В категории: 2020, Актуални статии, Брой 12/2020, Градина, Инструменти

Верижни триони на STIHL за работа в короната на дървото

Палитрата от моторни верижни триони на STIHL е така създадена, че да предлага оптималната машина за всеки вид професионална дейност в дърводобива, обработката на дървесината и поддръжката на дървета, основно в овощните градини, както и за употреба в двора и домашната градина. В предния брой на списанието представихме титана в семейството на STIHL, новият модел MS 881, който пое от своя предшественик MS 880 короната на най-мощния към момента серийно произвеждан моторен верижен трион в света.

С тази статия се пренасяме в другия край на палитрата по мощност. При специализираните верижни триони, създадени за работа в короната на живи дърветата – кастрене на клони при нейното оформяне, извършване на плододайна резитба, както и за премахване на сухи и болни клони. Макар и по-рядко, този вид триони се ползват също при премахване на стари, опасни за хората, превозни средства и сгради, високи дървета, когато условията налагат рязане на части от върха към основата.

Предназначени за работа при трудни, дори рискови за здравето условия и височина, от висока стълба или повдигателна платформа, нерядко и чрез катерене по клоните, тя поставя редица специфични изисквания към този вид моторни триони.

Поредното в тази група триони попълнение за българския пазар са моделите STIHL MS 151 TC и STIHL MS 194 T.

Най-общо казано, двата модела удовлетворяват в най-голяма степен основните и съществени професионални изисквания към този вид триони. Те имат достатъчно голяма мощност, ниско тегло, фино рязане на дървесината. Към това трябва да добавим още компактната форма, максимално улеснено държане и работата с машината, поради което основната ръкохватка се намира над задвижващия агрегат. Имат висока производителност, по-малко натоварват работещия, осигуряват максимален комфорт при работа, предоставят по-голяма свобода на движение и повратливост, позволяващи рязане във всяко пространствено положение.

Вляво – STIHL MS 194 T, вдясно – STIHL MS 151 TC

Понеже става дума за рязане на живи клони, срезът трябва да бъде максимално щадящ дървото – равен и гладък, с минимално нараняване на дървесната тъкан. На това изискване двете машини също се представят отлично. Изпълняват и най-важното – осигуряване на максимална безопасност за работещия.

С тези два, близки по техническите си параметри модели, STIHL предоставя още по-добри възможности за прецизен избор на оптималната машина за работа в короната на дърветата.

Двигателите им са усъвършенствана разработка на станалия легендарен двутактов двигател STIHL 2-MIX. Той е с четириканално завихряне на горивната смес и допълнително подобрено продухване на цилиндъра от остатъците изгорели газове преди нейното засмукване. Сумарният резултат е намален разход на гориво и значително по-ниско ниво на вредните съставки, съдържащи се в изгорелите газове. Тези двигатели удовлетворяват напълно строгите норми на ЕС (EU 5) за съдържание на вредни вещества в изгорелите газове и минимално замърсяване на околната среда.

Карбураторите на двата триона имат система (компенсатор), която поддържа постоянни мощността, ниското съдържание на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на гориво, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. Така интервалът за работа на машината, без почистване на филтъра, допълнително се удължава.

Двигателите се различават по работния обем на цилиндъра – 23,6 cm³ при MS 151 TC-E и 31,8 cm³ при MS 194 T. За класа си и двата двигателя имат впечатляващи мощност, съответно 1,1 kW и 1,4 kW и движеща веригата сила.

При характерните за тези триони условия на работа, всеки грам тегло е от значение. Затова производителят се е постарал да сведе теглото им до възможното – 2,6 kg за MS 151 TC-E и 3,3 kg при MS 194 T (тези стойности са валидни без режеща гарнитура и гориво). Към това трябва да се добави и добрия баланс на машината, което улеснява работата и подобрява сигурността.

За този вид триони са еднакво важни както производителността, така и начина, по който се реже живата дървесина. Рязането трябва да става в максимална степен щадящо дървото, срезът да бъде равен, гладък и минимално нараняващ. Това в най-голяма степен зависи от веригата.

Трионът MS 151 TC е окомплектован серийно със специално разработената за фино рязане тясна верига 1/4“ Picco Micro 3 (PM3). Създадена за леки и компактни триони, тя има ниско ниво на вибрации. Съчетава висока производителност при рязане с висококачествена и комфортна работа. Има ниска склонност за поява на обратен удар.

Водещата шина е с дължина 25 cm. Това допълнително улеснява маневреността при работа в короната при гъсто разклонени дървета.

Трионът MS 194 T се доставя с верига Picco Micro Mini 3 (PMM3). Тя се отличава с минимално ниво на вибрациите, разработена е за леки моторни триони. Веригата е здрава, с ограничена склонност към възникване на обратен удар. Предназначена е да издържа на голямо натоварване. Отличава се с много висока производителност при рязане, благодарение на изключително тесния разрез, който прави. Дължината на шината е 30 cm.

И двата триона притежават характерните за моделите на STIHL технически решения, улесняващи работата и обслужването им, включително ефективно функционираща антивибрационна система, странично разположен регулиращ опъването на веригата винт и гайки за фиксиране на шината, и др.

Куката за предпазване на триона срещу падане чрез осигуряването му с въже е подвижна, и когато не се използва, се прибира в тялото, за да не стърчи. Наред с компактните размери, удобството при работа се подсилва и от гладките повърхности и заоблени форми на тялото на машините. Това улеснява движението им сред клоните и предотвратява закачане към облеклото на работещия.

Специално за модела MS 151 TC-E ще добавим, че той принадлежи към серията „комфорт“ и по-специално, има система за запалване на двигателя STIHL ErgoStart. Вместо рязко, енергично издърпване „до край“ на стартовото въже, тук запалването става чрез няколко последователни издърпвания на въжето на дължина 20–30 cm, което е достатъчно за натягане на стартовата пружина. Тя от своя страна завърта коляновия вал и двигателят запалва. Прекъсната е директната връзка (по въжето) между коляновия вал и ръката, поради което възможността за предаване на удара по въжето, появяващ се при запалване на горивната смес, се елиминира. Улесненото запалване е голямо удобство и предимство, особено когато се работи на високо, в короната на дърветата. Характерно за този модел е и улесненото обслужване на системата за филтриране на въздуха, необходим за горивната смес. Капакът, откриващ достъп до въздушния филтър, се снема лесно и бързо без използване на инструмент.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Верижни триони на STIHL за работа в короната на дървото
от
кл.думи:
4,5 / 5 звезди
Верижни триони на STIHL за работа в короната на дървото Този вид моторни верижни триони са специално проектирани за работа в короната на дърветата. Те са мощни и същевременно малки, леки и повратливи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото