В категории: 2021, автомобили, Актуални статии, Брой 1-2/2021, Ремонти

Стойки за странично обръщане на лек автомобил

 

40 години сп. „Направи сам“ 

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г.

 

За тези, които желаят сами да ремонтират или да поддържат автомобила си откъм долната страна на купето, и особено, ако не разполага с удобен за работа канал, предлагаме проста конструкция на стойки за странично обръщане на автомобила. Възможността за свободен достъп до долната му част несъмнено ще възбуди трудовия ентусиазъм на всеки автомобилист и ще му позволи много по-лесно и качествено да извърши нужните поправки. Страничното обръщане не вреди на автомобила. То е неизбежно, особено ако се налага закърпване на ламарината в долната част на купето, както и при извършване на консервационни работи – почистване на образувала се вече ръжда и полагане на препарати за антикорозионна защита.

Изработване. Изработват се две еднакви стойки от стоманен П- образен стоманен профил № 6,5, като отделните детайли 4 и 7 се заваряват помежду си с електрожен. От стоманена черна газова тръба с диаметър 1” се отрязват три парчета с показаните на чертежа размери. Двете по-къси тръби 2 се заваряват върху основата на стойката от двете страни на плочата 5, а по-дългата тръба 1 към самата плоча. Тя се изрязва от листова стомана с дебелина 10 mm. Големият отвор в плочата се прорязва с кислороден резак, а малките се пробиват с бормашина. Левият край на едната плоча и десният край на другата, гледано откъм страната с фрезенк на отворите, се изрязват, за да не се налага демонтиране ва дисковата спирачка на предното колело при закрепване на стойката. Плочата свободно се върти около оста 3, която представлява стоманен прът с Ø20 mm, зашплентован в двата края.

Размерите и разположението на отворите в плочата са предвидени за лек автомобил „Лада“. Ако стойките се използват за обръщане на лек автомобил от друга марка, необходимо е да се внесат съответните корекции според отворите в джантите.

Всички заварки да се извършат качествено, без шупли!

 

Начин на използване. Преди да се завърти автомобилът, трябва да се свали акумулаторът, да се запушат с гумени тапи резервоарчетата за течността на спирачната уредба, на съединителя и разширителния съд на охладителната инсталация. Желателно е в резервоара да няма много бен­зин и естествено да се опразнят багажникът и купето.

След това автомобилът се повдига с крик от страната, към която трябва да се наклони, и на мястото на колелата се прикрепват плочите на стойките, като се използват болтовете за джантите. С обръщането на автомобил „Лада“ обикновено се справят четирима мъже. Работата може значително да се облекчи, ако първоначалното повдигане се извърши с крик чрез неколкократно поставяне на подложки (стойки) под него и под автомобила. Най-добре е да се използва полиспасна верижна макара с двойна верига, която позволява както сигурно и лесно повдигане, така и сваляне на автомобила. Особено внимание трябва да се обърне на сигурното й закрепване на подходяща и с достатъчна товароносимост стойка.

Внимание! Необходимо е да се вземат всички необходими мерки за безопасност. Своевременно да се подлагат гредички и други подпори, за да се предотврати нежеланото връщане на автомобила. В никакъв случай при повдигането да не се подлагат коленете! По-трудно е спускането на ав­томобила на земята, и то най-вече в крайния етап.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото