В категории: Брой 7-8/2007, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

AQUAPANEL Outdoor – циментови плочи за външни обшивки – част III

В два последователни броя ви запознахме с качествата и използването на новите облицовъчни плочи на циментова основа AQUAPANEL за облицовка на фасади. Досега разгледахме конструкции с директен монтаж, което означава изпълнение на цялостни носещи или неносещи стени с конструкция от дървени греди или метални профили. Това са решения, подходящи при строителство на сглобяеми дървени къщи, бунгала или други леки постройки. Задължителен елемент на всички описани досега конструкции бе добрата топло- и звукоизолация, изпълнена с пълнеж от минерална вата на кухините, образувани между външната и вътрешната облицовка на стените.

С тази статия приключваме с външните приложения на плочите AQUAPANEL, защото предстои една не по-малко интересна тема – приложението на тези облицовъчни плочи във вътрешността на сградата. Залага се отново на тяхната най-силна страна – пълна устойчивост на влага, което ги прави най-добрия засега облицовъчен материал за бани и други помещения с висока влажност.

Тук ще разгледаме едно изключително интересно приложение на плочите AQUAPANEL – санирането на съществуващи сгради, а от това се нуждаят почти всички, освен строените през последните десетина години. Макар и доста бавно, по наш балканско-български табиет и у нас вече се завърта колелото на промяната за приспособяване на съществуващите постройки към съвременните изисквания за топлинна и звукоизолация. А това означава цялостна подмяна на прозорците, обличане на сградата с топлоизолация, изграждане на защитна облицовка върху нея и полагане на тънкослойна декоративна мазилка.

Това е задача, при която плочите AQUAPANEL са в стихията си и тяхното използване създава множество липсващи досега възможности, които улесняват работа, позволяват използване на по-евтини изолационни материали, направа на по-дебела, т.е. по-ефективна топлоизолация, позволяват и по-голямо разнообразие от декоративни фасадни покрития.

Knauf-2r

Както и в разгледаните дотук примери, носещата конструкция може да бъде дървена, от летви, или от метални профили. И в двата случая тя е вентилируема, което означава, че между облицовката от плочи AQUAPANEL и топлоизолацията се оставя пространство, което в долния и горния си край е отворено за осигуряване на свободна вентилация на въздуха. Това спомага за изпаряване и отвеждане в околното пространство на преминалата най-често откъм вътрешността на сградата влага под формата на водни пари. Така топлоизолацията се поддържа суха, което е от решаващо значение за нейната ефективност. При вентилируемата фасада вече не е необходимо използването на специални материали за пароизолация, включително и т.нар. климатични мембрани, което поевтинява строителството и ремонта.

Knauf-4rПри дървена носеща конструкция се използват летви с минимално сечение 24х60 mm за хоризонтално разположените летви и 24х80 mm за вертикалните. Тук са възможни два варианта на изпълнение. При първия първоначално към зида с дюбели се монтират хоризонталните летви. При достигане краищата на сградата от едната страна на ъгъла летвите се оставят по-дълги, така че да се получи Т-образно съединение със съответстващите им летви от другата страна на ъгъла. Съединението се укрепва с винт. За да се получи вентилационната пролука върху скарата от хоризонтално разположени летви се монтира носещата плочите конструкция, направена от вертикално разположени летви. Изискването за минималната им широчина 80 mm произтича от необходимостта между винтовете и края на облицовъчните плочи да има поне 15 mm разстояние. Междуосовото разстояние при всеки две съседни вертикални летви е 600/625 mm в зависимост от широчината на облицовъчните плочи. При фасади, чийто корниз се намира на височина над 8 m, както и в близост до ъглите, разстоянието между вертикалните носещи летви се намалява наполовина – на 300/312,5 mm.

При използване на твърди изолационни плочи от минерална вата е възможно носещата конструкция да се направи само с вертикално разположени летви, които се закрепват с дълги дюбели, преминаващи през изолацията. Този метод обаче малко или повече ограничава нейната дебелина. Скарата от летви около прозорците се изпълнява, както това е показано на илюстрациите, с цел създаване на достатъчно стабилна опора за монтиране на плочите.

При вентилируемите окачени фасади в долния и горния край на съставната сандвичева конструкция се поставят специални профили с мрежа, които осигуряват свободно преминаване на въздуха и възпрепятстват проникването на дребни гризачи, оси и други вредители под облицовката. На всеки 15 m фасада се оставя разширителна фуга.

Освен другите, характерни за една фасада детайли, е показан и детайл за изпълнение на корниз под стрехата на покрива (при външна стена с директен монтаж). По този начин се затваря пространството под стрехата, при което отпада изискването за обшиване на тази част от покривната конструкция с добре рендосани, евентуално профилирани и плътно прилепнали една към друга качествени дъски, отпада и периодичното им третиране със защитаващи ги лазурни или други лакове. Това изисква скъпо алуминиево скеле, а необходимостта да се пазят стените от зацапване налага далеч не особено приятното мазане с четка на главата при стичаща се по ръката течност.

Друга възможност за монтиране на вентилируема фасада е с използване на носеща конструкция от метални профили. Те се монтират вертикално на разстояние 600/625 mm един от друг, като изискването за намалено наполовина междуосово разстояние при височина на корниза на сградата над 8 m и в близост до ъглите, е валидно и тук. Широчината на металните профили се подбира така, че между топлоизолационните плочи и обшивката с плочи AQUAPANEL да остане достатъчно широка пролука за вентилация на цялата система „окачена фасада“.

Макар по-модерна и по-технологична, конструкцията с метални профили има и едно ограничително условие, когато става дума за използването на плочите AQUAPANEL за малки постройки. Както се вижда от чертежите тук, се използват не обикновените CW носещи профили на Knauf, а специални профили, които може оприличим на CW или просто ъглов ламаринен профил, към който по дължина с рапидни нитове е монтиран втори профил – Т-образен. За избор на най-подходящите за конкретния случай профили е необходимо да се обърнете към специалистите на Knauf България.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото