В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

Мощен моторен свредел за почва Raider RD-EA01

Сред внушителната палитра от електроинструменти и машини Raider някак по-незабелязана остава една, която почти, да не кажем винаги, се свързва с техниката за професионални приложения. Това е моторният свредел RD-EA01 и RD-EA02. Двата модела всъщност са една машина, която, в първия случай се предлага самостоятелно, а в другия – в комплект със свредел с диаметър Ø200. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага поотделно и три свредела с диаметри 100, 150 и 200 mm. Към машината се предлага и приставка амортисьор, чиито две части със свързани със спирална пружина. Той се монтира между изходящия от редукторната кутия задвижващ вал и свредела. Задачата му е да поема частично и да омекотява предавания на ръкохватките, оттам и на ръцете, силен тласък, който би могъл да възникне при заклещване на свредела, когато опре до дебел корен или голям камък.

Моторният свредел се използва за издълбаване в почвата на дупки с широчина според диаметъра на свредела и максимална дълбочина, съответстваща на дължината му. Моторният свредел е незаменим помощник в лозарството, както при засаждане на лозите, така и за издълбаване на дупките за коловете на придържащата лозите конструкция от опънат тел. Използва се при засаждане на фиданки в градини или при залесяване на гори, за създаване на жив плет от храстовидни растения и т.н. Колкото теренът и броят на необходимите за издълбаване в почвата дупки са по-големи, толкова по-безценна машина става моторният свредел.

Той е и ценен помощник за ограждане на строителни обекти, на пасища и други терени с временни или постоянни ограждения със забити в почвата колове. Формата на дупките и тяхната дълбочина са особено подходящи за такива цели.

С предлаганите свредели RD-EA01 може да издълбава дупки с дълбочина до около 60 cm със свредел Ø150 и до около 65 mm при работа със свредел Ø200. В зависимост от структурата на почвата те имат повече или по-малко близка до цилиндричната форма с диаметър според големината на свредела.

Raider RD-EA01 заменя непривлекателен и ниско производителен ръчен труд, когато се използват класическите ръчни инструменти: търнокопи, обикновени и прави лопати (бел). На ръка, дупките с малък диаметър и посочената дълбочина се издълбават с тежък стоманен лост, което е още по-тежка и бавна работа.

Ефективното използването на моторен свредел зависи от състава и състоянието на почвата. Най-подходящи за спорна работа са леките песъчливи почви, без големи камъни и дебели коренища. Естествено, много по-лесно се работи на обработваеми терени с влажна почва, отколкото на недокоснати от човека ръка и спечени от лятна жега.

Първото впечатление, след като получихме моторния трион Raider RD-EA01 за тестване в редакционната работилница, бе необичайно голямата мощност на неговия двигател. Заключението е на база сравнение с модели на водещи производители на градинска и друга със сходно предназначение техника. Свределът се задвижва от малък едноцилиндров двутактов двигател с въздушно охлаждане. Неговият работен обем е 56 cm³ и развива мощност 1,65 kW (2,2 к.с.). Както вече стана дума, максималният диаметър на свределите, които се предлагат за него, е 200 mm. При тази мощност и по аналогия с модели на други производители, бихме казали, че машината има резерв да работи и със свредели с диаметър 300 mm. Работата с такъв свредел обаче, изисква и по-големи усилия за удържане на машината. Може да предположим, че поради това „Евромастер Импорт Експорт“ ООД не го предлага.

Карбураторът има помпичка за засмукване на гориво в камерата си. Резервоарът с полупрозрачни стени, за да се вижда нивото на двутактовата горивна смес, е с вместимост 1,2 l. Запалването на двигателя става чрез издърпване на стартово въже.

Въздушният филтър на карбуратора е от дунапрен и може да се почиства. Има силно опростена форма – кръгово огъната лента с правоъгълно напречно сечение. При липса на оригинална, съвсем лесно може да се изреже от подходящо парче.

Изпробвахме машината в градина, засадена с малини, която е окопавана с моторна фреза преди години при насаждането им, и впоследствие – ежегодно между редовете. Почвата е планинска, глинеста с камъчета, като едрите са премахнати. Тествахме моторния свредел в края на април, при влажна почва.

Машината пали лесно. При студен двигател – с 2-3 издърпвания на въжето. След запалване поддържа стабилни ниски обороти, като свределът остава неподвижен. Управлението на двигателя и въртенето на свредела става чрез лостче, разположено на дясната ръкохватка. При неговото притискане честотата на въртене плавно се увеличава и свределът започва да се върти. Благодарение на центриращия връх и подрязващия почвата челен нож, свределът (Ø150) с лекота, без забележимо съпротивление се врязва в почвата и за няколко секунди потъва в нея с цялата си дължина. Благодарение на спираловидната му форма, част от издълбаната почва се изхвърля от отвора навън, друга част излиза след неговото изваждане.

Разстоянието между двете ръкохватки е 65 cm, което е достатъчно при условията на неговото изпробване, да не възникнат затруднения при удържане на машината срещу завъртане.

Изпробвахме Raider RD-EA01 при работа и със свредела Ø200. Натоварването на ръцете нараства, но в напълно приемливи граници. Производителят е взел конструктивни мерки за предпазване на работника при рязко завъртане на машината, когато свределът достигне преграда, която не може да преодолее. Такава при тестването се оказа плитко разположен дебел корен на дърво. При надхвърляне на фабрично зададена граница на въртящия момент, механичен предпазен съединител изключва въртенето на свредела.

Машината има добър шумозаглушител. При работа на двигателя на празни обороти на  разстояние от 3 m измерихме ниво на шума 72 dB. При пълна газ, нивото достига 91 dB. Тези стойности са по-ниски от стойностите, посочени от други производители, ала не се наемаме да правим категорични изводи, защото нашето измерване е при дворни условия с децибелометър с точност ±1,5 (при честота 1 kHz).

Заредена с гориво и монтиран свредел Ø150 машината тежи 12 kg. С две думи, пренасянето й на ръка до мястото на работа и издърпването и от направената дупка не изискват непосилно за сам човек усилие.

Навръх 40-годишнината на „Направи сам“, след стотици, вероятно и хиляди, изпробвани, тествани, дори и разглобявани в редакционната работилница инструменти и машини, представяни в списанието, този е първият моторен свредел на Raider, който сме изпробвали лично. За мъж, който от дете знае какво е да копаеш дупки с бел, търнокоп и лопата, а при по-голяма дълбочина, да дълбаеш с тежък стоманен лост, първата дупка, издълбана като на шега с моторния свредел, е силно преживяване.

Със своя модел Raider RD-EA01 „Евромастер Импорт Експорт“ ООД цели да предостави на малки земеделски стопанства и градини силно облекчаваща тежкия ръчен физически труд високо производителна машина на съобразена с този пазарен сегмент цена – 299,98 лв. Що се отнася до цените на свределите, то те са Ø100х820 mm – 24,98 лв., Ø150х820 mm – 34,98 лв. и Ø200х820 mm – 49,98 лв. Амортисьорът може да се закупи за 25,00 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 3-4/2021, Градина

Ключови думи

,
 
към началото