В категории: Брой 5-6/2007, Водопровод и канализация, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Фрези Metabo за изрязване на канали

Фрезата за изрязване на канали в стени и тавани е изключително ефикасен инструмент за всеки професионалист, който си изкарва хляба с прекарване на вкопани в стените, пода или тавана инсталации – електрически, телефонни, водопроводни, отоплителни или газо-преносни инсталации, компютърни мрежи и др. По принцип довършителните работи след като грубата конструкция на сградата е вдигната до покрив, са именно тези, на които се пада над половината от стойността на строителството и отнемат повече от половината от времето за изграждане на сградата. Прокарването на различните инсталации е времеядна, трудоемка и съответно скъпа дейност, особено когато се налага вкопаване на тръбите или кабелите. Това до болка знае всеки, който сантиметър по сантиметър е къртил канали с чук и длето, перфоратор или къртач, особено в бетон или още по-неприятно в крехки керамични блокове (да ги наречем и с популярното им наименование тухли четворки). Те се чупят много лесно и по правило неконтролируемо – често безразборно и на най-непредвидими места. По тази причина вместо канал с необходимите размери се получава значително натрошаване на тухлите встрани от оста на желания канал. Това води до отслабване на зида, поражда необходимост от запълване и изкърпване с варов разтвор. Това от своя страна влошава топлоизолационните свойства на стената, защото варопясъчната мазилка представлява „топлинен мост“ с повишени топлинни загуби. Да не говорим за замърсяването от парчета тухли, хоросан и прахоляк, които изпълват дори и съседните помещения. Проблемът е още по-голям, когато всичко това се извършва при ремонт на вече обитаема сграда.

Тези проблеми в много голяма степен отпадат, когато се работи със специализиран инструмент – фреза за изрязване на канали, която представлява най-голям интерес за професионалистите. Не е безинтересна е и за домашния майстор, ако е решил да оползотвори отпускарското си време и сам да потегне старата къща или да прикъта към нея и някоя пристройка.

И за едните, и за другите Metabo предлага два модела на такава фреза, които подобно на тези на други производители, са базирани на модифициран вариант на ъглошлифовъчна машина, от който вид машини компанията произвежда близо 30 професионални модела. Принципът на работа и при двете машини е един и същ. Работният инструмент са два разположени на точно зададено разстояние един от друг два диска с посипка от диамантени зърна, предназначени за сухо рязане на бетон, тухли, камък и други неметални материали. Двойката дискове изрязва много точно два успоредни канала на определената дълбочина. След това материалът, останал между двата канала, се изсича лесно и бързо с плоско длето или специален инструмент, който се намира в комплекта на машината. В резултат се получава канал с точно необходимата дълбочина и широчина, с гладки и равни стени. И което съвсем не е маловажно – и двете машини имат предпазен щит, който доста плътно покрива мястото на рязане, а посредством промишлена прахосмукачка отделеното немалко количество прах и по-едри частички от рязания материал се засмукват и околната среда в много голяма степен се опазва от замърсяване. При работа с един диск машините могат да се използват за рязане в бетон, в тухлен зид, на облицовъчни плочи и за други подобни материали.

И при двете машини разстоянието между двата режещи диска и съответно широчината на изрязвания канал се определя посредством поставени помежду им дистанционни шайби. Дълбочината на рязане се регулира плавно според възможностите на машината.

 

MFE 30

Този е по-малкият от двата модела и определено е по-предпочитаният. Причина за това са значително по-малкото му тегло (3,9 kg) и компактните размери, което е от съществено значение по време на работа. Същевременно възможностите на машината за изрязване на канали напълно покриват преобладаващата част от практическите потребности. Използва диск с диаметър 125 mm. С нея се изрязват канали с широчина от 10 mm до 30 mm и дълбочина до 30 mm. Широчината на рязане се регулира стъпаловидно на 10 mm, 17 mm, 23 mm и 30 mm.

Машината има патентования от Metabo двигател Marathon с редица най-съвременни технически решения: специална защита на намотките срещу повреда от твърди частици, защита срещу претоварване на електродвигателя, предпазен съединител, електронна система за развъртане на двигателя при пускане на машината, защита срещу неволно включване след аварийно прекъсване на захранването, електронна система за поддържане постоянна честотата на въртене, независимо от натоварването на двигателя и самоизключващи се четки при достигане на степен на износване, когато те трябва да се подменят.

Мощността на електродвигателя е 1400 W, честотата на въртене на дисковете 8200 min–1, а максималният въртящ момент на двигателя е 3,5 Nm.

За по-лесна работа машината се движи отгоре надолу, като се плъзга притисната към стената по линията на рязане. В предния край на предпазния щит е монтирана двойка колелца, които улесняват точното водене и плъзгане на машината върху стената.

 

MFX 65

Това е значително по-мощна (2500 W) и тежка машина – 7,7 kg. Съответно възможностите ù за рязане са по-големи. Работи с диск с диаметър 230 mm, а честотата на въртене без натоварване е 6600 min–1 и 4500 min–1 при товар (няма електронна система за поддържане на постоянна честота на въртене). Електродвигателят също е Metabo Marathon с изброените при предния модел технически характеристики и предимства.

С нея се изрязват канали с широчина от 3 mm до 41 mm и дълбочина от 20 mm до 65 mm. Широчината на рязане се регулира стъпаловидно на 3 mm, 9 mm, 17 mm, 29 mm, 33 mm, 37 mmи 41 mm.

В предния край на предпазния щит е монтирана двойка колелца за водене на машината по време на рязане.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото