В категории: 2020, Актуални статии, Брой 5-6/2020, Градина

Професионална акумулаторна коса за големи площи STIHL FSA 90

Семейството професионални акумулаторно захранвани коси на STIHL, които се предлагат на нашия пазар, се обогати с нов член. Това е модела FSA 90, който пое лидерството по мощност и производителност. Косата е създадена за поддържане на големи тревни площи. Тя е незаменима при използване на места, където работата с шумни, задвижвани с двигател с вътрешно горене машини, е недопустима.

Този вид коси са предназначени за завършващо окосяване на тревата – там, където четириколесните машини са безпомощни – по краищата на тревната площ, в непосредствена близост до препятствия като дървета, храсти, декоративни камъни и алпинеуми, бордюри около пътеки и алеи, оградни и други стени, дворни стълбища и други места. Голямо предимство на този модел е, че може да се справя и с дива растителност с по-жилави и дебели стъбла.

Благодарение на по-голямата си мощност, в сравнение с останалите два модела в семейството – акумулаторните коси FSA 65 и FSA 85, FSA 90 работи не само с еластична корда, което е типичното решение при косене на крехка декоративна трева и тънкостеблени плевели.

FSA 90 се доставя с метален двулистен нож с дължина 260 mm. С него косата може да коси треви и плевели, живи и сухи, включително с по-дебели и жилави стъбла, примерно коприва, справя се и с тънкостеблена тръстика. Двата листа на ножа са двустранно заточени, отгоре и отдолу, което позволява, след притъпяване на едната двойка остриета, ножът да се обърне и косенето да продължи с втората двойка. Така продължителността на работа с един нож до поредното му заточване се удължава двукратно. За косата се предлага допълнително и двулистен стоманен нож с по-малка дължина – 230 mm.

За рязане на дива, с жилави стъбла растителност, на косата се монтира метален диск с осем зъба, наподобяващ циркулярните дискове за рязане на дървесни материали.

При косене на обичайна декоративна трева, за косата FSA 90 се предлагат четири вида глави за косене, работещи с 2 корди от еластична и здрава материя. STIHL предлага голямо разнообразие от различаващи се по материала, формата на напречното сечение и неговата големина корди: трикомпонентни корди с изключителна здравина и производителност на рязане, корди с кръгло, квадратно или петоъгълно напречно сечение. Има и корди с осезаемо снижено ниво на създавания при въртенето им шум.

Главата за косене SuperCut 20-2 максимално улеснява работата, защото отпускането на кордата от макарата и обрязването на краищата й до необходимата дължина, става напълно автоматично. При модела AutoCut (AutoCut 25-2) тази често налагаща се поради прекъсване на влакното операция се извърша полуавтоматично – чрез допиране на въртящата се глава до почвата. Широчината на косене с тази глава е 380 mm.

Главата DuroCut 20-2 e предназначена за косене на терени с жилава тревна растителност. Поради това тя работи с корди с различна дебелина – Ø2,0; Ø2,4 и Ø2,7 mm. Докато кордата за първите две глави се доставя на ролки, за тази глава кордата е фабрично нарязана на парчета. Предлагат се два комплекта с дължини L и XL., които се различават по дължината и диаметъра на кордата. Парчетата корда се закрепват лесно и бързо на ръка към главата.

Голямото предимство при косене с еластична корда е възможността да се работи в непосредствена близост до твърди препятствия и прегради. При неволен удар на кордата в твърд предмет, тя се прекъсва, без машината да понася ударно натоварване. След това кордата се изтегля, краищата й се самообрязват на дължина и работата, почти без прекъсване, продължава. Около такива препятствия използването на метален диск, още по-малко на двулистен нож, е крайно опасно, включително за машината, ако той удари в камък, примерно. При работа с косяща глава с еластична корда допълнително се предлага предпазен щит, който предпазва работещия от изхвърлени с висока скорост камъчета и други твърди частици. Той има ножче за автоматичното прерязване на края на кордата. Също допълнително се предлага и метален ограничител, който в много голяма степен предотвратява вероятност от удар на кордата в твърдо тяло.

Описахме инструментите, с които може да работи косата FSA 90, за да илюстрираме широкия обхват от приложения при различна растителност, което е основно изискване за всяка професионална коса.

Друго базово изискване при професионална употреба е продължителността на работа с едно зареждане на батерията. Тази, както и останалите два модела акумулаторни коси от семейството, работят с литиево-йонните батерии за професионални инструменти на STIHL от серията AP. Изходящото им напрежение е 36 V. За осигуряване на оптимална продължителност на работа за косата FSA 90 се препоръчва използване на батериите AP 300 (227 Wh) или AP 300 S (281 Wh). При работа с двулистен нож, с едно зареждане на батерията машината може да работи до 45 min с AP 300 и до 56 min с AP 300 S. За отбелязване е, че разликата в цената между двата модела батерии е само 20 лв. Така че удълженото с 11 min работно време на машината, по наше мнение, напълно си заслужава цената.

С устройството за бързо зареждане AL 300 батерията AP 300 се зарежда напълно за 60 min.

За постигане на още по-голяма продължителност на работа без прекъсване за зареждане на батерията, FSA 90 може да работи и с мощните батерии на STIHL от серията AR, които се носят в раничка на гръб. У нас се предлагат моделите AR 2000 L (1015 Wh) и AR 3000 L (1520 Wh). Косата се свързва към батерията посредством адаптор AP, който се поставя на мястото на батерията. При максимална честота на въртене на ножа на косата батерията AR 2000 L осигурява до 195 min непрекъсната работа, а AR 3000 L – до 290 min.

Косата FSA 90 се задвижва от мощен и модерен, разработен от STIHL безчетков електродвигател. За да не повтаряме подробно описаните в списанието предимства на този вид двигатели, ще посочим само че имат по-висок к.п.д., поради което по-икономично изразходват акумулираната в батерията електроенергия и съответно работят по-продължително с едно зареждане. Този електродвигател практически не се нуждае от периодично сервизно обслужване, а дълготрайността му е около два пъти по голяма от двигателите с колектор и четки. Освен това животът на батерията се удължава с около 75%.

Косата FSA 90 разполага със система за електронно управление на електродвигателя – ECOSPEED, която позволява на работещия безстепенно да регулира честотата на въртене на режещия инструмент, съобразена с растителността, която се коси. Стига условията да позволяват, по този начин продължителността на работа с едно зареждане на батерията може дори да бъде удвоена, спрямо посочените вече данни. Те са валидни при работа с максимална честота на въртене. По-ниската честота допълнително намалява нивото на създавания от машината шум, намалява се и нивото на вибрациите, създавани от въртящия се режещ инструмент.

Към предимствата на косата, които натежават в общата преценка, когато става дума за продължителна професионална употреба, трябва да посочим и нейното тегло – 3,2 kg (без батерия, режещ инструмент и предпазител). По време на работа теглото на машината се поема от раменете на работещия поради окачването й към двоен презраменен колан. Косата се държи и направлява, като се държи с ръце за двете ръкохватки. На едната от тях, в случая дясната, са разположени в компактен блок органите за управление на двигателя.

Дължината на косата е 177 cm, без режещия инструмент. Продава се без батерия и зарядно устройство.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 5-6/2020, Градина

Ключови думи


 
към началото