В категории: Брой 3-4/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Нова гама електроинструменти Raider за домашната работилница

Фирма „Евромастер Импорт Експорт“ навлезе в новата година, като предложи на клиентите си значително обновена гама ръчни електроинструменти с марката Raider Power Tools. Припомняме, че машините с тази марка са предназначени изключително за домашната работилница като оптимално съчетание на техническите им параметри с възможно най-ниска цена, оправдаваща епизодичното им и непродължително използване, при това за удоволствие, а не за вадене на хляба с неуморна работа дни и часове наред.

Всяка от тези машини върши работата, за която е предназначена, а производителят е взел предписаните мерки за безопасност, което е задължително изискване за продажбата им в която и да било страна от Европейския съюз. За да получат това право, всяка от машините Raider Power Tools притежава всички изисквани в Европейския съюз сертификати за техническа и експлоатационна безопасност като GS на института за технически контрол TUV Rheinland Product Safety GmbH, за електромагнитна съвместимост, пожарна- и електробезопасност CE, както и на всички български наредби и стандарти, въвеждащи европейските хармонизирани стандарти.

За разлика от други чисто търговски фирми, които се явяват единствено вносители на любителски електроинструменти с чужди марки, „Евромастер Импорт Експорт“ в продължение на 14 години развива и налага собствената си марка Raider както на българския, така и в съседните пазари, а също и в редица други държави по света. Това означава, че фирмата води планомерна през годините политика за развиване на марката, за постепенно разширяване на асортимента от различни по вид и модел машини, контролира качеството на влаганите материали и технически решения, развива гамата от подбрани и подходящи за своите електроинструменти консумативи и т.н. За целта тя поддържа свое технико-търговско представителство в Китай. С две думи, „Евромастер Импорт Експорт“ застава с целия си авторитет, гаранционна поддръжка и сервизна мрежа зад машините с марката Raider. Те се продават с две години сервизна гаранция, за което фирмата поддържа на склад необходимото количество резервни части за бързо извършване на ремонта, било в централната сервизна база в столицата, било чрез широко разклонената в страната сервизна мрежа. От 2006 г. във фирмата е въведена системата за управление на качеството ISO 9001:2008 с обхват на сертификацията: търговия, внос, износ и сервиз на професионални и хоби електрически, пневматични и механични инструменти и обща железария. Сертификатът е издаден от Moody International Certification Ltd.

Макар че разполага със собствени магазини за продажба на дребно, „Евромастер Импорт Експорт“ е преди всичко голям търговец на едро, който захранва с електрически и механични инструменти, с различни машини и консумативни материали широко разклонена търговска мрежа в цялата страна. Нейните инструменти доминират също така в любителските сектори на две от водещите у нас специализирани вериги от вида „Направи си сам“.

От новата гама електроинструменти Raider Power Tools подбрахме по няколко образци от основните типове, които са базови за обзавеждането на която и да било домашна работилница – бормашини, ъглошлайфмашини, дървообработващи инструменти. Прави впечатление обновеният им дизайн, по-обтекаемите им форми и заоблени ръбове. Ръкохватките са станали по-удобни и по-лесни за държане, за което спомага и полутвърдото черно на цвят покритие върху повърхнините, които се обхващат от ръката и през които основно се поемат вибрациите от машината.

Ударни бормашини

Моделите RD-ID01 и RD-ID03 са две ударни бормашини, които се различават една от друга по своята мощност и съответно по теглото си. По-малката, с мощност на електродвигателя 500 W може да пробива в стомана отвори с максимален диаметър до 10 mm, в бетон до 13 mm и в дърво – до 25 mm (с подходящ фрезер). Втората, показаната на снимката RD-ID03, е с мощност 710 W. В техническата ù характеристика са посочени същите стойности на максималния диаметър на отвора при пробиване в трите вида материали. По-високата мощност очевидно ще ускорява работата при пробиване на отвори с диаметър близък до максималния. С две думи, и двете бормашини удовлетворяват изискванията за пробиване на отвори в условията на домашната работилница, включително за монтиране на дюбели, чийто диаметър за различните домашни приложения рядко надхвърля 8–10 mm.

Превключвателят за избор на режима на пробиване – ударно или не, се намира върху горната страна на тялото на бормашината. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–3200 min-1 с възможност за предварително задаване на максималната честота. Възможността за промяна на посоката на въртене и съвсем плавното регулиране на честотата на въртене позволяват бормашината да се използва и като електрическа отвертка.

Патронникът е челюстен, със зъбен венец и ключ, което е класическо решение за ниския ценови клас машини. Минималният диаметър на опашката на свредлото, което може да захване патронникът, е 1,5 mm, а максималният – 13 mm.

Ъглошлайфмашини

Сред новостите при този вид машини се открояват три модела. Малките, пригодени за държане с една ръка модели RD-AG04 и RD-AG06 и мощната RD-AG26. Първите два модела са пригодени за работа с най-малкия размер дискове – Ø115, а мощността им съответно е 500 W и 710 W.

Моделът RD-AG26 е мощна ъглошлайфмашина, предназначена да работи с дискове с диаметър 230 mm. Електродвигателят ù има мощност 2350 W, което означава, че с нея може да се вършат и силно натоварващи машината дейности по рязане и изпиляване на метали, рязане на плочи от естествен камък или на канали в бетон. Прави впечатление, че мощността ù надхвърля обичайната за любителските ъглошлайфмашини граница около 2000 W. Теглото на машината е 4,5 kg.

Задната ръкохватка е от затворен тип с удължена форма. Това решение осигурява по-добра защита на ръката, държаща основната ръкохватка, а също така предпазва пусковия бутон от случаен допир при изпускане, който би могъл да включи електродвигателя. Пусковият бутон също е силно удължен, което дава по-голяма свобода за удобно държане по време на работа.

Горната повърхност на ръкохватката е покрита с приятно за ръката еластично покритие, което подобрява сцеплението и улеснява сигурното държане на машината при работа. Към положителните страни на тази ъглошлайфмашина трябва да се добави и това, че задната ръкохватка може да се завърта вляво и вдясно на 90° и да се фиксира в едно от трите възможни положения. Това е удобство, което прави работата по-малко уморителна, а държането на машината по-сигурно в зависимост от това дали се реже или шлифова.

Машината има електронна система за ограничаване на силата на пусковия ток и за плавно развъртане на ротора, което е особено полезно поради големината на работния диск.

От дървообработващите машини сме подбрали по един модел на ръчен циркулярен трион, прободен трион, ренде, лентова и плоскошлифовъчна машина – все инструменти, без които не може да се подхване каквато и да е по-сериозна дърводелска работа.

Ръчен циркулярен трион

Моделът RD-CS16 е предназначен основно за рязане на детайли от масивна дървесина или плочи от слепени дървесни частици, а с подходящ диск може да се режат и плочи на гипсова или циментова основа. Има мощен електродвигател (1200 W) и реже с циркулярен диск с диаметър 185 mm. Максималната дебелина на рязане в дърво е 70 mm, а при рязане под максималния възможен страничен наклон 45° – 45 mm.

Машината има всички характерни за ръчните циркулярни триони настройки за нагласяване на дълбочината и наклона на рязане. Неподвижният щит е от масивна алуминиева отливка. Впечатление прави стърчащата напред втора ръкохватка, която се оказа много удобна за сигурното и точно водене при рязане. Циркулярният трион се доставя с универсален диск с 24 твърдосплавни зъба. Честотата на въртене без товар на диска е 5000 minˉ¹.

В комплекта на триона има и водач за успоредно на канта рязане.

Ренде

Рендето RD-EP01 е с мощност на електродвигателя 650 W. Широчината на рендосване е 82 mm. Максималната дебелина на стружката при едно минаване на машината е 2 mm и може да се намалява плавно до 0 mm. Използват се два ножа със стандартна големина и двустранно заточване така, че когато остриетата от едната страна се затъпят или нащърбят, ножовете се изваждат, обръщат се и наново се притягат на мястото си с по три винта всеки. Работата може да продължи. Рендето има метален водач, който позволява точното водене на машината по продължение на канта. По осевата линия на предната основа на машината има оформен V-образен улей, който се използва за по-стабилно водене при скосяване ръба на кант.

Съществено предимство на това ренде е, че конструкцията му е специално пригодена за издълбаване на фалцове с дълбочина до 10 mm. Изработката на фалцове се налага често при направата на мебели, а с помощта на рендето те се издълбават значително по-лесно, точно и бързо, отколкото с ръчна фреза и цилиндричен фрезер. За точното задаване на дълбочината на фалца отстрани на рендето се закрепва специален ограничител с разграфена милиметрова скала и подвижно рамо.

Благодарение на високата честота на въртене на ножовете (16 000 minˉ¹) рендето оставя след себе си гладка повърхност, която се нуждае от минимално довършително шлифоване. По същата причина то рендосва отлично и чепове, вместо да ги изкъртва или нащърбва, както често става при рендосване с настолен абрихт.

Лентова шлайфмашина

Лентовата шлайфмашина е инструмент, предназначен за по-грубо и същевременно по-интензивно шлифоване на повърхността на детайли от масивна дървесина и по-рядко при мебелни и плочи от дървесни частици. Тя е подходящият инструмент за първоначална обработка, за сваляне на стари лакови покрития, а също така за окончателното съвсем прецизно напасване на детайли, включително от мебелни плочи, преди сглобяването им. С нея много добре се изглаждат и кантовете на мебелни плочи, преди да се кантират с ленти от естествен фурнир или самозалепващи се меламинови кантове.

Шлайфмашината RD-BS01 e сравнително мощен инструмент (900 W) и работи с най-често използвания размер шлифовъчни ленти – 76х533 mm. Скоростта на движение на лентата е 420 m/min и не се регулира. Високата скорост в съчетание с по-дългата работна площ при шлифоване осигурява по-интензивно отнемане на материала, т.е. до ускоряване на процеса на шлифоване. По-голямата (в сравнение с моделите работещи с лента с размери 76х457 mm) работна площ има и още едно предимство – машината в по-малка степен копира неравностите на основата и в резултат на това ги изравнява по-добре.

Задвижващата лентата ролка има дебело гумено покритие, а предната ролка с помощта на регулиращ винт може да се премества леко встрани, а наклонът ù да се променя, при което движещата се лента се центрира спрямо основата на машината. Под натиска на силна пружина лентата се опъва от предната ролка. Чрез изтегляне на лостов механизъм ролката се издърпва назад и лентата се освобождава за подмяна. Отделената при шлифоването прах се събира в платнена торбичка. Шлайфмашината има две ръкохватки с еластична повърхност, които правят държането ù по време на работа по-удобно.

Въртенето между шайбата на електродвигателя и задвижващата ролка се предава чрез клиновиден пластмасов ремък, който при претоварване приплъзва, и така електродвигателят се предпазва от изгаряне.

Накрая оставихме две машини, които са представители на най-олекотените и ценово най-изгодни модели.

Плоскошлифовъчна машина

Моделът RD-SA01 е лека и същевременно достатъчно мощна (150 W) за вида си машина. Размерите на изработената от пластмаса шлифовъчна плоча са 90х187 mm. В резултат на въртенето на ексцентриков механизъм тя извършва движение с много малък ексцентрицитет – 2 mm при голяма честота – 10 000 minˉ¹. Това движение на практика се възприема като трептене на плочата и затова този вид машини се наричат още и вибрационни. Системата за закрепване на шлифовъчния лист е с две стоманени скоби, което я прави универсална и позволява използване на по-евтини листове без специално покритие на гърба. Обръщаме внимание на удължената и силно разширена в предния край ръкохватка, покрита с еластична материя за по-удобно и неуморяващо държане.

Този вид машини са подходящи за фино, завършващо шлифоване, чрез което се цели постигане на максимално качество на повърхността, а не се гони производителност при отнемане на материала.

Прободен трион

Малък, лек и непретенциозен, моделът RD-JS01 също може да се постави в групата машини за началното ниво на обзавеждане на домашната работилница. Макар че няма механизъм за пенделообразно движение на триончето, това е инструмент, който добре може да се справи с преобладаващата част от типичните за такъв трион задачи при рязане на детайли от дървесина (масивна или от дървесни частици), а също така и на други материали като плочи на гипсова или циментова основа, плексиглас, цветни метали или дори стоманена ламарина или профили с дебелина на стената до 6 mm. В последните случаи пенделообразното движение на триончето не е необходимо, а при трионите, които имат такава възможност, това движение се изключва.

Трионът има електродвигател с мощност 350 W, който му позволява да реже предмети от дърво с максимална дебелина 55 mm. За закрепване на триончето е използвано най-опростеното и най-старо решение – опашката му се напъхва в процеп в метална планка, която се притяга с два винта. Този начин е по-бавен от други по-модерни, но и оскъпяващи машината системи за закрепване. Същевременно е непретенциозен, защото освен резбата няма какво друго да се повреди в механизма. Този начин на закрепване позволява и по-голяма свобода при подбора на триончето, без оглед на формата на опашката му.

Както при всеки прободен трион, така и при този модел основата на машината може да се завърта странично за рязане под наклон.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нова гама електроинструменти Raider за домашната работилница”

Иван | октомври 1st, 2016 at 10:05 am

Търся ротор за ъглошлайф RD-AG06 710w синя серия.Цена.
„Направи сам“: Вероятно имате предвид машина Raider, която марка няма синя серия. Обърнете се към сервиза на „Евромастер Импорт Експорт“ в столицата или към някоя от фирмите, упълномощени да извършват сервиз. Може да потърсите и на сайта Raider.bg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото