В категории: Брой 5-6/2007, Ремонти, Строителство

Дюбели за тежки натоварвания

За повечето хора представата за дюбелите и закрепването с тях на различни предмети в дома най-често се свежда до познатите продълговати късчета от пластмаса, които се пъхат в предварително пробит отвор в стената или тавана, и в тях се завива винт за дърво. Това в повечето случаи отговаря на действителността, защото става дума за слабо натоварени и неотговорни закрепвания – корнизи за пердета, стенна лампа и др. Всички тези дюбели водят началото си от легендарния сив пластмасов дюбел от серията S, който немската фирма fischer пуска на пазара през далечната 1948 г. Днес, почти 60 години по-късно, в над 100 държави по света всекидневно се продават средно по 14 млн. дюбела с марката fischer. Фирмата предлага огромно разнообразие от най-различни по вид, материали, конструкция и начин на действие дюбели, специално разработени за над 6000 различни приложения.

Особено място сред тях заемат стоманените дюбели, предназначени за силно натоварени закрепвания. Тук подбрахме два модела, които са в списъка с новостите на fischer за тази година.

Zykon FZEA II

Лесно монтиране с минимални усилия за набиване в отвора при максимална задържаща способност – това е краткото описание на новия дюбел. Поради това се препоръчва като оптимално решение за закрепвания към тавани от стоманобетон. Тук става дума за усъвършенствана модификация на безапелационно наложилия се от години дюбел Zykon FZEA. Той има късо (40 mm) цилиндрично стоманено тяло с вътрешна метрична резба (M8, M10 или M12) и разцепен на четири преден край, в който е поставен стоманен конус. При набиване на дюбела конусът опира в дъното на отвора и влизайки в тялото му разпъва встрани четирите разцепени по дължина краища. Отворът се пробива със специално свредло fischer FZUB при кръгово движение на бормашината в края на операцията така, че стените в близост до дъното да добият конусообразен наклон. По този начин металният конус много здраво запъва краищата на дюбела към тях и така се гарантира сигурно и стабилно закрепване. Новата модификация Zykon FZEA II издържа усилие 3,6 kN на опън и 5,6 kN при напречно натоварване. Малката дължина на дюбела и съответно на това малката дълбочина, до която трябва да се пробие отворът (43 mm), силно улесняват монтирането на неудобни места като тавани например. За отбелязване е, че задържането на дюбела става основно благодарение на конусовидната форма в дъното на отвора, а не поради силно притискане към неговите стени. Това намалява напрежението в материала, най-често бетон, което има две съществени предимства – дюбелите Zykon FZEA II може да се монтират в близост до края на бетонния елемент (min 40 mm от ръба) или на същото разстояние между два дюбела, без опасност от напукване на основата. Тези дюбели са много подходящи и за монтиране в тънки плочи – с минимална дебелина 80 mm. Правилният монтаж се проверява лесно и сигурно визуално по специалните контролни вдлъбнатини по периферията на дюбела, които трябва се виждат отчетливо след набиването му в отвора.

След като отворът бъде правилно пробит дюбелът се напъхва леко в него и с помощта на специален дорник FZED се набива докрай с два-три удара с чук. Монтирането е пояснено на илюстрациите. За монтиране във влажни или с друга агресивна среда помещения, както и на открито се използват дюбели от неръждаема или от специална стомана с антикорозионна защита.

Дюбелът Zykon FZEA II е най-подходящ за закрепвания в плътен или леко напукан бетон (B25-B55), но може да се използва също и при бетон B15, при зидария от естествен камък с плътни фуги и за закрепване в плътни тухли.

FH II

Това е подобрена версия на също отдавна изпитан и доказал се стоманен дюбел. Предназначен е за силно натоварени закрепвания в плътен или леко напукан бетон, които се отличават и с много добра пожароустойчивост. Дюбелът завършва с метрична резба, която остава да стърчи извън отвора, и закрепването на предметите става с гайка, т.е. съединението е разглобяемо. Цилиндричното метално тяло на дюбела (гилза) осигурява висока устойчивост срещу измъкване при осево и напречно натоварване. Във втория случай този дюбел има с около 50% по-висока товароносимост в сравнение с други дюбели от този вид. Това позволява намаляване на броя на необходимите за дадено закрепване дюбели.

Друго много съществено предимство на FH II е лесният му монтаж. Той може да се напъха в отвора само с ръка или при необходимост – с един удар на чука. Задържането на дюбела в отвора отново става чрез метален конус, който разпъва силно встрани разцепения преден край на металната гилза. В случая обаче конусът се придърпва напред чрез завиване на винта или гайката. Дюбелите от новата серия се разпознават по черния пластмасов пръстен (червен при по-стария модел) в средата на гилзата непосредствено до щанцованите в нея сърповидни отвори. При монтиране на дюбела благодарение на тези изрези гилзата се скъсява и съответно раздува, а пластмасовият пръстен обира луфта между дюбела и стените на отвора, като по този начин възпрепятства неговото завъртане или измъкване.

В зависимост от конкретното приложение се подбира дюбел с декоративна или обикновена гайка, или пък с винт със скрита глава. Този дюбел се използва за силно натоварени и най-вече отговорни закрепвания, каквито са например перилата на балкони и стълбища.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2007, Ремонти, Строителство

Ключови думи


 
към началото