В категории: Брой 5-6/2007, Хоби

Надуваеми лодки и двигатели Honda Marine

Повее ли горещият летен полъх, на повечето хора тутакси им замирисва на море. Лятото е сезон за отдих и развлечения на открито, а те най-често се свързват с морето, с летуване край някой сладководен водоем или река. Изживяването обаче няма да е пълно без лодка, било за риболов, база за подводно гмуркане, било просто за разходка. Думата ни е не за бързоходните катери и многометрови чудовища, които са на астрономическо разстояние от бита и възможностите на обикновения човек. Не само като цена, а защото изискват съвсем друг начин на живот, непознат и за замогналите се вече българи, капиталисти от първо поколение. За все повече хора обаче вече не е непостижима мечта притежанието на надувна лодка с двигател, която общо взето върши същата работа и носи не по-малко удоволствие, при това на напълно поносима цена – и като покупка, и като съхранение, транспорт и поддръжка.

Измежду най-добрите възможности за такава покупка са извънбордовите двигатели Honda Marine, покрай които японският концерн е развил и производството на широка серия надуваеми лодки с търговската марка Honda Wave. За всеки, който има дори бегли представи за автомобилния или мотоциклетния спорт, а това означава за почти всеки жител на планетата, името Honda е синоним на най-високо качество, върхови технологии и най-високи постижения във Формула 1, в пистовите шампионати по мотоциклетен спорт, а вече и във водомоторните спортове. Именно те създават преди 40 години и първия четиритактов извънбордов двигател за лодка. Honda е фирмата, която предлага най-голямата серия извънбордови двигатели – от двигателчета със скромните 2,3 к.с. мощност до морски зверове, „впрегнали“ в лодката цели 225 к.с. Това заедно с безапелационно доказаното качество на двигателите, които Honda произвежда, са причината да им бъде присъдено високото отличие „Най-голямо доверие на клиента“ за 2006 г. от Националната асоциация на корабостроителите на САЩ.

За българските любители на водните спортове и развлечения марката Honda е още по-привлекателна. Тези двигатели и лодки у нас се внасят от фирма „Киров“, което означава широко разклонена търговска мрежа в страната и отличен сервиз – нещо, с което вносителите на конкурентни марки не могат да се похвалят.

И така въпросът, който занимава всеки решил да се сдобие с лодка, е кой модел да предпочете. Решението, естествено, е строго индививидуално и зависи от редица фактори – каква да бъде товароподемността на лодката, за какви цели ще се използва и къде – сред морските вълни или в тих вътрешен водоем. Финансовата страна също не е без значение.

Надуваеми лодки

Honda Marine предлага надуваеми лодки с дължина от 2 до 4 m и с товароподемност от двама до седем души. Стандартната им окомплектовка включва извънбордови двигатели с мощност от 4 к.с. до 30 к.с. Двигател може да бъде купен и отделно според желаната мощност и в зависимост от лодката, която ще задвижва.

Надуваемите лодки на Honda се делят на три групи според вида на дъното. В началото на стълбицата стоят два модела (T20-SE и T25-SE), чието дъно е покрито със скара от дървени (по-точно от водоустойчив шперплат) пластини. Тези лодки са най-малки (200х144 cm и 250х156 cm) и най леки – съответно 27 и 34 kg. Товароподемността им е двама и трима възрастни човека. Първата се комплектува с двигател с мощност 2,3 к.с., а втората – с двигатели 2,3, 5 и 6 к.с.

Втората група лодки имат надуваемо дъно и включва моделите T24-IE, T27-IE, T32-IE и TE38-IE. Те са предпочитани поради това, че са по-леки от лодките с алуминиево дъно, имат по-добра плаваемост и устойчивост на вълнение. Това се дължи на надуваемия аеродинамичен кил, който повишава стабилността им и улеснява поддържането на курса на плаване. Известно неудобство при този вид лодки е липсата на стабилна опора за краката, когато човек стои изправен в неподвижната лодка. Най-малката е с дължина 240 cm, а най-голямата – 376 cm. Съответно теглата им са от 33 kg до 48 kg. Подходящи са за монтиране на двигатели с мощност от 4,4 к.с. до 20 к.с. Броят на пасажерите е от трима за T24-IE до петима възрастни и дете за TE38-IE.

Третата група лодки имат дъно от алуминиеви панели, което осигурява стабилна опора при стъпване. Това обаче води до повишаване на теглото, което може да причини допълнителни затруднения при пренасяне или спускане на лодката на вода, както и до известно намаляване на максимално развиваната скорост. Тази група включва моделите T25-AE, T30-AE, T35-AE и T40-AE. Габаритните ми размери са съответно от 248х156 cm до 395х189 cm, а мощността на двигателите, с които стандартно се доставят, е в границите от 2,3 к.с. до 20 к.с.

Статистическите данни показват, че на най-голямо търсене се радват моделите Т32-IE при лодките с надуваемо дъно и Т30-AE, с твърдо алуминиево дъно. Т32-IE е с дължина 326 cm, широка е 153,5 cm и тежи 38 kg. Диаметърът на страничните камери е 42,5 cm. В опаковано състояние представлява сак с размери 112х59,5х33 cm. Подходяща е за плаване с до четирима възрастни. Доставя се с двигател с мощност 15 к.с. Той ù осигурява достатъчно висока скорост и добро ускорение.

Моделът Т30-AE има почти същите размери (297х157 cm) при диаметър на страничните камери 43 cm и общо тегло 54 kg. Има същата товароподемност като предната лодка, а максималният по мощност двигател е 15 к.с. Дъното е съставено от 4 сглобяеми панела, което улеснява нейното сглобяване и разглобяване, транспорт и съхранение. В опаковано състояние размерите ù са 114х66х35 cm.

Характерно за надуваемите лодки на Honda е големият диаметър на страничните камери – между 40 и 49 cm, което ги прави много стабилни и сигурни срещу преобръщане, включително при по-голямо вълнение. Изработени са от пет слоя PVC платно, като средният е армиран с карбонова нишка. Всяка има по три надуваеми камери, така че при пробив на една от тях, лодката може да продължи да плава. Връхният слой има специална защита срещу ултравиолетовите лъчи, която предпазва материала от стареене. Всички съединения са направени чрез термично спояване (заваряване), което ги прави здрави и сигурни. Това е позволило на Honda да даде гаранция от 5 години за здравината и въздухонепроницаемостта на шевовете и 10 години на материала, от който са направени лодките. Между камерите се намира еластична въздухонепроницаема мембрана, която спомага за изравняване на налягането на въздуха между тях. Всяка от камерите има специален клапан с минимално съпротивление при надуване на лодката и улеснено изпускане на въздуха.

Колкото и здраво да е направена лодката, тя се нуждае от известни, макар и минимални грижи. Препоръчва се през целия сезон, когато се използва, да остава надута и така да се транспортира на теглич към автомобила. Желателно е след плаване в морска вода да се изплакне със сладка. Това се прави задължително преди изпускане на въздуха и сгъването ù за съхраняване през зимата.

Извънбордови двигатели

Всички извънбордови двигатели на Honda са четиритактови, което означава, че не изхвърлят остатъци от изгоряло масло в околното пространство, работата им е значително по-тиха и равномерна. Благодарение на патентованото от компанията електронно управление на запалването, на подготовката и подаването на горивно-въздушната смес всички модели се отличават с нисък разход на гориво, който е с около 50% по-нисък от двутактовите двигатели, както и силно ограничената емисия на вредни съставки в изгорелите газове. Повечето от тях са получили най-високата оценка (3 звезди) по строгите стандарти за съдържанието на изгорелите газове на California Air Resources Board (CARB).

За надуваемите лодки, използвани предимно за риболов, са подходящи извънбордови двигатели с мощност до 20 к.с. Тази група двигатели са и най-продаваните у нас. Те са също така подходящи като резервно средство за придвижване на платноходни лодки. Двигателите с мощност 30–50 к.с. се използват за големи риболовни лодки с твърд корпус и дължина до около 5 m. За спортни скутери и други по-големи плавателни съдове Honda предлага двигатели с мощност от 90 до 225 к.с.

От фирма, която е един от водещите производители на автомобили и мотоциклети в света, чиито двигатели успешно се представят на най-тежкото изпитание Формула 1, не може да се очаква друго освен да има водещи позиции и в производството двигатели за лодки – нещо, което прави успешно вече 40 години. В тях са вградени най-съвременни технологии, включително и доказали качествата си при двигателите на състезателните болиди от формулата.

Най-мощните двигатели, които се предлагат за момента са моделите Honda Marine BF 225, BF 200, BF 175, като първият е един от най-мощните извънбордови двигатели, които се продават на световния пазар. Всички са произведени по проверената технология на шестцилиндрови V-образни двигатели с 24 клапана и електронно впръскване на горивото. При BF 225 е използвана системата за газоразпределение VTEC, която Honda прилага в двигателите си за Формула 1. Тя осигурява „мека“ работа в целия диапазон от обороти, като при високи обороти осигурява „взривно“ повишаване на мощността и големината на въртящия момент.

BF 150 се характеризира с най-високи технически характеристики, които го правят най-екологичния и най-икономичен двигател в този клас. Благодарение на обединяването на двете системи – VTEC и регулируемото подаване на свежия въздух, поведението му наподобява два двигателя, съчетани в един. На ниски обороти има голям въртящ момент и осигурява много добро ускорение, на средни и максимални обороти BF 150 се превръща в мощен свръхскоростен двигател. Той е и първият двигател за лодка с линеен сензор за прецизно контролиране на качеството на гориво-въздушната смес. В резултат на това разходът на гориво е с 15% по-нисък в сравнение с аналогичен по кубатура двутактов двигател с директно впръскване на горивото и с 45% по-нисък спрямо обикновените двутактови двигатели. Най-точната му характеристика е оптимално съчетание на мощност, икономичност, маневреност и комфорт.

BF 130 и BF 115 не отстъпват по скорост и пъргавина на двутактовите двигатели със същия работен обем, но многократно ги превъзхождат по изключително плавната работа без вибрации, което се дължи на електронно управляваното впръскване на горивото (EFI) както и на системата с двоен колянов вал и взаимно балансиращи се маховици. Системата EFI осигурява с около 30% по-нисък разход при крайсерска скорост в сравнение с двутактов двигател, а при съвсем бавно плуване (например за водене на блесната на въдицата върху водната повърхност) снижаването на разхода достига дори 90%. Двата двигателя се характеризират още с изключително висока експлоатационна сигурност, защото са базирани на доказалия качествата си двигател на автомобила Honda Accord. Ползват и неговия електронен блок за управление, който контролира всички параметри на двигателя – температура и прегряване, температура на маслото, максимални обороти и др.

Двигателите Honda Marine BF 90, BF 75 съчетават мощност и спортно поведение с максимална икономичност. Сочат се за най-икономичните в своя клас измежду всички останали марки. Разработени са на база на двигателите на автомобилите Honda Civic – автомобил, който не се нуждае от представяне. Тези 12-клапанни двигатели имат допълнителен заглушител и на засмуквания въздух, благодарение на което са изключително тихи, като на ниски обороти работят почти безшумно.

Honda Marine BF 50, BF 40 имат електронна запалителна система с микропроцесорно управление PGM-IG, която оптимизира горивния процес. Редовото разположение на трите цилиндъра снижава теглото на двигателя благодарение на което BF 50 е най-лекият четиритактов двигател с мощност 50 к.с. в света. Характеризира се с удобно управление, електрическо стартиране, комфорт и сигурност при пътуването.

Honda Marine BF 30, BF 25 са най-мощните двигатели, които може да се монтират на надуваеми лодки. Те имат високи технически характеристики, като увеличеният с 10% работен обем осигурява по-голяма мощност и по-голям въртящ момент в целия диапазон от обороти. Имат система за електронно запалване PGM-IG, автоматична система за обогатяване на горивната смес и улеснено стартиране (включително декомпресионен вентил), снижено ниво на вибраците, изключително ниско ниво на вредните съставки в изгорелите газове (притежават най-високия клас 3 по изискванията на CARB 2008).

Honda Marine BF 20 и BF 15 са идеалните двигатели за малки твърди и надувни лодки, предназначени за разходка, а също и като резервен двигател за платноходки. Използва се системата за електронно запалване PGM-IG, която оптимизира запалването в зависимост от режима на работа на двигателя и система за електронен контрол на двигателя, която осигурява безаварийно и безопасно плуване. Като най-леки в своя клас, тези двигатели се произвеждат и във версия Power Thrust, при която благодарение на оптимизираната форма на витлото и високия КПД на предавателната кутия се постига висок въртящ момент при ниски обороти.

Honda Marine BF 10 и BF 8. BF 10 е поредният от двигателите на Honda, суперлативите за който гласят „най-бързият и най-лек двигател с мощност 10 к.с., най-добър в своя клас“. Той се отличава с високо ускорение в целия диапазон от обороти, като е в състояние и да поддържа съвсем бавна скорост на плаване. Има електронно запалване и специална система за гасене на вибрациите, което значително повишава комфорта при плуване, електронна система контролира работата на двигателя, а управлението е улеснено в максимална степен.

Honda Marine BF 5 е портативен, лек и икономичен двигател, с достатъчно голяма мощност за задвижване на надуваема лодка с дължина около 270 cm и товароподемност трима души. Високият въртящ момент, който поддържа и на ниски обороти, позволява задвижване и на по-тежки лодки.

Honda Marine BF 2,3 е най-малкият и най-лек (12,4 kg) двигател от серията на Honda. Подходящ е за малки двуместни надуваеми лодки. Оценката на специалистите за този двигател отново е крайно ласкава – „най-добро съотношение между мощност и тегло в своя клас“. За мъж, който разчита основно на собствените си сили за пренасяне и пускане на лодката на вода максималният избор като тегло е T27-IE с двигател BF 5.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Надуваеми лодки и двигатели Honda Marine”

yanko maystorov | август 29th, 2012 at 11:08 am

Необходима ми е информация откъде мога да се снабдя със винт за
извънбордов двигател марка „Джонсън“ 4 тактов 6 коня. Винта е с размер 7.1/2 х7. Чаостите от марката за Хонда стават и за Джонсън.
Ако се отзовете на запитването ми ще ви бъда благодарен.
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Киров“ АД, откъдето ще се свържат с Вас лично и ще отговорят на запитването Ви.

Станислав Стойчев | февруари 14th, 2013 at 7:21 pm

Здравейте, интересувам се от надуваема лодка Хонда. Има ли налична мостра във Варна 300 см. с алуминиево дъно. Ако нямате колко време е доставката.
„Направи сам“: Писмото Ви бе препратено на филма „Киров“, от където ще получите преференциална оферта за доставка на лодката.

ivo qkov | септември 8th, 2013 at 11:51 am

Dobur den interesyva me cenata na tozi izvan bordov dvigatel HONDA BF2.3
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Пауър Продъктс Трейдинг” ЕАД, вносител на извънбордовите двигатели на Honda.
Те ще се свържат директно с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2007, Хоби

Ключови думи


 
към началото