В категории: 2021, Актуални статии, Брой 9-10/2021, Инструменти

Мощна ъглошлайфмашина HiKOKI G23BYE

Моделът G23BYE е поредната за японския производител HiKOKI и първата, появила се на световния пазар мощна ъглошлайфмашина с безчетков електродвигател. Това осигурява липса на периодично сервизно обслужване и близо два пъти по-голяма експлоатационна дълготрайност.

Тази ъглошлайфмашина се отличава с изключително висока производителност при шлифоване. В сравнение с нейния предшественик, модела G23SW2 на HiKOKI, новият G23BYE е с около 25% по-производителна машина. Тя работи с дискове с диаметър 230 mm, а мощността на електродвигателя й е 2200 W.

За отбелязване е плоската, с малка дебелина глава на машината (редукторната кутия). Това е предимство, позволяващо обработване на места, недостъпни за обикновена ъглошлайфмашина. Такива места са заваръчните шевове при заварени под ъгъл детайли, примерно носещите метални ферми, изпълнени с множество заварени под ъгъл стоманени профили. В случаите, когато ъгълът наближи 45° и по-малко, дори и малките ъглошлайфмашини са безпомощни, да не говорим за мощни машини с диаметър на диска 230 mm. Причина за това е височината на редукторната кутия, която се явява непреодолима пречка машината да се подпъхне така, че дискът да достига безпрепятствено до обработваното място.

Друго много съществено предимство на все още новия за пазара модел G23BYE, е неговото тегло – 4,2 kg (съгласно EPTA 01/2003). По този показател, при появата си на световния пазар, тази машина е лидер с най-ниско тегло в своя клас.

Честотата на въртене на диска е 6600 min¯¹.

При проектирането на машината производителят е взел редица мерки за повишаване на безопасността при работа. Сред тя са:

– Ускореното спиране въртенето на диска след изключване на захранването.

– Предотвратяването на повторно включване на двигателя след аварийно прекъсване на захранването.

– Предпазването на работещия при възникване на „обратен удар“ (Kickback) внезапно завъртане на машината поради, примерно, заклинване на диска. При рязко намаляване на честотата на въртене на диска, системата автоматично прекъсва захранването, с което предпазва и човека, и машината от повреда.

– Защитата на електродвигателя при претоварване и прегряване.

– Плавното развъртане на диска, което предпазва работещия, предпазва и електрическата инсталация от възникване на токов удар.

– Конструкцията на пусковия бутон, която не позволява неволно включване на захранването.

Предпазният щит се фиксира чрез класическото решение – пристягане с лостов механизъм. Той е осигурен срещу завъртане вследствие на удар от парчета при счупване на диска.

Предната допълнителна ръкохватка е с антивибрационна конструкция, която снижава нивото на предаваните на ръката вибрации. За предпазване на електродвигателя от замърсяване с прах и песъчинки, както и от проникване на вода, отворите за засмукване на охлаждащия двигателя въздух са защитени с филтри от фина полиестерна мрежа. Те може да се почистват чрез измиване, а при необходимост, да се сменят.

Лагерите в редукторната кутия са гарантирано защитени срещу проникване на прах, благодарение на новата лабиринтна уплътняваща конструкция.

Вероятно поради факта, че ъглошлайфмашините често се използват на места, отдалечени от електрозахранващата мрежа, производителят специално подчертава две съществени предимства на електроинструментите с безчеткови електродвигатели на HiKOKI. Те се влияе значително по-малко от по-ниското захранващото напрежение. Това означава още, че такава машина може да бъде захранвана и посредством кабел с дължина до 50 m, без да се поставят повишени изисквания към големината на напречното сечение на проводниците в него. Тези машини, в случая ъглошлайфмашината, могат да се захранват с електрически ток и от преносими електрогенератори, който не са от инверторен тип.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото