В категории: 2020, Актуални статии, Брой 3-4/2020, Инструменти

Мощен акумулаторен прожектор на HiKOKI

Новият прожектор на HiKOKI – моделът UB18DA, e чудесно, много полезно попълнение на голямото семейство електроинструменти от платформата Multi Volt. Нещо повече, той излиза извън нейните граници, защото може да работи и с батерии на HiKOKI с изходящо напрежение 14,4 V и 18 V. Възможността да работи с обширен кръг от батерии е израз на добре осъзната практическа потребност: каквото и където да се работи, първото изискване е добрата осветеност – на конкретното работно място и на работната площадка около него. Често това е проблем, когато се извършват строителни, монтажни и други дейности в недостатъчно осветени обширни помещение, когато се работи по тъмно. Проблем, чието много сполучливо решение е новият прожектор на HiKOKI, защото удовлетворява широк, на практика целия набор от изисквания.

Прожекторът осигурява мощно осветление както на разстояние, така и широкообхватно осветяване на близко. Той е независим от електрическата мрежа – нещо, което винаги представлява удобство. При работа привечер и нощем на открито, в слабо осветени, големи строящи се халета и други строителни обекти, навсякъде далеч от електрически контакти, наличието на акумулаторно захранвано осветление е много голямо предимство, често и без алтернатива.

Лек, компактен и удобен за пренасяне и носене, новият прожектор HiKOKI UB18DA ще намери също така чудесно приложение по време на отдих сред природата, при работа в градината или на полето в тъмната част на денонощието.

Предимството на акумулаторно захранвания инструмент, в случая този прожектор, решително доминират, когато се работи в мокра среда, при наличие на водни пръски – условия, при които използването на ток с напрежение 220 V е крайно опасно за здравето и неразумно.

Захранван с батерия BSL1860 (напрежение 18 V, капацитет 6,0 Ah), прожекторът UB18DA може да свети в режим „икономичен“ до 22 часа непрекъснато. Приблизително толкова време свети и с батерията Multi Volt BSL36A18, която в режим на 18 V, осигурява капацитет от 5,0 Ah.

Към качествата, които го издигат още по-високо в класацията за универсален и широко приложим източник на светлина, включително при тежки условия, ще добавим още, че прожекторът е сигурно защитен срещу проникване във вътрешността му на прах и водни пръски (има клас на защита IP 54). Батерията влиза в тялото на прожектора, което е непроницаемо, благодарение на доброто уплътнение на капака, който го затваря. Същото се отнася и за светлинните елементи – светодиодите, както и за рефлектора. Прожекторът е предвиден да работи най-често закрепен върху триножник, поради което има отвор с резба за закрепване към главата на статив. Стоманената кука в задния му край позволява той да бъде привързван, окачван, било на колана или към стърчаща тръба, армировъчна пръчка и т.н.

Фенерът има един мощен 18 W централен светодиод (LED) и 8 светодиода с мощност по 3 W всеки, които са кръгово разположени по периферията на отражателя. По този начин светлинният поток може да се управлява според конкретната нужда от осветяване – концентриран насочен лъч, способен да осветява на голямо разстояние, широк разсеян светлинен поток за осветяване на близкото пространство или и двете заедно.

Когато светят всички 9 светодида, фенерът осветява с пълната си мощ – светлинен поток 2500 lm.

Централният мощен светодиод е разположен в основата на рефлектора, поради което се излъчва фокусиран, тесен мощен светлинен сноп (точков лъч), който добре осветява ограничена площ надалеч. Малките светодиоди излъчват разсеяна светлина, която под широк ъгъл равномерно осветява близкото околно пространство (широк лъч).

Прожекторът има четири режима на работа:

1. Светят всички светодиоди. Фенерът излъчва едновременно мощен тесен сноп светлина, който осветява добре надалеч, а разсеяната светлина от малките светодиоди осветява близкото околно пространство. Светлинният поток е 2500 lm. В този режим споменатите вече батерии осигуряват около 3 часа работа.

2. Фенерът излъчва само мощния тесен сноп светлина, който осветява добре на дълго разстояние. Светлинният поток е 1100 lm. Така фенерът може да свети до около 6 часа.

3. Фенерът излъчва разсеян светлинен поток, осветяващ под широк ъгъл близкото околно пространство. Светлинният поток е 1300 lm. Фенерът може да свети в продължение на около 5,8 часа.

4. Икономичен режим за осветяване на близкото околно пространство. Светлинният поток е 400 lm. В този случай продължителността на светене с едно зареждане на батерията достига до 22 часа.

Излъчваната от прожектора светлина е сходна по спектрален състав с естествената дневна светлина и се възприема като нея.

Без батерия прожекторът тежи 1,85 kg.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 3-4/2020, Инструменти

Ключови думи


 
към началото