В категории: Брой 7-8/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Монтиране на изхвърлящи панти с Drill-Jig Scharnier

Няма да коментираме обезкуражаващия факт, че и немците очевидно ги тресе манията да затлачват езика си със звучни и кратки англоезични наименования и комай подобно на наш Ганьо да се срамуват от матерния си език. Този факт обаче ни най-малко не намалява стойността на това устройство с англо-немско наименование за монтиране на панти, което в неимоверна степен улеснява работата. То е предназначено за монтиране на пантите Intermat Top Exlusiv, Intemat, Ecomat, Slide-on, Selekta Pro 2000 и за монтажни основи System 9000 и System 2006.

Писането на статии в „Направи сам“ има една особеност, най-вече когато третират конструктивни решения и приложени за това технологии. За да се пише максимално вярно и разбираемо, всичко това трябва да бъде предварително изпитано, изпробвано и едва когато се схванат всички тънкости, да се седне пред компютъра. За да усвоим и изпробваме технологията за монтиране на изхвърлящи панти с Drill-Jig Scharnier, се наложи набързо да измайсторим един примерен шкаф от най-прост вид – с една врата и една вътрешна полица с големина 600х700х350 mm. Тъй като му отредихме място в работилницата, си позволихме да използваме изостанали от години мебелни плочи, а за да сме в максимална степен прецизни, за броени минути проектирахме конструкцията му до работни чертежи със специализирания за обкова на Hettich CAD/CAM софтуерен продукт Selection Pro (виж НС 1-2/2007). За да пестим място, размерите на детайлите и тяхното описание са дадени в таблицата, а единствено поместваме монтажния чертеж и чертежа на страницата, към която са монтирани основите на пантите за вратите.

Тъй като това си е класическо упражнение за любители дърводелци, ще споменем с по няколко думи и технологията на изработка. Отделните детайли се разкрояват от плочите най-лесно и най-точно с ръчен циркулярен трион, който задължително трябва да се води по метална шина. Това означава още, че машината трябва да е „расова“, като използвания от нас модел Metabo KSE 68 Plus. Това е единственият начин в домашни или занаятчийски условия да се получи напълно прав срез, а с минимален опит се постига и точност на рязане до милиметър. Шината предварително се закрепва неподвижно към плочата с помощта на две винтови стеги. Те влизат в специално оформени улеи от долната част на шината, което позволява закрепването им към плочата, независимо от нейната широчина или дължина – стига да не са по-големи от дължината на шината. Това също не е непреодолима пречка, защото с помощта на присъединителен елемент шината може да се удължава, като се свърже с друга. В улей по продължение на лицевата страна на шината се движи специален плъзгач с два шипа, които влизат в отвори в основата на циркулярния трион. Широчината на плъзгача може да се променя в малки граници с цел компенсиране на евентуалното му износване след време и гарантиране на напълно точно движение в улея, без странично биене. По челния ръб на шината има поставен специален кант от твърда пластмаса, който се обрязва при първото пускане на машината в действие. Така се постига минимално разстояние между него и циркулярния диск. По този начин кантът притиска повърхността на рязаната плоча и възпрепятства залепеният върху нея фурнир да се нащърбва по линията на рязане.

За закрепване на гърба към страниците, тавана и дъното на шкафа са възможни три варианта – чрез нут, фалц или директно приковаване към кантовете им. Последният вариант е най-лесен за изпълнение, но от конструктивна точка най-неиздържан. За нашия шкаф избрахме варианта на закрепване, при който гърбът (шперплат или дървесно-влакнеста плоча) лягат във фалц. Той се издълбава с ръчна фреза и цилиндричен фрезер, като поради твърдостта на материала (ПДЧ), е желателно да се използва фрезер с твърдосплавни пластини.

Сглобяването на страниците с дъното и тавана на шкафа става посредством бързо налагащата се вече технология с плоски дибли. Цените на фрезите за издълбаване на гнездата за тези дибли ги правят вече съвсем достъпни за домашната работилница, а предимствата им пред доскоро класическите и единствени съединения с цилиндрични дибли са много и безспорни.

След като фрезата бъде настроена според дебелината на дъното и тавана, издълбаването на гнездата става, както е показано на снимките, и не отнема повече от 2–3 min.

След като се постави лепилото, детайлите се сглобят, проверяват се правите ъгли на шкафа и той се пристяга, докато лепилото се втвърди. Ако се използва лепилото за дърво Henkel Moment Wood express (Leifa PV/H express), което е водоустойчиво с време на свързване 12 min, за това са необходими не повече от 2–3 часа.

И така стигаме да сюблимния момент, заради който шкафът бе измайсторен – пробиването на отворите и монтирането на пантите за вратата. За разлика от шаблона Multi Blue, който служи само за маркиране центровете на отворите за винтовете и за главата на пантата, Drill-Jig Scharnier има фрезер за отвори с диаметър 35 mm и две свредла Ø10 за дърво с подрезвачи за пробиване на два отвора, симетрично разположени от двете страни на централния отвор. Те се пробиват при монтиране на пантата Intemat Soft FIX. В нейната глава са оформени две цилиндрични втулки, които влизат в тези отвори. Това допълнително усилва съединението и възпрепятства завъртането на главата на пантата. Когато се монтират панти, които не изискват тези два допълнителни отвора, те просто не се пробиват.

Пробиването на отворите с устройството гарантира не само точното им местоположение, но и тяхната дълбочина, което е изключително важно, защото се елиминира опасността от неволно достигане до лицевата повърхност, повреждане и бракуване на вратата. С него се гарантира и перпендикулярността на отворите спрямо вратата, което също е важно условие за правилния монтаж на пантата.

Преди да се пристъпи към пробиване на отворите на устройството, трябва да се зададе разстоянието (С) между отвора за главата на пантата и канта. За него вече стана дума в началото на статията „Изхвърлящи панти“. Drill-Jig Scharnier позволява регулиране в границите от С=2 до С=8. Ако за дадената панта няма посочена от производителя стойност, може да се избере универсалната 4 mm, 4,5 mm или 5 mm. Този размер се нагласява чрез завъртане на двете ръкохватки върху лицевата страна на устройството.

Втората настройка е да се определи точното местоположение на устройството спрямо края на вратата. Това се прави с оглед избраната широчина на ивицата, по която вратата покрива кантовете на тавана и дъното на шкафа, като разстоянието се отмерва по скалата в двата края на устройството. Смисълът от това е, че по този начин определянето на отворите за монтиране на опората в страницата става едва ли не автоматично с помощта на предвидения за това шаблон. Разстоянието между отвора за главата на пантата и края на вратата може да се промени и да не се спазва описаният тук начин. В този случай обаче шаблонът ще трябва да се ориентира по линията, свързваща осевите линии на отвора във вратата и основата на пантата.

След тези две настройки устройството се притиска да прилепне плътно към канта на вратата и с винта се фиксира неподвижно. В патронника на бормашината се поставя шестостенният накрайник от комплекта на Drill-Jig Scharnier и отворите се пробиват до упор при умерен постепенен натиск. Това е всичко. Дълбочината на пробиване е фабрично ограничена и няма вероятност от пробиване на вратата, стига тя да не е по-тънка от 15 mm.

След това притягащият винт се отвива, шаблонът се изважда и отворът е готов за монтиране на пантата. При пантите Intermat Fix допълнително се пробиват и показаните на снимката странично разположени глухи отвори Ø10. Главата на пантата се поставя с лек натиск, докато прилегне плътно и докрай в отвора. След това подвижната опора се притиска, докато прилегне плътно към повърхността на вратата, и пантата е монтирана.

Основата на пантата се монтира също така лесно и с гарантирана точност благодарение на специализирания за това шаблон. Ако са спазени указанията за закрепване на устройството при отчитане на широчината на припокриване на вратата по неговата скала, шаблонът се поставя така, че приляга плътно към канта и краят му да опира в страницата. При това положение се придържа с едната ръка, а другата държи бормашината. Тук трябва да се внимава с дълбочината на промиване, защото върху свредела няма ограничител, и току-виж, върхът му се покаже откъм лицевата страна. Отворите за свредлото са пробити в метална пластина, поради което няма опасност да се разбият и да се влоши точността на работа.

Накрая вратата се окачва и вече може да се провери точността на извършената работа. При необходимост тя може да бъде наместена с помощта на регулировъчните винтове на пантите. Регулира се и силата на притискане на пантите. Преди да се монтира дръжката на вратата, лицевите повърхности на шкафа се шлифоват фино и се лакират с подходящ лак.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото