В категории: 2021, Актуални статии, Брой 1-2/2021, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Канапе – легло

 

40 години сп. „Направи сам“ 

 

Александър Георгиев

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г. Типаж 120000.

 

Показаното на фиг. 1 канапе с лекота може да се превърне в двойно легло. Достатъчно е да се изтегли напред седалката и да се разгърне облегалката (фиг. 2).

Размерите на канапето са 1980 x 800 х 400 mm, а на леглото — 1980 x 1395 х 400 mm. Седалката и облегалката са направени от дунапрен, облечен с подходяща дамаска. Седалката има размер 1940 х 760 х 120 mm. Облегалката е съставена от две еднакви части с размер 1940 х 300 х 120 mm.

На фиг. 17 се вижда дървеният скелет на канапето и взаимното разположение на двете му части — неподвижна и подвижна. В разглобен вид те са показани фиг. 4 и 5.

Необходими са още: дибли от букова дървесина с диаметър 8 mm, винтове дърво  4×35 mm,  болтове с полукръгла глава M8x80 mm, подложни шайби общо по 14 броя.

 

 

Изработване и монтаж. След разкрояване на детайлите  видимите кантове на плочите от дървесни частици се фурнироват и всички повърхности се шлифоват с шкурка. Пробиват се отворите за диблите в царгите 7, 2 и във фризовете за рамката 3, 4 (фиг. 4). Набиват се и се залепват диблите в дългите царги 2 и късите фризове 4. Отбелязват се местата на болтовете и се пробиват отворите за тях. За по-голяма здравина краката се монтират към фризовете с болтове.

Отделните детайли, предварително намазани с лепило по контактните им повърхности, се сглобяват с дибли или болтове в следната последователност:

  1. Дългите царги 2 с дългите фризове 3 и 6.
  2. Краката 9 и 10 съответно към дългите фризове 5 и 6.
  3. Свързва се рамката на неподвижната част чрез късите фризове 4 и късите царги 1.
  4. В двата края на рамката плътно до късите царги 1 се завива по една носеща летва 5.
  5. Върху фриза 6 и свързващата летва 8 се закрепват с винтове носещите летви 7. Първата от тях се поставя на разстояние 55 mm от единия край на фриза 6, на същото разстояние отстои и последната носеща летва от другия край на фриза, а стъпката помежду им е 55mm. Срещуположните краища на двете крайни носещи летви съвпадат с краищата на свър­зващата летва 8.
  6. Поставя се изтеглящата се част на канапето в неподвижната основа.
  7. Монтират се останалите носещи летви 5 върху дългите фризове 3. Между тях и носещите летви на изтеглящата се част трябва да останат двустранно хлабини по 2,5 mm.

Калъфите на седалката и облегалката се скрояват по размерите на дунапренените плоскости. На късите им страни се пришиват ципове за по-лесно снемане при почистване. Добре е под калъфите от дамаска да се направи по още един калъф от евтин плат – док, американ и др. Ка­лъфите на облегалката се пришиват един към друг по една от дългите им страни.

Пространството под канапето може да се оползотвори, като се направи подходящо чекмедже на ролки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото