В категории: Брой 5-6/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Прободни триони Bosch за домашната работилница

По-удобни за работа и по-точни при рязане – това е най-кратката характеристика на трите нови прободни триона от зелената серия на Bosch, предназначена за домашните майстори, и най-вече за тези, които подбират за работилницата си качествени машини. Конструкторите са взели редица мерки за улесняване на работата с тези машини – и трите имат система Bosch-SDS за бърза смяна на триончето без помощен инструмент, която е усъвършенствана до такава степен, че подмяната може да се извършва само с една ръка. За изваждане на триончето е достатъчно да се натисне лостчето, което освобождава захващащия опашката му механизъм, и то изпада от само себе си. Поставянето на новото също става съвсем лесно – опашката му се напъхва до упор в патронника и захващащият механизъм се задейства от само себе си.

Водещата от тези три машини – PST 900 PEL, има отлята от алуминий основа с механизъм за плавно странично наклоняване до 45о, без да е необходимо използване на шестостенен ключ или отвертка. Останалите два модела имат класическото и най-често срещано изпълнение на основата – щанцована ламарина със застопоряващ механизъм с винт. За наклоняването ù е необходимо винтът да се отвие и след това отново да се притегне. В основата е оформен и магазин, който може да побира до 6 триончета. PST 900 PEL има чехъл от пластмаса, който се закрепва към основата с цел предпазване от надраскване на повърхността, върху която се плъзга машината.

И трите модела имат ергономично оформено с обновен дизайн тяло, чиято удебелена ръкохватка е с по-голяма площ, което прави държането ù по-удобно и по-сигурно. При PST 700 PE промяната на честотата на движение на триончето (500–3100 min–1) става в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон, при другите две машини е възможно предварително задаване на максималната честота чрез предвидения за това регулатор, разположен в предната част на ръкохватката. Мястото на рязане е покрито с прозрачен предпазител, който в комбинация с въздушна струя, която издухва стружките, осигурява добра видимост по линията на рязане. Още по-добро решение е прободният трион да се свърже към промишлена прахосмукачка, за което машината има щуцер в задния си край.

Характерно и за трите машини е забележимо сниженото ниво на вибрациите по време на работа. Това е постигнато благодарение на оптимално балансиране на масата на движещите се детайли (Low Vibration) и подплатената с еластична вложка ръкохватка. Ниското ниво на вибрациите не само допринася за намаляване на характерното изтръпване на ръката и нейната умора, но и съществено допринася за по-прецизното водене на машината по линията на рязане. Моделите PST 800 PEL и PST 900 PEL имат вграден лазерен прожектор, чийто лъч очертава линията, по която триончето ще реже.

Прободните триони имат електродвигатели с мощност 600 W, 620 W и 650 W, която е достатъчна за рязане на различни по твърдост материали – дърво и дървесни плочи, пластмаси, цветни и черни метали. В зависимост от твърдостта на материала и начина на рязане – грубо или фино, по права линия или по крива, се подбира и ходът на възвратно-постъпателното (пенделообразно) движение на триончето. И четирите модела имат четиристепенно регулиране на този ход, който може и да се изключва при рязане на метали, например. Дълбочината на рязане за всеки от моделите е 70 mm, 80 mm и 90 mm. При рязане на алуминий тези дебелини са съответно от 12 mm до 20 mm. Дебелината на рязане на детайли от стомана е от 5 до 10 mm в зависимост от модела. Теглото на първите два модела е 2,1 kg, а топ-моделът – PST 900 PEL тежи 2,2 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото