В категории: 2021, Актуални статии, Брой 7-8/2021, Инструменти

Мрежов перфоратор HiKOKI DH28PEC с безчетков електродвигател

HiKOKI DH28PEC е поредната мрежово захранвана машина с безчетков електродвигател, който на практика не се нуждае от поддържане. При своята поява на пазара, той е първият в света перфоратор в клас 2 kg с такъв мотор. Типичен представител е на най-широко използваните в практиката леки перфоратори. Било в професионалната практика или при домашно майсторене, тези перфоратори са предпочитаните машини за извършване на различни довършителни, монтажни или ремонтни дейности, основно във вътрешността на сградите. Дейности, свързани с пробиване на отвори в бетон и тухлена зидария, дърво и стомана. Подходящи са и за къртене в материали, които не изискват голяма сила на удара и продължителна работа като мазилки, стари облицовки с плочки, циментови замазки, тухлен зид и издълбаване на канали в него, при необходимост и малки корекции в бетон.

Перфораторът с тегло 3 kg, електрическа мощност 900 W и има енергия на единичния удар 3,4 J (съгласно EPTA 5.0). Машината има типичните за перфоратор възможности: пробиване на отвори с ударно действие или без него, само с въртеливо движение на свредлото, завиване на винтове в метал или дърво, къртене. Захващането на работния инструмент в патронника е SDS Plus. Патронникът е защитен срещу проникване на прах. За пробиване в метали, дърво и други материали, както и за завиване на големи винтове при изключено ударно действие, се използва допълнителен челюстен патронник с SDS Plus опашка, която се поставя в патронника на машината.

Перфораторът може да пробива отвори в:

– Бетон със свредло – до Ø28

– С боркорона – Ø25–50

– Стомана – до Ø13

– Дърво – до Ø 32.

Машината има два обхвата на честота на въртене на инструмента, които могат да се регулират в границите 0–700 и 0–900 min¯¹. Съответно, честотата на ударите, които ударникът нанася върху опашката на работния инструмент се променя чрез натискане на пусковия бутон в границите 0–3170 и 0–4300 min¯¹.

Към момента на появяването си на пазара HiKOKI DH28PEC се откроява и като най-бързо пробиващия в света перфоратор в своя клас (отвори до Ø28 в бетон). Сравнен със своя предшественик HiKOKI DH28PCY, новият DH28PEC е с 5% по-бърз при пробиване. Сравнението е на база усреднена стойност на продължителността на пробиване в бетон, получена при серия отвори с диаметри от 8 до 28 mm.

Перфораторът е снабден с антивибрационна система (UVP, User Vibration Protection), която поглъща част от трептенията и намалява нивото на вибрациите, предавани от ударния механизъм към задната ръкохватка, съответно към ръката, която я държи, с 27%. Сравнението е спрямо модел, който не притежава такава система (HiKOKI DH26PC/PB). Това е постигнато чрез еластична връзка между тялото на машината (с електродвигателя и ударния механизъм) към задната й част с основната ръкохватка. Тя е осъществена посредством еластични амортисьори и пружина, които поглъщат част от вибрациите. Със същата цел втората ръкохватка е покрита с еластична материя.

При появата си на пазара и по показателя ниво на вибрациите, предавани от машината към работещия, при ударно пробиване в бетон HiKOKI DH28PEC е лидер сред перфораторите на компанията с HD=10.7 m/s² при коефициент на неопределеност 1.5 m/s². Той е и световен лидер в своя клас.

Специален интерес представлява функцията Auto-Stop. Тя е особено полезна при последователно пробиване на множество отвори с приблизително еднаква дълбочина. Това става, като машината запаметява времето, необходимо за пробиване на първия отвор. След това, при пробиване на следващите отвори, машината се самоизключва след достигане на запаметената вече продължителност на пробиване. Тази функция е полезна и улеснява работата, ала все пак тя не гарантира абсолютно еднаквата дълбочина на пробиваните отвори. Освен от времето за пробиване, дълбочината на отвора зависи от положението на работещия, приложения върху машината натиск и други фактори. Затова се препоръчва използването на ограничителя на дълбочината на пробиване, който се закрепва в предната ръкохватка.

Перфораторът притежава функцията за контрол на реактивната сила (RFC). Става дума за механизъм, който смекчава силата на удара, предизвикан от рязкото завъртане на машината, което възниква при заклинване на свредлото в армировъчен прът, при досег на върху му с по-твърди камъчета чакъл и др. Силата на завъртане бива смекчена от механичен съединител с приплъзващо действие. В зависимост от големината на завъртащия машината момент, инерционен сензор моментално изключва двигателя. По този начин работещият бива предпазен от нараняване или изпускане на машината поради рязкото й завъртане. Така се предпазва и перфораторът от повреда.

Освен това, HiKOKI DH28PEC има защита, която прекъсва захранването на двигателя при прегряване или възникване на повреда в електродвигателя. Електронната система на управление на двигателя управлява и големината на пусковия тук при включването му, което осигурява плавното му развъртане и предпазва електрическата мрежа от възникване на токов удар. Тази функция е активна само в режима за работа при ниска честота на въртене.

Размерите на машината са 355х80х198 mm. Сред предимствата на HiKOKI DH28PEC се изтъква и това, че моделът има най-малка дължина в сравнение с останалите перфоратори на HiKOKI с максимален диаметър на пробиване в бетон в диапазона 24–28 mm. DH28PEC е по-къс между 7 и 24 mm в зависимост от модела, с който се сравнява. Спрямо споменатия вече DH28PCY, новият DH28PEC е с 12 mm по-къс. По-малката дължина на машината е предимство при работа на места с ограничен достъп.

За отбелязване е също специално проектираната с два реда щори решетка, която покрива двата странични отвора за засмукване на охлаждащия вътрешността на машината въздух. Щорите са разположени така, че решетката представлява лабиринт, който пропуска въздуха, но отразява обратно по-едрите частици строителна прах, и така до голяма степен възпрепятства попадането им с въздушната струя във вътрешността на перфоратора.

За допълнителна информация и покупки вижте електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 7-8/2021, Инструменти

Ключови думи


 
към началото