В категории: 2021, Актуални статии, Брой 5-6/2021, Инструменти, Металообработване

Мрежов саблен трион HiKOKI CR13VEY с безчетков електродвигател

Това е поредната машина на HiKOKI с мрежово захранване и безчетков електродвигател. Тя e и поредната, носител на палмата на световното първенство в своя клас по производителност, т.е. скорост на рязане, както и за най-ниско тегло. Това са два от водещите показатели, определящи избора на такава машина.

Подтикнати от дългогодишния си опит при тестване на саблени триони на различни производители, познавайки отлично наличния в редакционната работилница саблен трион с мощност 1200 W, носещ една от най-елитните професионални марки, интересът ни бе специално допълнително насочен и към нивото на вибрациите, с които новият HiKOKI CR13VEY натоварва ръцете.

Трионът HiKOKI CR13VEY има електродвигател с мощност 1100 W.

Възможностите му за рязане са:

– тръба от обикновена (мека) стомана – Ø130;

– PVC тръба – Ø130;

– дърво – 300 mm

– шина от обикновена стомана – 19 mm.

Честотата на възвратно-постъпателното движение на триончето може да се регулира плавно в зависимост от избрания обхват:

1. Минимален – 0–1200 min¯¹;

2. Нисък – 0–1700 min¯¹;

3. Среден – 0–2000 min¯¹;

4. Висок – 0–2500 min¯¹;

5. Максимален – 0–3000 min¯¹.

Възможността за избор на един от петте обхвата позволява по-лесно установяване на оптималния режим на рязане в зависимост от вида, твърдостта и термоустойчивостта на рязания материал.

Така например:

– Степен 1 е подходяща за рязане на неръждаема стомана, материали от твърда пластмаса, включително армирана със стъкловлакнеста материя.

– Степен 3 е предназначена за рязане на тръби от мека стомана или чугун, ъглови стоманени профили, изделия от цветни метали – алуминий, мед, месинг.

– Степен 5 е подходяща за рязане на дърво, плочи от гипскартон, изделия от автоклавен лек бетон и др.

Степента 2 е подходяща за рязане на материали, попадащи в степените 1 и 3, а 4 – за материали, посочени при степените 3 и 5.

От честотата на движение на триончето зависи и производителността на рязане.

Електронната система за управление на електродвигателя позволява както плавното регулиране на честотата на движение на триончето, така и постоянното й поддържане, независимо от моментното натоварване.

За всеки от посочените материали, както и за други със сходни характеристики, трябва да се използва подходящото трионче. Триончетата за саблени триони имат стандартизирани форма и размери на опашката, поради което изборът им според назъбването, материала и дължината, както и материала, за чието рязане са най-подходящи, е много голям.

Триончето на CR 13VEY извършва възвратно-постъпателно движение с ход 32 mm. Машината има два режима на рязане. При единия триончето извършва само праволинейно движение. При другия, към него се добавя и махалообразно движение (във вертикална посока). Така то извършва сложно движение, което някои производители наричат орбитално. При работния ход в посока към машината триончето се притиска към рязания предмет, което ускорява рязането. При обратния ход то се повдига леко нагоре и така триенето, съответно износването на зъбите, се намалява. Този режим се използва най-вече при рязане на дървесни материали. При рязане на метали, керамика и други твърди предмети „орбиталното“ движение се изключва.

Машината има система за бърза смяна на триончето без помощта на допълнителен инструмент. Освобождаването на опашката му става чрез завъртане не фиксиращата го гривна. При нейното отпускане, под действието на силна пружина, тя се завърта обратно и „заключва“ триончето. То може да се закрепва и в положение, завъртяно на 180˚. В някои случаи, примерно при рязане над главата, това улеснява работата.

Вече стана дума, че трионът HiKOKI CR13VEY е носител на приза за най-бързорежеща в своя клас машина. В сравнение с предишния модел на HiKOKI – CR13VBY, новият модел се отличава с 1,5 пъти по-висока скорост при рязане на стомана (SGP40A) и 1,8 пъти, при рязане на бичме с дебелина 105 mm от иглолистна дървесина (Западен Хемлок, Северна Америка).

Специално внимание заслужава фактът, че сабленият трион HiKOKI CR13VEY има активна антивибрационна система UVP. Тя функционира на принципа на взаимното уравновесяване на инерционни сили, които възникват при движение в противоположни посоки на машинни елементи с подбрана маса. В случая инерционните сили, породени при възвратно-постъпателното движение на масивния прът със закрепеното към него трионче, се уравновесяват от инерционните сили, създавани от две въртящи се в противоположни посоки зъбни колела с подходящо разположени и с необходимата маса противотежести.

За съжаление производителят не е посочил конкретна стойност с колко се намалява нивото на вибрациите при CR13VEY вследствие на активната антивибрационна системата UVP. Ако се съди по данните за пуснат на пазара по същото време акумулаторно захранван модел със същите възможности за рязане (CR 36DA) и аналогична активна антивибрационна система, може да се приеме, че нивото на вибрации при модела CR13VEY също е снижено с до около 50%.

С цел намаляване на вибрациите, предавани на ръцете, задната ръкохватка е покрита с еластична гума, а предната е направена от еластичен материал.

Без, разбира се, да разполагаме със средства за измерване, напълно субективно, бихме казали, че HiKOKI CR13VEY работи значително по-спокойно и предава осезаемо по-малко вибрации от наличния в редакционната ни работилница професионален саблен трион на друг титулован производител, който няма активна антивибрационна система.

За удобната и по-малко уморителна работа несъмнено спомага и теглото на триона. Със своите 3,9 kg HiKOKI CR13VEY отново е първенец в своя клас.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото