В категории: Брой 5-6/2007, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Акумулаторен електрически трион Metabo

Електрическият трион е машина, която успешно заменя ръчните триони и ножовки в зависимост от избрания лист за рязане. Подобни модели с мрежово захранване отдавна се използват за професионални цели, за извършване на ремонти в дома, а съвсем нерядко и за работа в градината, включително за овощарски дейности като рязане на изсъхнали или ненужни клони.

Новото тук е, че става дума не за машина с влачещ се десетки метри дълъг кабел, а за инструмент с автономно захранване от акумулаторна батерия с напрежение 18 V. При това батерията е от най-модерния за момента вид – литиево-йонна. Честотата на въртене на двигателя се регулира плавно, с което честотата на движение на триона се променя в границите 0–2600 min–1 при дължина на хода му 27 mm. Дължината на рязане може да се променя посредством преместване на подвижната опора в челото на машината.

Към предимствата на литиево-йонната батерия (40% по-ниско тегло при 40% по-голям капацитет и липса на memory ефект) се прибавя и бързозарядното устройство AC 30 Plus с характерната за акумулаторните инструменти на Metabo технология AIR COOLED. То е универсално и с него може да се зареждат и трите вида батерии – литиево-йонни, никел-металхидридни и никел-кадмиеви. Времето за зареждане на батерията е 30 min. При технологията AIR COOLED зарядното устройство осигурява интензивно обдухване и съответно охлаждане на елементите по време на зареждането им. Това позволява използването на по-силен заряден ток, съкращава се времето на зареждане, а поддържането на по-ниска температура значително удължава дълготрайността на акумулаторната батерия.

Смяната на триона става изключително бързо и лесно благодарение на системата за закрепване Quick. В зависимост от условията на рязане той може да се завърта на 180о. Според използвания трион машината може да се използва за рязане на дърво, пластмаси, метални профили и тръби.

Metabo предлага голям избор от триони, така че може да се подбере оптималният за дадения вид материал. Най-общо те се делят на четири основни групи: триони за метал, за дърво, за комбинирано рязане на дърво и метали, за специални приложения.

Първата група основно се различават по вида на метала (HSS и биметални), назъбването, дебелината и широчината. Съответно на това се подбират според дебелината на рязаната ламарина, диаметъра на пръта или тръбата, както и според напречното сечение на профила. В зависимост от вида на работата трионът се подбира за грубо или за по-фино рязане, а специални тесни триони се използват за криволинейно рязане на ламарина с дебелина до 6 mm.

Втората група са трионите за грубо и фино рязане на предмети от дърво.

Третата група, освен за комбинирано рязане на дърво и метал (включително дъски с набити в тях пирони), са подходящи за рязане на твърди плочи от дървесни частици, пластмасови профили или листове, детайли от цветни метали и др. Тази група предлага и най-голямо разнообразие от триони, включително и за рязане на сурова дървесина – кастрене на клони.

Четвъртата група включва основно триони с твърдосплавни зъби за рязане на неръждаема стомана, чугун, огнеупорни плочи, различни пластмаси, блокчета газобетон, плочи от гипскартон или гипсфазер и др. Има и триони с вълнообразна форма на острието, предназначени за рязане на стиропор, картони и различни листови изолационни материали.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Акумулаторен електрически трион Metabo”

тони | февруари 18th, 2013 at 11:52 am

Каква е цената на трионаи къде може да се види и тества?

„Направи сам“: Здравейте, издателството на сп. „Направи сам“ не извършва търговска дейност.
Поради това писмото Ви бе препратено на фирмата-вносител „Киров“ АД, които ще Ви отговарят лично.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото