач в лекия теглови клас, който „Спарки Елтос“ предлага на пазара. Още с първия си модел българският производител постига изключително висок резултат в енергията на единичния удар спрямо масата на машината. При тегло от само 3,4 kg (къртач в 3-килограмовия клас) K 306E постига енергия на удара 6 J, което значително надвишава стойностите на този най-важен за един къртач показател, постигнати при модели в този теглови клас на водещи световни производители. Това постижение е още по-ценно, като се има предвид, че този клас къртачи са най-често използваните при строително-ремонтни работи във вътрешността на сградите.

Вторият инструмент, отличен със златен медал, е електрическата отвертка за серийно завиване на винтове или както гласи определението на комисията „фамилия винтоверти BVR 64 E и модификации BVR 62 E и BVR 66 E“.

Това е поредният инструмент, защитаващ по най-убедителен начин реномето на „Спарки Елтос“ като производител на качествени професионални инструменти. Напълно професионално е и неговото приложение – серийно завиване на голям брой винтове с еднаква дължина до предварително зададена еднаква за всички дълбочина. Поради това електрическата отвертка BVR 64 E (виж НС 5-6/2007) е идеалният инструмент за монтиране на облицовки от плочи гипсфазер или гипсокартон, а също и в мебелното производство. Всъщност тя представлява комбинация на електрическа бормашина с плавно регулиране на честотата на въртене – производство, в което „Спарки Елтос“ има десетилетни традиции, и механизъм, който автоматично преустановява завиването на винта, щом се достигне предварително зададената дълбочина.

За многобройните посетители на порасналия и на дължина, и на височина павилион на „Спарки Елтос“ интерес представляваха не само наградените, но и всички останали изложени тук машини. Това, което със сигурност може да се каже, е че трудно би се намерил човек, който да не открие интересуващия го инструмент, защото разнообразието по видове и модели машини с марката Sparky е изключително голямо.

Нас, естествено, ни интересуваха най-новите, показани за пръв път машини. Това бяха двата модела настолни накланящи се циркулярни триони и индустриалните прахосмукачки VC 1430MS и VC 1220. Те отлично допълват колекцията от ръчни дърводелски инструменти, защото в комбинация с тях позволяват да се работи чисто и без замърсяване и на помещението, и на дробовете на работещия.

Първият модел е с по-луксозно изпълнение – част от тялото му е изработено от хромирана стоманена ламарина, от същия материал е и телескопичната смукателна тръба. Вместимостта на контейнера за събиране на засмуканите материали е 30 l. Освен за засмукване на твърди материали, прахосмукачката е пригодена и за събиране на вода и други химически неактивни течности. Съответно има филтър от пенопласт, специално предназначен за засмукване на вода и водни материали, както и полиестерен филтър с повърхност от 2200 cm2, който осигурява 99% задържане на прахта. Той е подходящ за задържане и събиране от най-фина прах, включително от строителни материали до дървесни стърготини, а също и на овлажнени материали.

Електродвигателят е с мощност 1400 W с възможност за безстепенно ръчно регулиране на честотата на въртене, оттук и образуваният вакуум. Той може да се управлява автоматично през ръчния инструмент, включен в захранващия електрически контакт на прахосмукачката. Максималният вакуум при засмукване е 17 kPa, а теглото на прахосмукачката – 7,5 kg.

По-малкият модел VC 1220 има вместимост на контейнера за събиране на прах 20 l. Съответно мощността на електродвигателя е 1250 W, а максимално създаваният вакуум е 15 kPa. Има филтър от пенопласт и хартиен филтър от нагъната хартия с обща повърхност 2200 cm2 и степен на очистване 98%. Тялото на прахосмукачката е изцяло от пластмаса, а теглото ù е 5,8 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2007, Инструменти

Ключови думи


 
към началото