В категории: Брой 5-6/2007, Водопровод и канализация, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Настолна машина на Metabo за разкрояване на метални профили

Металните профили са основен градивен материал за сглобяване на най-различни конструкции. Най-често се използват равнораменни валцовани ъглови профили (напричани нарицателно „винкели“). Напоследък обаче като предпочитан материал все повече се налагат профилите с правоъгълно напречно сечение. Те имат по-голям съпротивителен момент, т.е. са по-устойчиви на деформация и същевременно са по-леки, а и придават завършен вид на изделието. При всички случаи обаче, независимо от вида на профила, с който се работи, качеството на крайното изделие зависи от две неща – точното разкрояване на отделните елементи според необходимите дължини и умелото електродъгово заваряване с традиционния електрожен или за предпочитане с телоподаващо устройство за заварка в защитна газова среда. Второто решение е по-подходящо за тънкостенните профили с правоъгълно сечение, които се произвеждат чрез огъване на дебела стоманена ламарина.

Наложилият се в практиката инструмент за разкрояване е ръчната ъглошлифовъчна машина. При работа с държане на машината на ръка обаче вероятността да се получи точно рязане е минимална. Ако се спази правият ъгъл, вероятността дискът да се отклони вляво или вдясно във вертикална посока е съвсем реална. Още по-трудно става правилното рязане на профилите под ъгъл 45о. Най-малката неточност неминуемо проличава още при пробното им сглобяване, като между краищата се отварят пролуки, които трудно могат да бъдат запълнени със стопен метал при заваряването – запълват се със стопена шлака от електрода, а често и краищата на профила прогарят. За да се коригира неточността, челният кант се изпилява, което пък води до скъсяване на детайла. С две думи на ръка може да се работи само при рязане на единични парчета, и то когато се работи съвсем бавно, с много голямо внимание и сигурна ръка. За рязане на метални профили и тръби има нарочна настолна машина, която досущ наподобява настолен циркулярен трион за прецизно напречно рязане на летви и дъски.

Такава машина е CS 14-15 на Metabo. Това е утвърден модел, многократно копиран от китайски производители, но качеството на оригинала винаги си остава недостижимо и винаги, като правило, си заслужава цената. Рязането става с тънък карбофлексен диск с диаметър 355 mm, който се върти с честота 3900 min–1 от електродвигател с мощност 2100 W. По-ниската честота на въртене в сравнение с ръчните ъглошлифовъчни машини е обусловена от големия диаметър на диска и ограничението за неговата максимална периферна скорост – 80 m/s. Максималните възможности за рязане на машината са впечатляващи и очевидно я нареждат в професионалния сектор – плътни стоманени пръти – 65 mm, тръби – 120 mm и профили – 120х130 mm.

Основата с размери 470х270 mm е стабилна и осигурява сигурна опора на рязания профил. Към нея е захванато подвижното рамо с блока на електродвигателя с диска, предпазния щит и ръкохватката. Върху основата е закрепена подвижна опора, която може да се завърта под ъгъл 45о. Рязаният профил се закрепва неподвижно, като се притиска към опората с помощта на винтов механизъм и манивела. Машината тежи 16,8 kg, а в прибрано положение височината ù е 400 mm, което позволява да бъде лесно пренасяна до работното място.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото