В категории: 2021, Брой 3-4/2021, Представяме ви

Бош поставя началото на кампания за устойчиво развитие в България

 

 

Инициативата „GreenPlanet” на Бош Електроинструменти се осъществява с грижа за природата

 

  • Планираните действия на дивизия Бош Електроинструменти са част от глобалната инициатива на компанията Живей устойчиво #LikeABosch
  • Бош в България разработва, развива и предлага устойчиви продукти и услуги на своите клиенти
  • Група Бош е трайно ангажирана с политиката на устойчивост и непрекъснато се развива в тази посока

 

 

Дивизия Електроинструменти на водещия световен доставчик на технологии и услуги Бош даде началото на нова кампания под надслов „GreenPlanet“. Тя има за цел да облагороди горския фонд на страната с поне 1000 нови дръвчета и е част от действията на компанията в посока реализирането на международната инициатива Живей устойчиво #LikeABosch. Като използва името на кампанията, от началото на 2021 г. Група Бош представя своята политиката за устойчиво развитие чрез поредица от видеоматериали.

 

В инициативата „GreenPlanet“ своеобразно участие ще вземат и потребителите, тъй като от всеки закупен от тях хоби или градински електроинструмент до края на месец май Бош ще задели средства за осигуряването на около 1000 дръвчета, които екипът на компанията ще засади през октомври. Обогатяването на горския фонд на България има множество позитивни ефекти. Сред тях са повишаване на качеството на въздуха, поддържане и развиване на биоразнообразието и намаляване на риска от природни бедствия.

За Група Бош, както и за дивизия Електроинструменти, „устойчивост“ означава отговорност към природата и обществото“, споделя Регина Симон, търговски директор на Бош Електроинструменти. „Продуктите и услугите ни са създадени да вдъхновяват потребителя и да подобряват качеството на живот, като предлагат иновативни и ефективни решения, щадящи околната среда. Вярвам, че клиентите ни ще припознаят инициативите под надслов Живей устойчиво #LikeABosch и „GreenPlanet“ и ще обединим усилията си в грижата за нашата планета“, допълва Симон.

 

Освен това, Бош Електроинструменти разработва, развива и предлага устойчиви продукти и услуги на своите клиенти. Един от последните примери за конкретните действия е новата шеста версия на акумулаторната отвертка IXO в опаковка, произведена от 95% рециклирана пластмаса. През тази година Бош Електроинструменти ще продължи да следва стратегия за опазване на околната среда и използване на устойчивите материали при производството и опаковането на иновативните си продукти.

 

В допълнение, Бош Термотехника се ръководи от желанието да предложи устойчиви решения за отопление на битовите и индустриалните потребители. Дивизията предлага различни продукти – от кондензни газови котли до термопомпи, проектирани с мисъл и грижа за природата. В момента Бош Термотехника развива иновативен проект заедно с EVN Топлофикация Пловдив. Технологията, комбинираща котел и горелка, осигурява изключително ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда при работа на природен газ – NOx под 80 mg/m3. Това е поредната стъпка на дивизията в посока намаляването на нивата на вредни емисии в атмосферата.

 

Работата на дивизия Сградни технологии е пряко свързана с оптимизирането на употребяваните ресурси като електричество, вода, вентилация и инсталации на всяка сграда с цел пълноценното им използване. Чрез създаването на така наречените „умни“ сгради и разработването на технологиите, които влизат в тях, компанията осигурява устойчивото разпределяне на изразходваната енергия и минимален въглероден отпечатък.

 

БСХ Домакински уреди България предлага електроуреди, създадени с грижа за ресурсите и опазването на околната среда, като процесът започва преди производството им и завършва с рециклирането на опаковките. Марка №1 в Европа [1] направи голямата крачка в тази посока през миналата година с цялостно обновяване на богатия си асортимент от хладилници, перални и съдомиялни машини. Модерните уреди вече покриват значително по-високите изисквания на новия етикет за енергийна ефективност, влязъл в сила от 1 март 2021 г. Това е възможно благодарение на патентовани иновации като системата за автоматично дозиране IDOS при пералните машини или технология Zeolith® за съдомиялни машини, която използва естествен минерал.

 

Бош Автомобилно оборудване предлага пълната гама от резервни части и агрегати за най-новите поколения автомобили. Дивизията подпомага опазването на околната среда чрез качествената и навременна поддръжка на превозните средства с авточасти и оригиналното им вграждане. Автомобилно оборудване поддържа и развива и програмата си Bosch eXchange за продажба на фабрично ремонтирани употребявани компоненти, като по този начин може да се намали с 90% използването на суровини и голяма част от вложената енергия, в случай че се произведат изцяло нови. През 2019 г. благодарение на инициативата бяха спестени близо 3100 тона различни метали на глобално ниво или около 8600 тона CO2, за абсорбирането на който ще са нужни близо 680 000 букови дървета.

 

Бош вярва, че мобилността трябва да е устойчива, безопасна и вълнуваща. В допълнение, компанията инвестира и прилага своите уникални знания и опит в областта на електрическата мобилност, която е бъдещето на транспорта и може да има важен принос за подобряване на качеството на въздуха в градовете в дългосрочен план.

 

Усилията на всички дивизии на компанията в България са част от дългосрочните ѝ цели за опазване на околната среда. В глобален план, през 2020 г. Бош превърна всичките си 400 световни локации във въглеродно-неутрални. Компанията е и първата индустриална организация в световен мащаб, постигнала нетни нулеви въглеродни емисии от използваната енергия от собствени и от външни източници. В допълнение, през 2019 г. Бош успя и да спести 0,4 тераватчаса енергия, чрез подобрения на енергийната ефективност на локации ѝ, като целта е до 2030 г. тя да нарасне до 1,7 тераватчаса.

 

Следващата стъпка, която Бош си поставя, е да намали емисиите по цялата верига на стойността – от поръчките до използването на продуктите. Като част от този ангажимент компанията стана първия доставчик за автомобилната индустрия, който се присъединява към инициативата Science Based Targets с конкретната и амбициозна цел да намали с 15% емисиите на CO2 нагоре и надолу по веригата до 2030 г.

*Източник: Euromonitor, обеми продажби, 2020

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Брой 3-4/2021, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото