В категории: 2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Градина

Аераторът STIHL RLA 240 – една машина, два вида обработки на тревната морава

Аераторът RLA 240 е ново попълнение в акумулаторната серия машини за градината на STIHL. Предназначен е за обработване на до 500 m² тревна площ. Към момента това е единствената акумулаторно захранвана машина в гамата аератори на STIHL, която се предлага у нас. Тя включва още бензинов (STIHL RL 540) и задвижван от електрическата мрежа модел (STIHL RLE 240). Така водещият немски производител затваря кръга от машини, предназначени за специфична дейност при поддръжка на тревни площи – почистване от сплъстени изсъхнали тревни стъбла и листа, както и надиране, разрушаване на образувалата се твърда коричка на повърхностния слой почва.

Клиентите и почитатели на реномираната в бранша марка получават нова възможност за избор на най-подхождаща за нуждите и желанията им машина. Появата на новия модел следва ясно очертаната през последните години тенденция всяка задвижвана с мрежово напрежение машина на STIHL да има и свой акумулаторен двойник. Машина, която все по-често е предпочитана, защото не е „привързана“ към електрическия контакт.

Аераторите за поддържане на тревни площи са все още по-малко познати и не така популярни като косачките. Те се появиха и по-късно на пазара. Влизат в употреба значително по-рядко от косачките, обичайно през ранната пролет и късно лято. Аераторите също са машина, без която здравата, буйно растяща и плътно затревена зелена морава е трудно постижима, да не кажем и непостижима.

Досега в сп. „Направи сам“ са представяни всички модели бензинови и електрически, с мрежово захранване, аератори на STIHL – по-рано с марката VIKING, а от началото на миналата година, вече с марката STIHL. Затова тук по-сбито ще запознаем по-новото поколение читатели на списанието с приложението на тези машини.

Новият RLA 240 е предназначен за извършване на две операции. Едната, която е характерна за всички аератори на STIHL, е плиткото нарязване или по-точно, надиране на затревената повърхност (чим) със специален ротационен инструмент. Той представлява вал с 16 неподвижно закрепени стоманени сърповидни ножа с остри върхове. Валът се върти с честота 3300 min¯¹, при което ножовете нарязват на парчета и отстраняват филца от суха трева. Същевременно те прорязват в твърдата почвена кора бразди, без обаче да повреждат корените на тревата.

Тази обработка способства за активизиране растежа на тревата, отстраняват се тревният филц и мъх, възстановява се пропускливостта на повърхностния почвен слой за просмукване на вода и хранителни вещества, необходими за растежа на тревата. Улеснява се и проникването на атмосферен кислород, който също е необходим за правилното развитие на тревата.

Защо е необходима тази обработка? Независимо от полаганите грижи, след време в основата на стъблата на тревата се образува слой от изсъхнали тревни стъбла и листа, които се вплитат между здравите и жизнени стъбла. Така постепенно се образува споменатият „филц“. До определена дебелина той не вреди, дори е полезен, защото ограничава изпарението на влагата от почвата и през горещите летни дни спомага за нейното съхраняване в близост до корените на тревата. С времето обаче, слоят става все по-дебел и все по-плътен. Започва да се превръща в преграда, ограничаваща достъпа на вода и въздух до корените. Поради това тревата започва да расте все по-слабо, да линее и тук-там се образуват петна със силно оредяла трева. Причината за това е, че като затруднява проникването на водата, филцът създава условия, вместо в дълбочина, корените да се развиват в хоризонтална посока съвсем близо до повърхността на почвата. Тук те лесно биват нападани от болести и загиват. На оголените от трева участъци бързо се настаняват бурени и друга нарушаваща тревния килим растителност.

Обработката с аератор е ефективна за доброто развитие на тревата само, когато тревната площ е подхранена с необходимите на тревата торове и обработката се извършва при подходящи температурни условия. Аериране се препоръчва след като подхранената с торове трева е била един-два пъти окосена. Тази обработка се извършва в сухо време и дългосрочни температури над 10 °С.

Дълбочината на обработка се регулира така, че тревата да бъде само „прочесвана“. Това означава, че остриетата на ножовете не бива да проникват в повърхностния почвен слой на дълбочина по-голяма от 2–3 mm. При по-дълбоко врязване на ножовете, поради механично увреждане на корените, на тревата ще бъде причинена повече вреда, отколкото полза. Навлизането в опасната за корените зона се познава по това, че освен тревен филц и мъх, въртящите се ножове започват да изхвърлят и почва.

Необходимо е също така аерирането да се извършва при постоянна скорост на движение на машината. В противен случай, на някои места ножовете може да проникнат по-дълбоко от допустимото, на други – по-плитко от необходимото.

Нарязаният и извлечен от живата трева тревен филц се събира в коша на аератора, след което се изхвърля на подходящо място. Може да се събира и с подходящо за целта гребло.

След това, ако и където това е необходимо, тревният килим може да се подсили с допълнително посяване на семена. Подходящото време за това е май, поради умерените температури. Да не се забравя също, че енергичният растеж на тревата изисква редовно поливане и косене.

Аераторът RLA 240 се предлага в комплект с два работни инструмента (вала). Единият е с неподвижно закрепени ножове, другият има тънки пружиниращи стоманени зъби.

Комплектът на аератора STIHL RLA 240 съдържа и втори работен вал. Той има 22 зъба, които представляват силно удължените свободни краища на неподвижно закрепени към вала цилиндрично навити стоманени пружини. При въртенето си, подобно на ротационна четка, те „прочесват“ тревната площ, като извличат от нея филца и други растителни отпадъци, които се събират в коша на машината. Този инструмент е подходящ за редовно отстраняване на филца и изсъхналия растителен материал, без повърхностният почвен слой да се надира в дълбочина.

Акумулаторно захранваният аератор STIHL RLA 240 има работна широчина 34 cm. С компактни размери и тегло от 15 kg (без батерия), машината е повратлив и удобен при работа помощник, незаменим за правилно поддържане на качествени тревни площи. Ръкохватката му може да се регулира на четири позиции по височина, така че да е най-удобна при работа. На нея се намира ключа за управление на двигателя, както и предпазител, прекъсващ захранването му в случай на отпускане на ръкохватката от работещия.

Местоположението на работния инструмент (вала) на машината по височина се регулира безстепенно в диапазона от +7,5 до –9,5 mm.

Тялото на аератора RLA 240 е изработено от здрава, удароустойчива и издръжлива на влиянието на ултравиолетовите лъчи пластмаса. Колелата са с голям диаметър – 140 mm предните и 170 mm задните, което осигурява добра проходимост на машината.

За почистване аераторът се накланя, докато ръкохватката опре на земята. В това положение се открива достъп за удобна работа, включително за смяна на вала.

В сгънато положение на ръкохватката, без кош, машината заема малко място при транспортиране и съхраняване. За по-удобно пренасяне на ръка, тя има централно разположена ръкохватка.

Аераторът RLA 240 има номинална електрическа мощност 900 W. Той принадлежи към системата AK, носеща наименованието на семейството акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V, с които работят тези машини. Това е икономически изгодно и практично решение, защото с една батерия AK и зарядно устройство, при пълна съвместимост, може да се захранват различни електроинструменти от същата система като косачки за трева, ножица за жив плет, въздушна метла (за обдухване), моторна коса, верижни триони и др.

Инструментите от тази серия са специално разработени за работа в домашната градина при средни до големи площи. Конкретно за аератора RLA 240, максималната обработваема площ с едно зареждане на батерията AK 30 е до 250 m². Тази стойност е валидна при редовно поддържана тревна площ.

При липса на друга батерия, работата може да продължи след 160 min, колкото е времето, необходимо за зареждане със стандартното зарядно устройство AL 101 на тази батерия до 80% от нейния капацитет или след 205 min, необходими за нейното зареждане до 100%.

Акумулаторните инструменти от системата AK са съобразени с изискванията и на най-претенциозните домашни градинари, способни са да извършват и дейности, близки до професионалното градинарство. Съобразени са както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител. Акумулаторните електроинструменти от системата AK са достатъчно мощни за това приложение, а батериите, с които работят, им осигуряват достатъчно „работно време” с едно зареждане. Същевременно те са олекотени и удобни за работа.

Системата АК ползва три литиево-йонни батерии: АK 10, АK 20 и АK 30, които се различават по своя капацитет, съответно 1,6 Ah, 3,9 Ah и 5 Ah. Приблизителната продължителност на работа на дадена машина с едно зареждане на батерията зависи от нейния капацитет.

Машините се предлагат в различни варианти със или без батерии и стандартно зарядно устройство AL 101. Батериите АК, също така, може да бъдат зареждани и с бързозарядното устройство AL 300. Така клиентът има широки възможности за оптимален технически и финансово изгоден избор.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Аераторът STIHL RLA 240 – една машина, два вида обработки на тревната морава
от
кл.думи:
4,5 / 5 звезди
Аераторът STIHL RLA 240 – една машина, два вида обработки на тревната морава Аераторът RLA 240 е ново попълнение в акумулаторната серия машини за градината на STIHL. Предназначен е за обработване на до 500 m² тревна площ. Към момента това е единствената акумулаторно захранвана машина в гамата аератори на STIHL, която се предлага у нас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 7-8/2020, Градина

Ключови думи


 
към началото