В категории: Брой 7-8/2007, Инструменти, Ремонти

Динамометрични отвертки и ключове Wera

В предишния брой на списанието ви представихме „чудния свят“ на отвертките и битовете за завиване на винтове и болтове – най-често използваното средство за разглобяеми съединения на детайли от дърво, метали и други материали, както и за всевъзможни монтажни работи. Макар и елементарни наглед, в тези най-често използвани инструменти водещите производители вграждат множество технологии и решения, за да бъде работата по-ефективна, по-безопасна и без травми по ръцете и монтираните елементи и детайли.

Сега продължаваме с една по-специализирана област от производствената програма на водещия производител на отвертки – немската фирма Wera. Това са динамометричните отвертки с регулиране на максималната големина на въртящия момент, който се прилага при завиване. В тази група попадат и динамометричните ключове с индикатор за отчитане на големината на въртящия момент или с нейното предварително задаване.

Прецизното завиване на винтове, болтове и гайки с точно „дозиран“ въртящ момент е от голяма важност, особено при различни механични устройства и апаратури. Пренатягането на винта, от една страна, може да причини повреда на шлица в главата, което ще усложни или дори ще направи невъзможно неговото отвиване, а от друга – да причини счупване или друга повреда на съединяваните детайли. В немалко случаи степента на притягане изпълнява регулиращи функции, което в още по-голяма степен налага използването на специализиран инструмент, а не това да се върши „на око“.

За такива цели Wera предлага няколко серии отвертки с възможност за предварително задаване и ограничаване на максималния въртящ момент в режим на завиване. При достигане на зададената граница инструментът най-често издава звуков сигнал. Това ограничение престава да действа, когато отвертката се използва за развиване.

 

Отвертки Kraftform с регулируем въртящ момент

Тези отвертки позволяват лесно, без помощен инструмент да се настройва максималният въртящ момент, който се отчита по гравирана върху тялото им скала. Лесната настройка ги прави универсални, поради което са предпочитани, когато едва ли не за всеки винт трябва да се променя стойността на въртящия момент. Тя може да се регулира в не особено широк диапазон от стойности, поради което се предлагат три вида отвертки – с диапазон на регулиране от 0,3 до 1,2 Nm, от 1,2 до 3,0 Nm и от 3,0 до 6,0 Nm. Така с три отвертки се покрива целият диапазон на стойности на въртящия момент, достъпни при завиване на ръка. При това настройката се извършва с гарантирана точност от ±6%.

При отвертките от сериите 7440, 7441, 7445 и 7446 настройката се извършва с помощта на гривна с шестостенна форма на периферията, която се изтегля напред и след това се завърта вляво или вдясно. При отвертките от сериите 7442 и 7447 регулиращата гривна се върти с помощта на малък гаечен ключ, за който е предвидено място в кухина по оста на ръкохватката. В зависимост от посоката на въртене тялото на отвертката се премества към ръкохватката или се отдалечава от нея, а максималният въртящ момент се отчита по скалата.

Битовете се закрепват в накрайник тип Rapidator, който силно улеснява смяната и поставянето на битовете, което може да се извършва само с една ръка. Той има подвижна втулка, която задържа битовете да не изпадат от накрайника.

Ръкохватката е с характерното за отвертките на Wera изпълнение Kraftform. Тя е ергономично оформена според профила на ръката, която я обхваща и притиска. Изработена е от два вида материали с различна твърдост и така се получават редуващи се зони с различна еластичност – по-меки и по-твърди. Тези зони са съобразени с профила на пръстите и дланта и тяхната мускулатура. Липсват каквито и да било ръбове, които могат да причинят травми. По този начин се улеснява държането на отвертката с ръка, като натоварването се разпределя по-равномерно, а не се концентрира върху ограничени области, които бързо се травмират. Увеличеният диаметър в централната част на ръкохватката улеснява обхващането и задържането ù. Същевременно това позволява предаване на по-голям въртящ момент върху отвертката. По-голямата контактна площ между ръкохватката и ръката и повишеното триене помежду им в еластичните зони позволяват прилагане на по-голям въртящ момент при завиване при по-малко усилие от страна на работещия. По-малкото триене между ръката при значително по-малката площ на по-твърдите зони на ръкохватката от своя страна улеснява въртенето на отвертката при развиване на винтовете. Предлагат се отвертки с права и разположена под ъгъл ръкохватка, като втората улеснява прилагането на по-голям въртящ момент.

 

Отвертки Kraftform с предварително зададен максимален въртящ момент

Втората голяма група отвертки от този вид имат фабрично зададен максимален въртящ момент. Те са идеалният инструмент при серийно завиване на много винтове, които трябва да бъдат притегнати с еднаква сила. Това най-често се наблюдава при монтажни операции в серийно производство. Фабричната настройка може да се променя индивидуално в малки граници. Това се извършва с помощта на регулиращ винт, чиято глава с вътрешен шестостен достига задния край на ръкохватката и е покрита с тапа. По този начин всяка отвертка може прецизно да се настрои с помощта на динамометър, след което тапата се поставя на мястото си и монтажникът е сигурен, че всички винтове ще бъдат завити по един и същи начин. Точността на настройка и при тези отвертки е ±6%. Според фабрично настроената гранична големина на въртящия момент се предлагат следните модели: 7460 с 0,3 Nm, 7461 с 1,2 Nm и 7462 с 3,0 Nm.

И тези отвертки се предлагат в две разновидности – с права и ъглова ръкохватка с изпълнение Kraftform. Накрайникът за закрепване на битовете е същият – Rapidator.

 

Отвертки с твърдо фиксирана големина на въртящия момент

При тези отвертки границата, ограничаваща максималния въртящ момент при завиване на винтовете, е фабрично определена и не подлежи на допълнителни корекции. Настройката е определена така, че за дадена големина на винта да може да се постигне максимална сила на притягане, без обаче да се минава границата, след която той може да се скъса. Така, от една страна, се постига гарантирано сигурно съединение и същевременно се спестяват огромни главоболия, причинени от необходимостта за изваждане на скъсан винт в някой машинен детайл.

Фиксираните максимални големини на въртящия момент при този вид отвертки са: 0,6 Nm, 0,9 Nm, 1,2 Nm, 1,4 Nm, 2,0 Nm, 3,0 Nm и 5,0 Nm.

Отвертките се предлагат с двата вида ръкохватки Kraftform. Накрайникът на отвертките е несменяем, защото формата и големината му е съобразена с големината на винта, а това пък определя ограничението на максималния въртящ момент за дадената отвертка.

 

Динамометрични ключове

Това е задължителният инструмент за всяка авторемонтна работилница. Ключът има дълго рамо със стрелкови индикатор, показващ моментната стойност на въртящия момент (при серията 7100) или пък с предварителното задаване на неговата максимална стойност (серия 7000).

За всички отговорни съединения в един автомобил например има фабрично предписание за точната стойност на въртящ момент за притягането на всеки винт, болт или гайка – като се започне от винтовете за притягане на главата, където използването на динамометричен ключ е абсолютно задължително, до гайките или винтовете за монтиране на джантите. Динамометричните ключове имат в края си четиристен със стандартна големина 1″, 3/4″, 1/2″, 3/8″ или 1/4″ за присъединяване на накрайник от комплект ключове (гедоре). Съобразно големината на ключа и присъединителния му накрайник, най-малкият е пригоден за завиване с въртящ момент в границите 0–6 Nm, а най-големият позволява прилагане на усилие до 1300 Nm.

торият вид динамометрични ключове (серия 7000) често пъти се оказват по-практични при работа и затова са особено предпочитани в авторемонтните работилници и машиностроителни предприятия. При тях максималният въртящ момент се задава предварително, като стойността му се отчита върху скалата на регулиращия механизъм, вграден в предния край на ръкохватката. Точността на настройката е ±4%. При достигане на зададената граница ключът издава акустичен сигнал.

Серията обхваща четири модела с 15 големини на максималния въртящ момент – от 8 Nm до 1500 Nm.

 

За допълнителна информация, включително  за нови модели и покупка на продукти на Wera посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2007, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


 
към началото