В категории: Актуални статии, Бани и кухни, Брой 7-8/2021, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Система за нивелиране на облицовъчни плочи Rubi Delta Level System

След поредица от 17 статии в сп. „Направи сам“, посветени на нови инструменти на Rubi и работата с тях, както и други 7, които представят участието на Rubi в традиционните ежегодни партньорски срещи на „Ташев-Галвинг“ ООД, редовните читатели на списанието познават немалка част от продуктите на испанската компания.

Rubi е фамилна фирма, основана през 1951 г. от двамата братя-изобретатели Боада, оказали се и добри бизнесмени. Както често се случва при този вид фирми, в основата й стои създаденият и патентован от Джоан Боада първи в света професионален инструмент за ръчно рязане на керамични и мозаечни облицовъчни плочи, наименуван Rubi. С брат си Антони двамата усъвършенстват инструмента и през 1953 г. са удостоени със златен медал на Първото национално изложение за изобретатели в Барселона.

Днес Rubi Group има дъщерни дружества в 11 държави с над 550 служители. Разполага с три завода – два в Испания и един в Китай. Продуктите й се предлагат в над 120 държави на пет континента. Компанията е специализирана в разработването и производството на обширна гама от ръчни и електрически инструменти, на всевъзможни приспособления, необходими при полагане на облицовки с плочи. Актуалният за 2021 г. каталог на фирмата съдържа над 1000 продукта.

Като водещ производител и технологичен лидер в сферата на инструменти и машини за полагане на плочи, Rubi Group непрестанно създава нови продукти и усъвършенства съществуващи с цел най-пълно удовлетворяване високите изисквания на професионалните потребители. С повече от 58 патента инструментите на Rubi Group бележат високите стандарти за качество на световния пазар. Същевременно продуктовата палитра обхваща целия пазарен спектър, включително групата на напредналите майстори-любители, които ценят и търсят качествения инструмент.

Статията е посветена на темата „Системи за нивелиране на плочи“ при тяхното полагане.

Тук представяме третата, по реда на появяването им на пазара, система на Rubi – Delta Level System. Досега испанският производител е създал общо четири такива системи. Те присъстват в актуалния за 2021 г. продуктов каталог на компанията и успешно се продават в споменатите над 120 страни по света. Те са:

– Tile Level

– Tile Level Quick

– Delta Level System

– Cyclone Level System.

Вляво – система Tile Level, вдясно – Tile Level Quick

Система Cyclone Level System

У нас „Ташев-Галвинг“ ООД предлага първите три – чрез своите магазини, включително електронния магазин, както и чрез своите търговски партньори в страната.

Първата, появила се на пазара през далечната вече 2010 г., е системата за нивелиране на плочи Tile Level. Първата демонстрация пред българска аудитория е организирана от „Ташев-Галвинг“ ООД и предизвиква голям интерес.

На поредната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД през октомври 2016 г., представителят на Rubi демонстрира още съвсем новата тогава втора система за нивелиране Tile Level Quick. Тя представлява вариант на първата, различни са и клещите. Най-същественото предимство на тази система е снижените с около 30% разходи за консумативи. За отбелязване е, че към наименованието на тази система е добавено и Professional. Освен това и двете системи са отличени с най-високия клас на качество, което Rubi дава на своите инструменти – Premium.

В този брой на списанието представяме третата поред система на Rubi за прецизно нивелиране при полагане на облицовъчни плочи – Delta Level System. На четвъртата – Cyclone Level System, ще се спрем в следващ брой на списанието, когато „Ташев-Галвинг“ ООД я предложи на българския пазар. Най-характерното при тази система е отсъствието на помощния инструмент – клещите. Нивелиращите капачки се притягат чрез завиване на ръка.

Всяка от четирите системи е предназначена да улесни в максимална степен прецизното нивелиране на всяка плочка спрямо съседните при полагане на подови или стенни облицовки. Това позволява лесното и бързо полагане на плочите. И най-важното – направа на облицовки с напълно равна повърхност.

Постигането на такава повърхност, без забележими „прагчета” между кантовете на отделни плочи, изисква майсторлък, изграден с продължителна практика. Дори и най-опитният майстор, разчитайки само на окото и пръстите на ръката си, на нивелира и мастара, не е застрахован срещу грешки, водещи до споменатите неравности. След втвърдяване на лепилото и почистване на фугите, дефектите стават видими. Освен риска от допускане на неточности при подравняване на плочките, класическият допреди десетилетие, а днес вече старомоден начин на работа, е и значително по-бавен.

Качественото изпълнение на облицовката става още по-трудно, а грешките, още по-скъпи, при полагане на плочи с размери 30х30 cm и по-големи. Стига помещението да позволява, от години вече голямоформатните плочи са предпочитани от клиентите.

Новата Delta Level System е предназначена за прецизно нивелиране на плочите при изпълнение на хоризонтални и вертикални облицовки. Чрез нея лесно се постига равна повърхност. Плочите остават здраво фиксирани до пълното втвърдяване на лепило. Поради това, вероятността от разместване или свличане на плочи при още прясното лепило, е изключена.

„Котва” за нивелиране на плочите

Delta Level System е предназначена за полагане на керамични плочи, включително от гранитогрес, на плочи от порцелан, както и от естествен камък. Подходяща е за полагане на плочи с размери 30х30 cm и всички по-големи от тях, при дебелини от 3 до 20 mm. Системата позволява полагане на плочите при широчина на фугата 1, 1,5, 2 и 3 mm. Тя се определя от дебелината на П-образната планка на „котвата”.

Голямоформатните плочи се лепят по метода на тънкослойното лепене. Лепилото се полага равномерно както върху основата, така и върху гърба на всяка плоча. Това се прави с назъбена стоманена маламашка. Големината на зъбите й се подбира според размерите на плочите. От това зависи дебелината на нанесения на ивици слой лепило. Целта е плочата да прилепне плътно, по цялата си повърхност, в лепилото, без под нея да оставят кухини. Наличието на кухини, особено при плочи с големи размери, ги правят уязвими при натиск или удар. При външни настилки, проникнала в кухините вода, при замръзване може да причини отлепване или механично разрушаване на плочи.

Системата Delta Level System се предлага в комплект, който съдържа:

– „Котва“ – използваме вече въведено в списанието наименование на този елемент или „изравнител“, както той е наречен в продуктовата листа на „Ташев-Галвинг“ ООД. Формата му наподобява стреме, както също може да бъде наречен в превод от немски. „Котвата“ представлява пластмасова пластина (полипропилен) с квадратна форма с два частични изреза по продължение на единия диагонал. В краищата на другия диагонал на пластината, челно е захваната П-образна планка от същия материал. След втвърдяване на лепилото тя се откъсва лесно, а пластината остава вградена в пласта лепило под плочите.

– Пластмасов (полипропиленов) клин с рифелована (напречно набраздена) горна повърхност. Той влиза в П-образната планка на „котвата”. Чрез избутването му напред със специалните клещи, клинът притиска новопоставената плоча, докато повърхността й съвпадне с равнината на предната, вече нивелирана плоча. В това положение краищата на двете съседни плочи плътно прилягат към долната му повърхност на клина.

– Специалните клещи Fast-Fix за бързо нивелиране на плочите, са патентовани от Rubi. Конструкцията и функционирането им са онагледени на снимките. Предната челюст опира в П-образната планка на „котвата“, докато, чрез притискане на ръкохватките, задната изтласква напред клина. Предната челюст е изработена от пластмаса. Тя може да се премества спрямо задната на 8 позиции. Разстоянието помежду им се подбира според дебелината на плочите. Така се регулира и натискът, приложен върху плочата, съобразен с нейната дебелина.

За предпазване на повърхността на плочите от механично повреждане, върху задната метална челюст е поставен предпазител от еластична пластмаса. Със същата цел задният край на клиновете има удължена тънка част, която предотвратява допира на задната челюст на клещите до плочата.

Предлагат се три групи „котви“ за нивелиране:

– С дебелини (на П-образната планка) 0,5, 1, 1,5 и 2 mm, предназначени за плочи с дебелина от 3 до 12 mm.

– С дебелини 1,5 и 2 mm, подходящи за плочи с дебелина от 11 до 20 mm.

– С дебелина 3 mm, предназначени за плочи с дебелина от 6 до 15 mm.

В зависимост от дебелината на П-образната планка, котвите са оцветени различно. Дебелината на планката определя широчината на фугата между плочите. За вътрешни облицовки, специалистите на Rubi препоръчват минимална широчина на фугата 1,5 mm. За разположени навън облицовки, препоръчителната минимална широчина на фугата е 3 mm.

Снимките поясняват разполагането на „котвите“ и клиновете за нивелиране на плочите. В близост до краищата на плочата, а между тях – в зависимост от дължината на канта. Количеството „котви“ и клинове зависи от площта на облицовката и размерите на плочите. В проспекта на Rubi, както и върху всяка опаковка, е отпечатана таблица за определяне на необходимия брой. С увеличаване на големината на плочите, той намалява значително. Това се вижда ясно от таблицата.

Според нас, без лично придобит опит, тази система има няколко предимства. Клиновете осигуряват по-голяма и стабилна опорна площ за подравняване на съседните плочи. Също така, те са здрави и износоустойчиви, годни са за многократна употреба, докато „калпачетата“ от по-предните две системи, издържат около 25 операции преди да бъдат бракувани.

Както пише в съвсем пестеливото откъм текст ръководство за употреба, със системата Delta Level System се работи бързо, лесно и интуитивно.

След внимателно нивелиране на първата в реда плоча, по продължение на канта й се поставят две „котви” в близост до краищата. В зависимост от дължината му, и между тях. Пластината на всяка „котва“ от тях се подпъхва под плочата, докато П-образната планка опре в нея. След това се полага следващата в реда плоча, намества се да прилегне върху пласта лепило, а канта й да опре в планките.

Нивелирането между тях става, като в планката на всяка „котва” се поставя клин и с палеца на ръката внимателно се избутва до упор. След това клинът се избутва напред с клещите. При това той притиска стърчащата по-високо плоча, докато нивото на двете се изравни и повърхностите им прилегнат плътно към клина. Това гарантира, че в този участък те лежат в една равнина. Тази операция се извършва с всеки клин. При втория и следващите редове, нивелирането се извършва както към предната в реда плоча, така и спрямо вече положените плочи в съседния ред.

След втвърдяване на лепилото, обичайно 24 часа, стърчащите над нивото на плочите планки се премахват лесно с лек удар с гумен чук или дори чрез почукване с обувката. Това се прави по посока на фугата.

Системата Delta Level System, както и останалите системи за нивелиране на Rubi, е ценен помощник за всеки професионален майстор. Тя силно улеснява и ускорява работата, гарантира висока точност при наместване на плочките и качество на готовата облицовка.

Нейното използване в голяма степен позволява заличаване на границата, разделяща професионалния, скъпо платен майстор, от майстора с по-скромен опит, дори и от сръчния домашен майстор, които би желал сам да облицова своята баня, кухня и други помещения или тераса на открито например.

Това ни подсеща за един девиз от първите броеве на навършилото тази година 40-годишен юбилей сп. „Направи сам“ – „инструментът прави майстора“. Това важи с пълна сила за инструментите на Rubi и конкретно – за системите за нивелиране на облицовъчни плочи.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото