В категории: Брой 3-4/2010, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Мощни ъглошлайфмашини на Metabo

В НС 1-2/2010 представихме част от новото попълнение ъглошлайфмашини на немската фирма Metabo. Това са осемте модела от фамилията QuickProtect– машини от компактния клас, пригодени за държане и с една ръка по време на работа. Мощността им е между 800 W и 1400 W, масата 1,8–1,9 kg, работят с дискове с диаметър 115 mm, 125 mm и 150 mm.

Наред с редица други подобрения машините от тази фамилия се отличават с новата си значително по-обезопасена конструкция на предпазния щит. От една страна, той се завърта в необходимото за осигуряване на максимална безопасност положение на ръка, без допълнителен инструмент и в това положение се застопорява сигурно. Това се постига чрез използване на нов фиксиращ щита механизъм. Той представлява палец, чийто преден край под натиска на пружина влиза в пръстеновидно щамповани околовръст на шийката на щита вдлъбнатини. Този начин на застопоряване на щита гарантира, че той ще бъде в състояние да осигури необходимата защита на работещия и пространството зад машината при евентуално, колкото и рядко да се случва, счупване на карбофлексния диск. Затова щитът не бива да се завърта на повече от 90°, ако бъде подложен на ударите на разхвърчалите се парчета при счупване на диска. Това изискване е залегнало в директивата EN 60745, която е в сила в държавите от ЕС от 1.12.2009 г. То се отнася за производителите, докато търговците могат да продават и по-старите модели ъглошлайфмашини до изчерпване на складовите количества.

Тук ще представим новите модели на Metabo сред ъглошлайфмашините с мощност 2200 W, 2400 W и 2600 W. Всички те имат предпазни щитове с новата фиксираща система и поради това съответстват на новите повишени изисквания за безопасност. Имат и редица други подобрения, най-вече повишаващи удобството и безопасността при работа и намаляващи допълнително нивото на вибрациите. Всяка от тези машини има разновидност, предназначена за работа с диск с диаметър 230 mm или 180 mm. Понеже моделите в тази група машини към момента надхвърлят дузина и половина и тази цифра непрестанно се променя, за по-лесно ориентиране ще поясним закодираната в наименованието им информация.

Значението на буквите е следното:

» W – ъглошлайфмашина

» WX – машината има електронно управление на електродвигателя

» WXL – четките на двигателя са със силно удължена (двукратно) дълготрайност

Първата група цифри показва мощността на машината – 21 (2100 W), 24 (2400 W), 26 (2600 W). С втората група е обозначен диаметърът на работния диск.

Моделите от досега произвежданите ъглошлайфмашини с мощност 1900/2000/2100 W от пролетта на 2010 г. се заменят от модел с мощност 2200 W и нов дизайн. Същевременно на пазара се продават и модернизирани машини с мощност 2100 W, при които досегашният дизайн е запазен, а промяната засяга предпазния щит и някои нови функции.

Досегашните модели с мощност 2300/2500 W са заменени с машини с мощност 2400/2600 W и също нов дизайн. Значителен интерес представляват моделите WXL с мощност 2400 W и 2600 W, които ще се появят на пазара към края на пролетта и поради това информацията за тях е още оскъдна. От Metabo са обявили само, че при тези машини е направено съществено подобрение на системата за подаване на електрическия ток към колектора, благодарение на което в съчетание с материала, от който са изработени, дълготрайността на четките е увеличена два пъти.

Новият дизайн на ъглошлайфмашините включва обновена и поради това по-ефективна система за обдухване и охлаждане на електродвигателя и други елементи във вътрешността на машината. Диагонално ориентираната посока на въздушния поток, преминаващ през вътрешността на машината, оптимизираните насочващи струята елементи и характерната за машините на Metabo въртяща се решетка, която предпазва електродвигателя от досег с по-едри частички, засмукани с въздушната струя, оптимизираната форма и разположение на входящите и изходящи отвори, подобреното обдухване на четкодържателите – всичко това повишава с около 10% ефективността на охлаждането и съответно позволява с толкова да се повиши отдаваната от електродвигателя мощност.

Моделите с нов дизайн имат вградена защита, която предпазва машината от претоварване и така спомага за значително удължаване на нейната експлоатационна дълготрайност. Системата за защита включва и сигнализация със светодиоди, която показва какво трябва да се направи – машината да се остави работеща без товар, за да се охлади по-бързо или работата може да продължи, но при по-малко приложено върху диска усилие.

При рязане с тънък диск, по правило при неправилна работа, може да се случи неговото счупване или заклинване с пълното му блокиране. Това мигновено поражда доста голяма сила, която може да изтръгне машината от ръцете на работещия. Тази сила е толкова по-голяма, колкото машината е по-мощна и дискът е с по-голям диаметър. За предотвратяване възникването на такава опасна ситуация ъглошлайфмашините на Metabo с нов дизайн имат предпазна система (S-automatic), която прекъсва моментално захранването на електродвигателя. За целта електронната система контролира и реагира на стръмното нарастване на протичащия през машината ток, което възниква в момента на заклинване на диска. Машините имат електронна система за ограничаване на големината на пусковия ток и съответно за плавно развъртане на диска. При мощните ъглошлайфмашини това е особено важно, защото така се избягва силно натоварващото и криещо потенциална опасност мощно „дръпване“ при рязко завъртане на диска. Ъглошлайфмашините имат също така защита срещу неволно повторно включване на електродвигателя след аварийно прекъсване на захранването. Пусковият бутон има силно удължена форма, което позволява удобното му притискане от ръката, независимо коя част от основната ръкохватка е обхваната. Той е добре интегриран в ръкохватката без стърчащи части и ръбове.

Както споменахме в началото, сред съществените подобрения в новите модели на челно място може да се изведе силното намаляване на предаваните към ръцете на работещия вибрации. Многократно доказалата ефективността си антивибрационна система Metabo Vibra Tech (MVT) задължително включва специалната предна ръкохватка, която гаси до около 60% от вибрациите, които създава машината. При новите модели обаче системата е допълнена със специален еластичен елемент, който свързва тялото на машината (електродвигателя и редукторната кутия) със задната ръкохватка. Това решение още повече намалява вибрационното натоварване и на двете ръце.

В резултат на тези конструктивни решения при грубо изпиляване на заваръчни шевове и други неравности на металната конструкция нивото на предаваните към ръцете вибрации при новите модели не надхвърля 4,8 m/s², което е под определената за гранична стойност от 5,0 m/s². Това означава, че при работа с ръкавици машината може да се използва, без да се налагат по-продължителни прекъсвания за отпочиване на ръцете и съответно предотвратяване възникването на т.нар. вибрационна болест. При шлифоване на повърхности със специализирани дискове нивото на вибрациите при новите модели е под 2,5 m/s², което съгласно актуалните за момента директиви на ЕС се определя като напълно безопасно.

Част от новите машини, съдържащи Quick в наименованието, имат специална притискателна шайба за фиксиране на карбофлексния диск. Тя се завива и развива на ръка при минимални усилия, без какъвто и да било ключ. Това е много голямо удобство, нещо, което сме подчертавали многократно, още повече, че тази система вече е въведена при повечето от по-малките ъглошлайфмашини на Metabo.

Поради голямата си мощност, износоустойчивост и защитеност срещу вредното въздействие на твърди метални или частици от строителни материали, с ниското ниво на предаваните към ръцете вибрации, новите ъглошлайфмашини са способни да извършват всякакви силно натоварени дейности в режим на практически непрекъснат работен процес при рязане и изпиляване на метални конструкции и изделия, рязане на камък и бетон, шлифоване на бетонни повърхности, полиране на мозаечни и подови настилки от естествен камък и др.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото