В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2021, Осветление, Представяме ви, Хоби

В царството на световно коронованите ръчни фенери

Ръчният фенер заема специално място сред принадлежностите, без които човек категорично не може. Безусловно – през тъмните и преходни часове на денонощието, когато единственият източник на естествено осветление е Луната. И по всяко време на денонощието, навсякъде, където осветеността е оскъдна – при работа в слабо осветени помещения, на безброй много места, където без фенер човек е безпомощен. Подходящият фенер, скътан в джоба, ръчната чанта, раницата, жабката на автомобила и където още може да се сети човек, винаги трябва да бъде под ръка. Когато се наложи. Без него не може, а нерядко той може да спомогне за опазване на човешкото здраве и живот.

Дори и по-възрастните вече забравиха времето, когато на нашенския свръхбеден откъм стоки и технически изостанал с десетилетия пазар, се намираха единствено примитивни фенерчета с голяма четвъртита батерия с въгленови електроди и напрежение 4,5 V, чиято годност се тестваше с език. Крушката им с нагреваема жичка, като всяка друга от този вид, прахосваше и без това скромния електрически заряд на батерията основно за излъчване на топлина, докато само 5% от него създаваха светлина.

Настъпването на новия 21 век бе ярко „осветено” от шеметното навлизане на пазара на светодиодите (LED) като източник на светлина при новите поколения осветителни тела и прибори. За само няколко години те буквално изметоха от пазара крушките с нажежаема жичка, изобретени от Едисон и вярно служили цели 150 години. В резултат на това разходите за осветление намаляха с близо 90–95%.

Докато столетните крушки имат светлинен добив само 10–11 lm/W, още при първите осветителни тела за бита с новите LED бе постигнат светлинен добив 50–70 lm/W. Огромните предимствата на LED източниците на светлина особено силно изпъкват при ръчните фенери, които имат ограничени размери, захранват се от батерия, а трябва да светят силно и надалеч. Светодиодите имат много висок светлинен добив, отделят много по-малко топлина, имат малки размери, а дълготрайноста им, достигаща до около 50 000 часа, ги прави на практика вечни.

Новите източници на светлина позволиха създаване на мощни фенери, а в съчетание със също така новите литиево-йонни батерии, непозната дотогава продължителност на светене с едно зареждане на акумулаторната батерия.

През последните години светодиодите получиха изключително развитие. Докато съвсем неотдавна светлинен добив от 80–100 lm/W се смяташе за добро постижение, днешното най-ново поколение, което някои производители обозначават като второ, постигат около 150 lm/W и повече. Благодарение на това на пазара се появиха и свръхмощни ръчни фенери като ненадминатият за момента прожектор IMALENT MS18. Той излъчва до 100 000 lm светлинен поток, който буквално удавя в ярка светлина и прогонва надалеч нощния мрак.

Днес пазарът е препълнен с всевъзможни LED фенери, което също поражда проблем – как човек да се ориентира в многообразието, да направи оптималния за себе си избор.

Да се отсее, както се казва „зърното от плявата“, не е лесно, защото вносни стоки има всякакви, лъскавите опаковки примамват, а некоректни търговци, ловко омайват клиентите си с въображаеми, много далеч от реалността, технически параметри. Твърде изкусителните цени без покритие с качество и реални възможности, също са познат пазарен похват при нелоялната конкуренция.

Спасението са го формулирали още дедите ни – когато се подбира мома за сродяване, да бъде от сой. Преведено на търговски език – клиентът да се доверява на търговски фирми с утвърден пазарен авторитет. Това вече е гаранция, че търговецът внимателно подбира производителите на стоките, които внася и предлага на българския пазар. Добрият избор е информираният, което пък е задача на медии, като нашето списание с 40-годишно успешно пазарно присъствие.

Такава фирма, тясно специализирана във вноса на висококачествени ръчни и други фенери у нас, е фирма „Киров Хай Енд“ и по-точно, нейното подразделение „Kiroff Фенери“. Макар и от няколко години на пазарите в България и Австрия, „Kiroff Фенери“ е утвърдила името си и изградила авторитета си на вносител, подбиращ „най-доброто“ измежду това, което се предлага на световния пазар. Това е наследена и надградена традиция, създадена от Иван Киров, основател и собственик на фирмата-майка, „Киров Хай Енд“. Вече над две десетилетия, тя е добре позната на нашия пазар с реномето на вносител на най-висок клас аудио- и видеотехника, на системи и елементи за т. нар. умен дом и др.

Същото с пълна сила се отнася и за подразделението „Kiroff Фенери“, което предлага широк избор от различни по предназначение, мощност и изпълнение фенери от подбрани производители, ползващи се с висок световен авторитет. Сред тях се открояват IMALENT и ACEBEAM, които са сред световните лидери в производството на фенери. „Kiroff Фенери“ е техен ексклузивен представител за България и Австрия.

Фирмата има отлично създаден и поддържан електронен магазин, съдържащ обилна техническа информация за предлаганите продукти.  Поддържа адекватна за местния пазар ценова политика, включително промоционални кампании, каквато е актуалната към момента „Пролетни намаления“.

Електронният магазин предлага разнообразие от модели, което позволява всеки да намери най-подходящия за себе си фенер според предпочитаните технически и експлоатационни характеристики, както и цена. При гарантирано високо и най-високо качество, с най-модерни източници на светлина, с рекорден към момента светлинен добив и други технически предимства.

За по-лесно ориентиране в многообразието от фенери, те са разпределени по групи на приложение, технически и експлоатационни параметри:

– За ежедневно ползване и универсално предназначение.

– Тактически фенери. Тази подгрупа фенери се отличават с мощен, добре фокусиран тесен светлинен лъч, осветяващ добре на далечно разстояние. При необходимост, такъв фенер може да се използва и като ефективно средство за самоотбрана чрез временно заслепяване и дезориентиране на нападателя при нощни условия. Някои от тях са пригодени за монтиране към оръжие, включително без светлината им да заслепява приборите за нощно виждане, повечето са удароустойчиви, на някои краищата им са специално подсилени и с назъбен профил, което позволява да бъдат използвани като ръчно оръжие при самоотбрана, за разбиване на стъкла и други подобни цели, защитени са от проникване на вода и т.н.

– Мощни фенери, подходящи за търсене, сред които има и свръхмощни модели, светещи на голямо разстояние.

– Челни фенери.

– Фенери, предназначени за велосипед.

– Професионални водолазни фенери, издържащи на дълбочина до 200 m.

Предлагат се фенери за универсално, обичайно ползване в дома, градината, във и около автомобила, за преходи и лагеруване сред природата, при практикуване на офроуд спортове, алпинизъм, пещерно дело, гмуркане, военни, полицейски и морски операции, търсене и спасяване, охрана, тактически приложения, при работа в горското стопанство и ловни паркове, и т.н. С две думи, навсякъде, където има нужда от повече или от много повече осветеност.

Тук бихме добавили в аванс и личен, при това изстрадан опит, неволно придобит при изпробване на най-мощния от тестваните в редакцията фенери IMALENT MS18. Случаен, мигновен отблясък от прозоречно стъкло при включване на фенера на максимална мощност 100 000 lm, в условията на осветена стая, заслепява човек за продължително време – кошмарен, голям и непрозрачен бял кръг във всяко око. Правим това уточнение и с предупредителна цел – свръхмощните фенери трябва да се ползват предимно за професионални цели и с повишено внимание. Дори попаднал в окото лъч от фенерче със „скромната” мощност 4000 lm, при това на дневно осветление и свита зеница на окото, „петното” от заслепяването остава доста продължително.

Твърдението, че „Kiroff Фенери“ предлага на своите клиенти най-доброто, което се произвежда от тези и други водещи световни производители, се основава на техническите параметри и експлоатационни качества на фенерите IMALENT и ACEBEAM. Сред тях са редица първенци с отличия в световните класации. Ето някои от тях към днешна дата – април 2021 г. Информацията е от сайтовете на производителите и „Kiroff Фенери”, подкрепена и допълнена от впечатленията, придобити при тестване на седем от представените тук единайсет модела.

1. IMALENT MS18. Със светлинен поток 100 000 lm този е най-мощният ръчен фенер в света. Затова го наричат още „посланик на светлината”. Истински прожектор, той осветява на разстояние до 1350 m.

Това е постигнато чрез използване на най-ново поколение свръхмощни светодиоди, американско производство – 18 бр. CREE XHP 70.2. По паспортни данни всеки от тях има светлинен добив 148 lm/W (4292 lm при 29 W). В режим Turbo добивът достига 181 lm/W. Благодарение на това фенерът излъчва рекорден светлинен поток.

За рационалното използване на тази огромна светлинна мощност фенерът има 7 режима на работа (нива на светене) плюс един специален, обозначен като Turbo. Чрез избора на режим се подбира яркостта на светене. От това зависи и продължителността на светене с едно зареждане на батерията. При най-високата яркост в режим Turbo фенерът може да свети в продължение на 60 s. След това автоматично превключва на по-ниска степен. Макар че е снабден със специална въздушно-течностна охладителна система, голямото количество отделена топлина не позволява по-продължителното му използване. Батерията също не би издържала продължително натоварване, защото при този режим тя захранва мощност от 520–550 W.

2. IMALENT MSO3. Със светлинен поток 13 000 lm, добит от 3 светодиода, той е най-мощният в света джобен, побиращ се в дланта фенер, предназначен за ежедневно ползване. По този показател той превъзхожда над 3 пъти най-близкия си конкурент. Осигурява осветяване до 324 m.

Вляво – IMALENT MS18 – със светлинен поток 100 000 lm този фенер превръща нощта в ден. Вдясно – IMALENT MS03 – най-мощният в света джобен фенер – 13 000 lm

3. ACEBEAM K75. Този модел държи титлата на световен шампион по далекобойност за фенер с неговата големина. Може да осветява на разстояние до 2500 m. Излъчва максимален светлинният поток 6300 lm. Има 5+1 нива на светене. Разстоянието, на което може да осветява, се дължи на добре фокусирания светлинен лъч, получен от мощния светодиод LUMINUS SBT-90 GEN2 и големия рефлектор с диаметър 120 mm. Освен за носене на ръка, фенерът е пригоден и за монтиране на статив.

4. ACEBEAM W50. Този модел е носител на абсолютната световна титла по далекобойност. Осветява на разстояние до 3975 m. Източникът на светлина, излъчващ светлинен поток 1400 lm, използва лазерна технология с интензитет на светлината 3 970 000 cd. Смята се за върхово постижение в областта на лазерните фенери, има уникална оптика.

Вляво – ACEBEAM K75 – шампион по далекобойност – осветява на разстояние до 2500 m. Вдясно – ACEBEAM W50 – абсолютен световен шампион по далекобойност – лъчът му достига на разстояние до 3975 m

5. ACEBEAM H30. Най-мощно осветяващият челен фенер в света. При тегло от само 80 g, той осигурява светлинен поток 4000 lm.

6. ACEBEAM X80-GT. Той е поредният най-мощен за големината си фенер в света (тяло 117,5 х 49,65 mm, рефлектор Ø65) Има 18 светодиода CREE XHP50.2 (второ поколение), които осигуряват светлинен поток 32 500 lm. Осветява на разстояние до 369 m. Може да се потапя във вода на дълбочина до 30 m.

Вляво – ACEBEAM H30 – най-мощният челен фенер в света – 4000 lm. Вдясно – ACEBEAM X80-GT – световен шампион за големината си по мощност – светлинен поток 32 500 lm. Осветява на разстояние до 369 m.

7. ACEBEAM W30. Най-мощният и далекобоен тактически лазерен фенер в света.  Излъчва светлинен поток 500 lm при интензитет 1 450 000 cd. Ъгъл на разсейване на лъча е само 1,8°. Осветява на разстояние до 2408 m. Издържа потапяне във вода на дълбочина до 100 m.

8. IMALENT UT90. Този е титулуван като най-мощният ловен фенер в света. Известен още и с прозвището „хищник“. Използва мощния светодиод Luminus SBT-90.2. Излъчваният от него светлинен поток 4800 lm му осигурява далечина на осветяване до 1308 m. Съперник е на IMALENT L19, с който имат еднаква далекобойност (1300 m). Поради това разделят палмата на световното първенство по този показател. IMALENT UT90 обаче има трикратно по-мощен светлинен поток. Това означава още, че при едно и също разстояние, този фенер ще осветява трикратно по-голяма площ, отколкото силно насочения, тясно фокусиран лъч на IMALENT L19. При лов това е предимство. В допълнение ниското му тегло (418 g) и издълженото, с малък диаметър (24,5 mm) тяло, го правят подходящ за закрепване към ловна пушка.

Вляво – IMALENT UT90 – наричан „хищник”, този е най-далекобоен и едновременно мощен ловен фенер в света. Вдясно – ACEBEAM W30 – най-мощният и далекобоен тактически лазерен фенер в света

ACEBEAM L19 – компактен и лек, този тактически и ловен фенер е способен да осветява на разстояние до 1300 m (бял светодиод) и до 1520 m със зелен светодиод

9. ACEBEAM L19. Компактен и лек, този предназначен предимно за тактически и ловни цели фенер, дели световното първенството по далекобойност с постижение 1300 m. Излъчва светлинен поток 1650 lm. Има 6 +1 режима на светене.

10. IMALENT LD70. Този модел се сочи като предпочитан избор за джобно фенерче при обичайна употреба нощем и на открито – било на разходка сред природата или при работа. Предлага оптимално съчетание между размери и тегло, които го правят удобно за носене при всякакви условия, съчетава удивляваща светлинна мощност и добра за качествата му цена. Има един светодиод CREE XHP 70.2, който осигурява светлинен поток 4000 lm. Теглото на фенерчето с батерия е само 87 g. Може да осветява на разстояние до 203 m. Има 3 + 1 режима на светене. Дебелостенното му тяло е изработено от здрава и устойчива на износване алуминиева сплав. Големият, разположен на задната част бутон за управление, също е предимство, защото улеснява ползването на фенера.

11. IMALENT LD10. Макар и най-малко по размери и тегло (само 58 g), това мини фенерче излъчва светлинен поток 1200 lm. Осветява до 247 m. То е и най-евтино сред описаните дотук модели.

Вляво – IMALENT LD70 – мощно светещ джобен фенер, излъчващ светлинен поток 4000 lm. Вдясно – IMALENT LD10 – побиращо се в шепа фенерче, което изненадва с мощен светлинен поток – 1200 lm, осветяващ на разстояние до 247 m

И двете джобни фенерчета имат здраво алуминиево тяло. Издържат на падане от височина до 1,5 m, водонепроницаеми са (клас IPX-8), включително издържат потапяне във вода на дълбочина до 2 m. Същото се отнася и за повечето от останалите модели. Има и специално конструирани фенери, способни да издържат под вода до 100 m, дори и 200 m дълбочина.

Освен тези две марки, „Kiroff Фенери“ предлага и фенерите на други, също известни марки – LED LENSER, CONVOY и BLACK DIAMOND.

Електронният магазин на „Kiroff Фенери“ съдържа подробна информация, включително ценова, за всеки от предлаганите фенери и други продукти. Както и онлайн продажби, естествено.

Затова тук ще се опитаме да дадем само някои основни препоръки при избирането на оптималния модел, за преценка на техническите характеристики и експлоатационни особености.

Светлинният поток (светлинна мощност) е онази част от лъчистия поток (излъчената от източника на светлина в пространството енергия за 1 s), която се възприема от зрението като светлина. Съгласно Международната измерителна система (SI) единица за светлинен поток е един лумен (1 lm). Това е светлинният поток, който се излъчва равномерно в пространствен ъгъл 1 st (стерадиан) при интензивност на светлината 1 cd (кандела).

Интензитетът на светлината се измерва в cd.

Осветеността се дефинира като равномерно разпределен светлинен поток, който пада върху единица площ на осветената повърхност. Единицата за осветеност е лукс (lx). 1 lx е равен на светлинен поток 1 lm, падащ върху площ от 1 m². Осветеността се измерва с луксметри. За различните видове дейност има нормативно определени стойности.

Светлинният добив на източника на светлина отразява неговият к.п.д. – светлинният поток, получен при разход на електроенергия 1 W. Измерва се в lm/W.

Светлинният добив е в основата на изключителните осветяващи възможности на всеки фенер. Както бе подчертано те използват най-нови, съответно с екстремно висок светлинен добив светодиоди – от порядъка на 160–180 lm/W. Фенерите IMALENT MS18, ACEBEAM MS03, IMALENT LD 70 и др. работят с най-мощни светодиоди второ поколение, какъвто е CREE XHP 70.2 с максимален светлинен добив 181 lm/W.

Тук е мястото да обърнем внимание, че достоверността на такива данни е валидна най вече за продуктите на световните лидери – производители с непоклатим, изграждан десетилетия наред авторитет. Има обаче и фалшификати, маскирани зад известна марка. Такива фенери съществуват на пазара благодарение на изключително ниските, нереални цени, които са примамка за доверчиви клиенти. Зад всяка цена обаче, непоколебимо стои и съответстващото й качество.

Когато се преценява показателят светлинен добив, трябва да се има пред вид също така, че най-високата, посочена в техническия паспорт стойност (в режим Turbo) е екстремна. Фенерът може да работи в този режим кратко време, най-често около минута. След неговото изтичане, той автоматично се превключва на светене с по-малка интензивност. При някои от най-мощните фенери силата на светене се регулира автоматично чрез превключване на по-ниско ниво не само при режима Turbo, но и при следващи, низходящи по-мощност режими – при IMALENT MS18 те са три, при IMALENT MS03, два и т.н.

При качествените и по-мощни фенери, тази задача е поверена на прецизна електронна система за контрол на температурата на светлинния източник. Когато тя надвиши 55 ˚С, системата автоматично превключва на по-ниска степен на осветяване, при която се отделя и по-малко топлина. Снижаването става постепенно, като може да стигне и до 2000 lm. Така източникът на светлина се предпазва от повреждане поради прегряване.

При някои по-евтини фенери, превключването на по-малка мощност се извършва от реле за време (таймер), което е по-несъвършено решение. В ръководството на всеки фенер е дадена продължителността на светене при различните режими на работа.

От пояснение се нуждае и понятието „далекобойност“ или разстояние на осветяване. Известно е, че с увеличаване на разстоянието между източника на светлина и даден обект, неговата осветеност намалява. Освен от излъчвания от фенера светлинен поток, далекобойността зависи и от рефлектора, който фокусира светлинния лъч. Колкото лъчът е по-силно фокусиран в точка, толкова фенерът ще осветява по-надалеч и обратно. Такива фенери обичайно имат рефлектор с голям диаметър. По отношение на далекобойността, лазерните прожектори имат значително предимство.

В едни случаи се търси фенер, способен да осветява възможно по-далеч. Повечето случаи отлична работа вършат фенерите с универсално приложение, които осветяват равномерното при широк ъгъл близката зона.

Цитираните стойности за „далекобойност“ на всеки от фенерите, съответстват на изискванията на стандарта ANSI/NEMA FL1. Това означава още, че те са съпоставими при сравняване на различни модели, както и на фенери от различни производители.

Посоченото от производителя максимално разстояние определя максималният обхват, при който най-интензивната част от лъча ще осигурява осветеност 0,25 lx. Това е естествената осветеност при пълнолуние и ясно небе.

Всички модели фенери имат по няколко режима на работа, с различна степен на яркост, плюс един – Turbo, който краткотрайно осигурява най-високата яркост на светене.

От избрания режим зависи и продължителността на светене, която може да осигури литиево-йонната батерия (една или повече) на фенера. Така например моделът IMALENT MS03 има 5 степени плюс режим Turbo. В този екстремен режим фенерът може да свети до 45 s при 13000 lm, след което автоматично превключва на режим 2000 lm. При режима с най-малък светлинен поток (150 lm), фенерът свети до 27 часа.

Някои от моделите имат режим за излъчване на светлинни импулси с голяма честота, наричан и стробоскопичен. Той се използва за сигнализация, а в някои случаи и за заслепяване.

Фенерите имат система за електронно стабилизиране на захранващото напрежение, което остава постоянно за почти целия период на светене до изчерпване на батерията. Това осигурява постоянен интензитет на светлинния поток.

Продължителността на светене с едно зареждане на батерията зависи както от нейния капацитет, така и от консумираната електроенергия. Затова винаги е за предпочитане покупката на фенер, чийто източник на светлина има най- или по-голям светлинен добив, т.е. к.п.д.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Kiroff Фенери“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото