В категории: Брой 5-6/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Настолен циркулярен трион Bosch GCM 8 S

Най-новият настолен циркулярен трион на Bosch – GCM 8 S предлага всичко, коeто би желал професионалистът по поставяне на твърди подови настилки или монтиране на дограма, по вътрешно обзавеждане или дърводелецът-мебелист. При тегло от само 15 kg машината лесно се транспортира в багажника на лек автомобил, пренасянето ù от обект на обект, било на последния етаж във висока сграда или за работа на монтажно скеле, не представляват никакъв проблем. Тя има мощен електродвигател (1400 W), който в съчетание с качествен ситнозъбест циркулярен диск с твърди пластини, осигурява бързо и чисто рязане на дълбочина до 60 mm. Принос за това има и високата честота на въртене на диска – 5000 min–1. Това, което прави машината незаменима при монтиране на подови покрития с паркетни дъски, както и при всякакви други дърводелски работи, където се налага разкрояване на широки дъски, е възможността за рязане до широчина 270 mm, което е много добро постижение за толкова лека машина. Тази дължина изцяло покрива стандартните широчини на дървесните и ламинатни паркетни дъски.

При циркулярен диск с диаметър 216 mm широчината на рязане е постигната благодарение на механизъм, който позволява напречно плъзгане на режещия блок (двигателя с диска) и специалната конструкция на въртящата се опора, върху която се поставя рязаният материал. Възможността за плъзгане на диска успоредно на повърхността на детайла позволява и издълбаване на нутове.

Освен за рязане на детайли от дърво, със същия успех машината се използва за разкрояване на профили от пластмаса или алуминий. Подобно на всички машини от този вид и GCM 8 S може да реже под точно зададен ъгъл (до 50о/58о), при страничен наклон вляво или в дясно на диска (47о), както и в комбинация между тях.

За повишаване на точността при рязане, избягване на нежелано нараняване на повърхността на детайла и в крайна сметка улесняване на работата машината има точен „лазерен прицел“ – ясно видим и при ярка дневна светлина лазерен лъч, който предварително очертава точно линията, по която ще среже диска. Местоположението му може да се регулира така, че да се получи точно съвпадение на двете линии – очертаната и тази на рязане. За осигуряване на добра видимост в зоната на рязане при недостатъчно общо осветление, машината е снабдена с миниатюрно и същевременно мощно осветително тяло.

Механизмът за въртене и застопоряване на плочата на точно зададен ъгъл функционира прецизно, което гарантира максимална точност при рязане. Деленията на скалата са дълбоко фрезовани в метала, така че изтриването им и след продължителна експлоатация е невъзможно.

Новият модел допълва семейството от седем машини на Bosch от този вид. Всички те са пригодени за закрепване и работа с работната маса GTA 3700, което позволява по-точно и сигурно рязане на дълги детайли.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото