В категории: Брой 7-8/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Съединяване на детайли под прав ъгъл

В домашното дърводелство най-често се налага сглобяването на детайли под пръв ъгъл – челно (крайно или Т-образно) или с 45° скосяване на кантовете. Това се отнася до всички корпусни мебели, както и за най-различни по приложение, напречно сечение и форма на летвите рамки. Качественото извършване на тази операция зависи от поне два основни фактора – точността, с която ще бъдат разкроени детайлите, и точното прилягане на краищата им един към друг. Вторият е доброто пристягане на сглобените детайли, докато стегне лепилото.

Първият има две най-добри решения, които показваме тук. Едното е да се използва настолен накланящ се циркулярен трион. С него се реже максимално бързо и удобно, а ако машината е добра, а ръката опитна – и достатъчно точно, за да се получи добра сглобка. Второто решение е специален механичен трион за рязане под прав и под 45° ъгъл. Листът на триона наподобява едрозъба ножовка, чието движение се направлява от водещ механизъм. Той позволява единствено възвратно-постъпателното ù движение, без странично наклоняване и под предварително зададен ъгъл. Има притискащ механизъм, който не позволява на летвата да се размества по време на рязането. Рязането на ръка става малко по-бавно, но при малко летви с неголямо сечение едва ли представлява проблем. За сметка на това по този начин по-лесно се постига по-голяма точност, което в случая е определящо.

Втората задача се решава с помощта на специални стеги като показаната тук на немската фирма Wolfkraft. Няма да сгрешим, ако кажем че това е най-популярната марка в Германия за ръчни дърводелски инструменти, приспособления и помощни материали за домашния дърводелец и строител. Вносител за България на продуктите на Wolfcraft е фирма „Ташев-Галвинг„.

Стегата е произведена от стабилна метална отливка, като може да се закрепва към работната маса както със, така и без винтове. Стегнатите в челюстите ù детайли гарантирано ще бъдат разположени един спрямо друг под прав ъгъл. Максималното разстояние на отдалечаване между неподвижната и подвижната челюст е 65 mm, което е и пределната широчина на притягания детайл. Върху всяка двойка челюсти има монтирана плочка с гладка повърхност с дължина 75 mm, която предпазва повърхността на пристяганите детайли от повреждане. Притягането се извършва с двигателен винт, като за удобство на работещия е предвиден и механизъм за бързо преместване на подвижните челюсти. С натискане на зеления бутон двигателният винт се освобождава и съответната челюст вече може да се премества напред или да се издърпва назад. Щом бутонът се отпусне, движението на винта може да става само чрез въртене и така се осъществява притягането или освобождаването на детайла.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Съединяване на детайли под прав ъгъл”

ГЕОРГИ | април 3rd, 2013 at 8:38 am

От къде да ги купя-ножовката и тази стойка?
„Направи сам“:
Купени са преди години от магазин от веригите „Направи си сам“ в България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото