В категории: 2020, Актуални статии, Брой 9-10/2020, Инструменти

Водни помпи Raider

Водните помпи с марката Raider, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на нашия пазар, а също така в Румъния и други съседни държави, заемат обособена ниша в обемистия, 215-страничен, печатен продуктов каталог за 2020–2021 година. Българската компания има близо 15-годишен опит в подбора, продажбите и сервизното обслужване на водни помпи. Непрестанно обновява гамата с нови модели, оптимално съчетаващи технически новости и предимства, експлоатационни характеристики и надеждност, със силно конкурентни цени.

Палитрата Raider обхваща модели измежду най-често използваните в бита и градината, така също в земеделието, животновъдството и други дейности водни помпи: центробежни, потопяеми за чиста и замърсена вода, специализирани помпи за сондажни кладенци, управлявани с пресостат помпи, хидрофорни уредби, помпи с електрическо задвижване, моторни помпи с двигател с вътрешно горене. Не липсват и помпи със струйник тип „воден фонтан“, предназначени за малки градински декоративни езера.

Към днешна дата групата водни помпи Raider обхваща следните видове:

– Центробежни – 8

– Потопяеми – 13

– За сондажни кладенци – 3

– Управлявани с пресостат – 2

– Хидрофорни – 6

– Центробежни, задвижвани с бензинов двигател – 5.

Общо 37 помпи, които се различават основно по начин на задвижване, мощност, дебит, смукателна дълбочина, напорна височина. Моделите са така подбрани, че за всяко приложение, всеки конкретен случай, клиентът да намери подходящата за нуждите си помпа Raider.

За да бъдем максимално полезни на читателите на списанието при избора на подходяща помпа, потърсихме експертното мнение, както често сме правили досега, на инж. Красимир Петков, мениджър за марката Raider.

Понеже 2020 е юбилейна, отбелязваща 20-годишнината на марката Raider, помолихме инж. Петков да представи за читателите на списанието няколко, открояващи се модела водни помпи.

Изборът му се спря на центробежна помпа с електронен пресостат – RDP-WP45 и три помпи с хидрофор, моделите RD-WP1300S, RD-WP1200S и RDP-WP800SW.

 

Центробежна помпа с електронен 
пресостат – RDP-WP45

Краткото определение на инж. Петков за този модел бе „Помпа без конкурент на пазара. Помпа с тяло от неръждаема стомана, воден филтър и регулируем електронен пресостат. Всичко това и още, със силно привлекателна за клиента цена“.

Да разшифроваме тази авансово представена визитна картичка на помпата. RDP-WP45 е едностепенна центробежна помпа, задвижвана от асинхронен електродвигател с мощност 1100 W. Максималният й дебит е 77 l/min, а максималната напорна височина – 45 m.

Степента на защита на помпата е най-високата по стандарта на Международната електротехническа комисия (IEC – International Electrotechnical Commission) – IP68. Това означава, че даден електроуред е напълно защитено срещу проникване на прахови частици. Той е напълно защитен и срещу проникване на вода и по-конкретно – издържа на потапяне в чиста вода до 1,5 дълбочина в продължение на 30 min.

Тялото на помпата е изработено от неръждаема стомана. Тя има филтър за очистване на засмукваната вода. Филтриращият елемент от фина метална мрежа може да се изважда за почистване чрез измиване с вода.

Центробежните са най-често използваните помпи с широк спектър от приложения. Специфичното условия за тяхното използване е максималната дълбочина, от която помпата може да засмуква вода. Тя не бива да надхвърля 7– 8 m, защото това се определя от атмосферното налягане.

Тези помпи са предназначени за изпомпване на чиста вода, но понасят и минимално съдържание на твърди частици. Поставеният на входа филтър предпазва помпата, ограничава проникването на твърди частици във водопроводната инсталация. Помпата се монтира на сухо, защитено от дъжд и сняг място.

Специалното при тази центробежна помпа RDP-WP45 е, че тя се управлява автоматично от пресостат. А още по-специалното при нея е, че пресостатът позволява ръчно програмиране, което е рядкост.

Управляваните с пресостат помпи са иззели част от територията на класическите хидрофорни уредби. Причината е, че помпите с хидрофор имат по-големи габарити, по-сложна конструкция и поддръжка, по-често се повреждат. Пресостатът реагира на промените в налягането на водата в мрежата и в зависимост от фабричната настройка включва помпата при достигане на зададена минимална стойност и я изключва при надхвърляне на максималната граница. По този начин налягането на водата в мрежата се поддържа автоматично с минимални колебания. Пресостатът също така предпазва помпата, като не допуска включването й при липса на вода.

Помпите с пресостат са подходящи за водоснабдяване на малки жилищни и вилни сгради, за животновъдни или производствени цели. Подходящи са също за автоматизирано напояване в градината.

Какво е по-специалното при помпата RDP-WP45? Това е наличието на „интелигентен“, програмируем пресостат с течно-кристален дисплей, показващ информация при неговото настройване, за отчитане на моментните стойности на дебита и налягането на подаваната в мрежата вода. На екрана се изписват предупреждаващо съобщение при липса на вода в смукателния тръбопровод или за наличие на теч в тръбопровода. Поддържаното от пресостата налягане във водопровода може да се регулира в границите от 1,2 до 2,2 bar. Също така, да се задава часови график за включване и изключване на помпата ежедневно или за даден ден. Това е възможност, която високо би оценил всеки градинар.

Помпата тежи 8,6 kg, а цената й е 299,98 лв.

 

Хидрофорни помпи RD-WP1300S, 
RD-WP1200S и RDP-WP800SW

Тези три модела оглавяват класацията при помпите с хидрофор. Различават се по своите работни параметри, основно по мощността на електродвигателя и дебита на водата. Моделите RD-WP1300S и RD-WP1200S имат хидрофорен съд, изработен от неръждаема стомана. При модела RDP-WP800SW съдът е изработен от обикновена стомана. Повърхността на стените му е защитена с антикорозионно покритие. Въпреки това, моделите, чийто хидрофорен съд е от неръждаема стомана, са за предпочитане. При тях устойчивостта на корозия е гарантирана. Също така, практиката е показала, че при съдовете от неръждаема стомана еластичната мембрана се поврежда по-рядко, имат по-дълъг експлоатационен живот.

Вляво – RD-WP1200S, вдясно – RD-WP1300S

Хидрофорните помпи са класическо решение за автоматично управлявано черпене на вода от кладенец или друг източник за захранване на водопроводна инсталация. Широко се използват за водоснабдяване на жилищни и вилни сгради, на различни стопански обекти, където е необходимо осигуряване на непрекъснат поток вода с близко до зададена стойност постоянно налягане. При хидрофорната помпа неминуемите тласъци на водната струя, породени при нейното пускане и спиране, в голяма степен се изглаждат. Тези помпи се използват също така успешно и за захранване с вода на напоителни системи.

RDP-WP800SW

Хидофорните помпи се управляват от пресостат, който, на свой ред, се управлява от хидрофорната система. Тя представлява херметично затворен метален съд за високо налягане. При трите описани тук модела, той има цилиндрична форма, изработен е от обикновена или неръждаема стомана, за което вече стана дума. Вътрешността му е водоплътно разделена с еластична мембрана (гума) на две части. Тя разделя пространството, запълнено с вода, от въздушното пространство. Първото е свързано с нагнетателния тръбопровод на помпата, а второто – с пресостата.

Работейки, помпата подава в тръбопровода вода под налягане. Когато количеството, което се черпи е по-малко от дебита, който осигурява помпата или няма разход на вода, налягането в тръбопровода се повишава. Поради това обемът на водата в хидрофорния съд се увеличава, тя издува мембраната, при което налягането на въздуха, от другата й страна, също се повишава. При достигане на зададената гранична стойност, пресостатът изключва помпата и водата във водопровода остава под налягането на сгъстения въздух. При отваряне на кран водата потича първоначално под въздействие на това налягане. По тази причина колкото обемът на хидрофорния съд е по-голям, толкова по-плавно ще работи системата и по-рядко ще се включва помпата. Това удължава нейната дълготрайност. При достигане на долната граница на зададеното налягане, пресостатът включва помпата. По този начин подаването на вода се управлява автоматично, а сгъстеният въздух изпълнява ролята и на „амортисьор“, който смекчава водните удари в тръбопровода.

Трите хидрофорни помпи имат манометър, показващ налягането на водата в тръбопровода. Снабдени са също с филтър за очистване на засмукваната вода. Филтриращият елемент е от фина метална мрежа.

 

Понеже динамиката в обновяване на продуктовата гама Raider е голяма, актуална информация за най-новите модели може да се намери на нейния сайт.

Водни помпи Raider
от
кл.думи: ,
4.6 / 5 звезди
Водни помпи Raider Помпа с тяло от неръждаема стомана, воден филтър и регулируем електронен пресостат. Всичко това и още, със силно привлекателна за клиента цена

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото