В категории: 2021, Актуални статии, Брой 9-10/2021, Инструменти, Металообработване

Инверторни апарати Raider за заваряване и рязане

Откакто преди 13 години, в брой 7-8/2008 г., представихме в списание „Направи сам“ едни от първите инверторни заваръчни апарати с марката Raider – електрожен, работещ с обмазани електроди RD-IW11 и полуавтоматично, по тогавашната терминология, телоподаващо устройство RD-MW11, периодично информираме читателите ни за по-впечатляващите новости при този вид апарати, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на българския професионален и домашен майстор, както и на редица чужди пазари.

Навръх 21-годишнината от създаването на марката Raider е време да представим няколко апарата, които по наше мнение представляват поредна крачка в развитието на тази техника, основана на инверторните технологии. Затова подбрахме четири апарата за тестване в редакционната работилница.

Два от тях – моделите RD-IW27 и RD-IW28, са комбинирани, защото съчетават два инверторни заваръчни апарата в един – електрожен, заваряващ с класически обмазани електроди и телоподаващ апарат, който заварява със заваръчна тел в защитна газова среда.

Работата им като електрожени изпробвахме с най-често използваните, включително в домашната работилница, електроди с рутилова обмазка. По принцип те „палят“ по-лесно, горят по-равномерно, получава се гладък заваръчен шев, шлаката се отстранява по-лесно. Тези им качества изпъкват още по-ярко, а заваряването става още по-лесно и качествено, когато се работи с инверторен апарат.

При заваряване с телоподаващо устройство се използва т. нар. МИГ/МАГ метод. Заваръчната дъга гори между топим метален електрод (тел) и заваряваното изделие в среда от защитен газ. При МИГ (метал–инертен газ) защитната среда е от аргон, каргон (смес от аргон и въглероден диоксид) или друга смес. Този метод е подходящ за заваряване (с подходящ вид тел) на мед, алуминий и неговите сплави, също и други метали. При метода МАГ (метал-активен газ), за защита срещу окисляване на стопения метал се използва въглероден диоксид. Използва се при заваряване на ниско- и средновъглеродни стомани, включително и неръждаеми.

Металният електрод е навит на ролка тел, който се подава към горелката посредством телоподаващ механизъм. Диаметърът на телта се подбира според дебелината на заваряваните детайли и възможностите на заваръчния апарат. В обичайната практика, включително за работа в домашната работилница, най-често се ползва тел с диаметър 0,8 mm. Химическият състав на телта се подбира според вида на метала на заваряваните детайли.

За предимствата при заваряване с МИГ/МАГ телоподаващо устройство е писано неведнъж в сп. „Направи сам“. Затова тук ще посочим само най-съществените.

Заваряването с апарати МИГ/МАГ има редица предимства пред работата с обмазани електроди, което ги прави често предпочитани, включително в домашната или занаятчийската работилница. С МИГ/МАГ апарат се работи значително по-лесно, умението за правене на качествени заварки се усвоява по-бързо, включително при вертикални и таванни заварки, които при заваряване с електроди са предизвикателство дори и за специалист. Дъгата запалва веднага, без каквито и да било проблеми. При МИГ/МАГ заваряването липсва неизбежната шлака, отделена от електрода върху заваръчния шев. Съответно отпада и необходимостта от нейното премахване. Лесно се получава шев с равномерна дебелина и сравнително равна повърхност, от еднороден метал, без запълнени с шлака шупли. Дъгата около върха на електродната тел е доста по-малка и работещият с лекота може едва ли не да извайва шева, да наварява метал там, където е необходимо, включително да запълва фугата между недобре пасващи един към друг детайли или да затвори неволно прогорен отвор.

Голямо предимство на МИГ/МАГ заваряването е възможността за заварка, включително и чрез точкуване, на стоманена ламарина с дебелина 0,6 mm и повече, както и на детайли с малки размери. Много съществено предимство на този метод на заваряване е и по-малкото загряване на заварявания предмет около зоната на заваряване. Поради това термичната деформация на метала е по-малка, което е от голямо значение при заварка на ламарини или сглобяване на метални конструкции, които лесно се измятат. Към списъка с предимства ще споменем още веднъж възможността за заварка не само на различни видове стомана, но и на цветни метали.

При тестване на двата заваръчни апарата с телоподаващо устройство използвахме стоманена заваръчна тел с медно покритие SG2 с диаметър 0,8 mm и защитна среда от каргон (Ar 82% и CO₂ 18%). Изпробвахме и заваряване със специална куха тел (Ø0,9), наречена тръбно-флюсова, защото в кухината и е поставен флюс. Тя позволява заваряване без използване на защитна среда, създадена от инертен (Ar и смеси) или активен (CO₂) газ.

Третият, изпробван в реакционната работилница апарат, RD-PCM29, представлява апарат за плазмено рязане на токопроводящи метали. Доскоро това бе област, запазена за строго професионални приложения и скъпа техника. Подобно на заваръчните апарати, които масово преминаха на инверторни технологии, апаратите за плазмено заваряване също станаха напълно достъпни, включително в ценово отношение, за приложение и в по-малки занаятчийски, защо не и в домашни работилници. Специализацията им е рязане на дебелостенни, до 10 mm конкретно за този модел, материали от токопроводящи метали.

Четвъртият заваръчен апарат – моделът RDP-IW23, бе включен в тази обзорна статия поради една съществена особеност – той е специално разработен за работа с електрогенератори в райони, лишени от достъп до националната електрозахранваща мрежа. Това е безценно качество, когато се наложи работи при такива условия. Иначе, апаратът може да работи навсякъде, където е осигурено нормално електрозахранване, включително и на места, където параметрите на електрическия ток се отклоняват от допустимите по БДС.

 

Комбиниран инверторен заваръчен апарат RD-IW27

Този е по-малкият от двата апарата, които еднакво добре може да заваряват с обмазани електроди или със заваръчна тел. Режимът на работа се избира с ключ от челния панел.

Апаратът има два регулатора – за силата на заваръчния ток и скоростта на подаване на телта. Няма индикатори, показващи зададените стойности. Поради това настройката се извършва опитно, чрез налучкване в зависимост от дебелината на заварявания материал, респективно диаметъра на електрода. Същото важи и за комбинацията между силата на заваръчния ток и скоростта на подаване на телта.

При работа с електроди силата на заваръчния ток може да се регулира в интервала 20–130 А, което означава, че апаратът може да заварява добре с електроди от Ø1,6 до Ø3,25.

При заваряване с тел силата на тока може да се регулира в диапазона 30 А –120 A. Поради компактните си размери апаратът работи с макара с външен диаметър 10 cm, побираща тел с маса 1 kg.

За по-лесното прокарване на телта през шланга и горелката е предвиден пусков бутон, който се намира в отделението с телоподаващия механизъм. Това е удобно решение, защото улеснява първоначалното прокарване на края на телта през движещият я механизъм и правилното му вкарване в бронята на заваръчния шланг. Телта достига до горелката, без да се ползва бутона на ръкохватката, респективно, без да се задейства клапанът и да се хаби газ.

И в двата метода на заваряване, при максималната сила на заваръчния ток 130 A, работният режим е 60%. На практика това означава, че в рамките на 10 min работен цикъл, с апарата може да се заварява в продължение на 6 min. Следва почивка от 4 min, необходима за неговото охлаждане. Работният режим е 100%, т.е. може да се работи без прекъсване при максимална сила на заваръчния ток 100 А при заваряване с електроди или 136 А, когато се заварява с тел.

Апаратът има индикатор, сигнализиращ при възникване на опасност от прегряване.

Щуцерът за свързване, посредством тънък маркуч с редуцир-вентила на бутилката с газ, се намира на задния панел.

Както стана дума, апаратът може да работи и със специална куха заваръчна тел, чиято сърцевина е запълнена със специален флюс. При изгаряне в електрическата дъга, той отделя в заваръчната вана газ, който защитава стопения метал от окисляване. Тази тел е по-скъпа от обикновената плътна, но в редица случаи използването й е не само оправдано, но и предпочитано. Особено, когато апаратът се използва по-рядко. За справка – макара с куха тел с флюс и тегло 0,45 kg побира 118 m тел с диаметър 0,9 mm.

Цената на пълна бутилка с газ (каргон), заедно с редуцир-вентила, е около 200 лв. При това тя трябва се зарежда периодически. В редица случаи теглото й (14,85 kg в нашия случай) също може да създава проблеми при ползване на апарата на един или друг обект, освен това заема и място в работилницата.

Работата с куха тел с флюс има и още едно, при това съществено предимство при работа на открито, защото дори лек повей на вятъра може да издуха защитната среда, създадена от подавания от бутилката въглероден диоксид или друг защитен газ.

Теглото на RD-IW27 е 7 kg, а цената – 449 лв.

 

Комбиниран инверторен заваръчен апарат RD-IW28

При цена от само 100 лв. повече – 549 лв. с ДДС, бихме предпочели този модел комбиниран заваръчен апарат. При това, без да се водим от знаменитата повеля на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“. Заваръчен апарат се купува с оглед на дълъг хоризонт за неговото ползване. С какво се отличава моделът RD-IW28 от RD-IW27?

На първо място по максималната сила на заваръчния ток:

– При заваряване с обмазани електроди – 20–155 А.

– При заваряване с тел – 50–160 А.

Това означава, безпроблемна работа с електроди с диаметър 4 mm, както и със заваръчна тел с по-голям от обичайния диаметър 0,8–0,9 mm. Съответно, това означава заваряване на по-дебелостенни материали, както и наваряване на метал при необходимост.

Апаратът има индикатор, който сигнализира при претоварване и повишаване на температурата над допустимата граница.

За разлика от RD-IW27, при който може да се регулират плавно само силата на заваръчния ток и скоростта на подаване на телта, при модела RD-IW28 може да се регулира и още един параметър на заваръчния процес – т. нар. индуктивност. В зависимост от неговата стойност дъгата става „по-мека“ или „по-твърда“.

По-високата стойност на параметъра „индуктивност“ води до по-лесно разливаща се заварка (по-голяма заваръчна зона), дъгата гори спокойно, а пръскането на капчици разтопен метал е незначително. При задаване на по-ниска стойност дъгата отделя по-рязък звук, получава се стабилна и по-концентрирана дъга.

В предимствата на този модел несъмнено влизат и двата дисплея. Първият отчита зададената сила на заваръчния ток, а вторият – неговото напрежение.

Апаратът може да работи с по-големи макари с тел с маса 5 kg. Бутонът за прокарване на телта от макарата до горелката се намира на предния панел.

Заваръчният апарат RD-IW28 тежи 10,75 kg.

 

Инверторен апарат за плазмено рязане RD-PCM29

Плазменото рязане на метали е метод, доскоро приложим при индустриални професионални приложения, съответно изискващ скъпа техника. Появата на пазара на апарати, какъвто е моделът на Raider – RD-PCM29, е поредният пример, когато техника и технологии от строго професионалния сектор, преминават и стават достъпни за използване при различни занаяти, включително и в домашни условия.

Апаратът за ръчно плазмено рязане RD-PCM29 позволява рязане на всички видове токопроводими метали при максимална дебелина до 10 mm. По отношение на захранването с електроенергия, той не се отличава от обичайните инверторни заваръчни апарати. Допълнителното изискване при плазменото рязане е осигуряването на стабилен поток въздух с налягане между 3 и 6 bar. За това е необходим компресор с дебит около 150–200 l/min и ресивер с вместимост поне 50 l. За краткотрайно рязане би могъл да свърши работа и компресор с ресивер 24 l.

Също така задължително изискване е компресорът да има качествен въздушен филтър. Въздухът, който се подава към плазмената горелка, трябва да бъде чист, без каквито и да било примеси – водни и маслени пари или капчици, фини метални стърготини, дори прашинки и други замърсители.

За да се подсигури, че това изискване е спазено, производителят на RD-PCM29 е поставил в самия апарат качествен филтър за очистване на въздуха.

Апаратът може да реже различни изделия от стомана, включително неръждаема, мед, алуминий, титан и много други, които провеждат електрически ток. Освен праволинейно, включително доста точно при водене на горелката по предварително закрепен водач, плазменото рязане позволява произволно криволинейно рязане, включително изрязване на отвори, което с механично режещи инструменти е почти невъзможна или твърде трудна работа. Скоростта на рязане, както и чистотата, гладкостта на среза, зависят от силата на тока и дебелината на рязания материал.

При всички случаи рязането с плазма е многократно, според някои автори до 10 пъти по-бързо от рязане с ъглошлайфмашина, да не говорим за цената на износените дискове. Разбира се, плазменото рязане с такива апарати е по-грубо, често се образува шлака или остатъци от втвърден метал по долния край на среза. Това може да наложи допълнителна механична обработка за изглаждане на кантовете например.

При плазменото рязане в зоната на рязане се образува плазма, която е едно от четирите фундаментални агрегатни състояния на веществото, наред с твърдото, течното и газообразното състояние. Тя се създава от електропроводим газ, в случая въздух под налягане, който пренася електрическата енергия от източника през режещата плазмена дъга към рязания метал. Специален електрод в дюзата силно йонизира въздушната струя, която при досег с метала образува електрическа дъга. Образува се плазма с температура, стигаща до 25 000 °С, която с лекота топи и реже метала. Част от изтичащия с голяма скорост от дюзата въздух буквално „издухва” стопения метал от прореза.

С апарата за плазмено рязане RD-PCM29 се работи лесно. Силата на тока при рязане се настройва плавно чрез потенциометър в диапазона от 9,4 A до максималните 41,5 A. Зададената стойност се показва на цифровия дисплей. Освен това апаратът има и функцията ARC FORCE, която се регулира, също с потенциометър, в обхвата от 1 до 10. Чрез нея се управлява електрическата дъга.

Работният режим на апарата е 60%. На предния панел е поставен и манометър за отчитане налягането на подавания към апарата въздух.

Тежи 6,35 kg, а цената му е 349 лв.

 

Инверторен заваръчен апарат RDP-IW23

Този апарат за заваряване с обмазани електроди принадлежи към серията Raider Pro. Това е допълнителна атестация за неговите качества и издръжливост при работа. Той е специално пригоден за работа при захранване от монофазен генератор на електрически ток с мощност над 6 kW. По принцип инверторните заваръчни апарати понасят разлики в стойността на напрежението ÷15%. Това им позволява да работят и на места с по-ниско мрежово напрежение, както и да бъдат захранвани от по-дълъг кабел, който причинява пад на напрежението. Когато се налага захранване на електрожена от електрогенератор обаче, задачата се усложнява, защото силата на черпения при заваряването ток силно се променя, това се отразява на генератора и напрежението на произвеждания от него електрически ток.

Именно за такива случаи е създаден този модел Raider Pro, който има допълнителна защита срещу повреди, когато се захранва от електрогенератор. Апаратът работи при сила на тока от 20 А до 200 А, която се регулира посредством потенциометър. Втората регулировка – ARC FORCE, позволява ръчно управления на заваръчната дъга и нейното стабилизиране чрез промяна на силата на заваръчния ток. Целта е тя да гори по-равномерно, без прекъсвания и характерното припукване. Така се подобрява и качеството на заваръчния шев.

Апаратът има дисплей, който показва зададената сила на заваръчния ток. Подходящ е за работа с обмазани електроди с диаметър от 1,6 mm до 4,0 mm. Работният му режим е 60%.

Апаратът тежи 5,1 kg, а цената му е 329 лв.

 

Заваръчен фотосоларен защитен шлем RD-WH03

Този предпазен шлем за заваряване впечатлява с възможностите и качеството си, а още по-силно впечатлява с цената, на която се предлага – 69,98 лв. Предназначението му е да предпазва сигурно зрението и лицето на работещия от силната светлина, характерна за различни електрозаваръчни дейности, от искри и капчици разтопен метал, както и от увреждащо здравето ултравиолетово и инфрачервено излъчване от заваръчната дъга. Не е подходящ за лична защита при лазерно заваряване и работа с оксижен.

Шлемът отговаря на изискванията за лични предпазни средства съгласно EN 379:2003, EN 175:1997. Има оптичен клас EN 379: 1 / 1 / 1 / 2, чието обяснение е посочено в техническия паспорт

Шлемът има касета ADF500SG със специалeн течно-кристален (LCD) светлопропусклив филтър, който се управлява от сензор. В зависимост от интензитета на падащата върху него светлина и настройката на чувствителността му, при възникване на по-ярка светлина, филтърът мигновено потъмнява до зададената му степен на плътност. Времето на автоматично затъмняване е 1/25 000 s или 0,04 ms. Размерите на зоната на видимост на филтъра са 92х42 mm.

Шлемът е пригоден за защита при заваряване и плазмено рязане на метали. Има и режим, при който се използва за защита на лицето и очите от потока нажежени частици метал, които се отделят в голямо количество при работа с ъглошлайфмашина, примерно.

Изборът на един от тези два режима става с разположения върху лявата страна на шлема регулатор. Чрез него се избира и степента на затъмняване на филтъра в диапазона DIN 9–13. Степента на постоянно затъмнение е DIN 4.

Ръководството на шлема съдържа таблица с препоръчителни стойности на степента на затъмняване в зависимост от метода на заваряване – с обмазани електроди, МИГ/МАГ, TIG, плазмено рязане и др. и силата на тока. От нея се вижда, че предпазният шлем RD-WH03 осигурява необходимата защита при всички методи на работа и сила на тока до 400 – 450 A.

Шлемът осигурява сигурна защита, степен 16 по DIN, срещу ултравиолетовото и инфрачервено излъчване на електрическата дъга. Има два сензора, които управляват функционирането на LCD филтъра. Те позволяват ръчно настройване.

Чувствителността на сензора, който управлява филтъра, може да се регулира плавно между ниска L (Low) и висока H (High). Първият случай се използва при работа с по-голяма сила на тока, респективно по-мощна и ярка електрическа дъга, както и при работа в условия на ярка слънчева светлина. Вторият – при по-малка сила на тока и по-ниско ниво на обща осветеност.

Времето за връщане от затъмнено към нормално състояние на филтъра (степен на затъмняване DIN 4) може да се регулира плавно в диапазона 0,2–1,0 s. Обичайното положение на регулатора (Delay) е в режим бавно, обозначен с буквата S (Slow). Режимът за бързо превключване е обозначен с F (Fast).

За удобна работа, шлемът се настройва лесно според големината на главата. Наклонът му се регулира стъпаловидно, което ограничава възможността от самоволното му завъртане надолу, когато е в повдигнато положение.

LCD филтърът се захранва от панел със слънчеви фотоклетки. Шлемът има и зареждаема литиево-йонна батерия, която осигурява захранване на филтъра при ниско ниво на осветеност.

Накрая ще добавим, че с марката Raider се предлагат и различни приспособления, силно улесняващи работата при заваряване. Такива са магнитните фиксатори за заваряване под ъгъл – прав, 45° или 60°. Цените с ДДС на показаните на снимката са 3,98 лв., 6,98 лв. и 9,98 лв.

Апаратът за плазмено заваряване се нуждае от гъвкав маркуч за свързване към компресора. Кабелите за заваряване с електроди, и по точно, ръкохватката за захващане на електрода и шипката за свързване на „маса”, са консумативи, които след време се износват. При цена от 18,88 лв. за първия и 12,98 лв. за втория (на снимката), едва ли си струва ремонта им, вместо пълната подмяна с нови, фабрични кабели.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото